”Spectacolul lumii”, pe scena Teatrului Excelsior, ”Opera de trei parale”, de Bertolt Brecht

apr. 27th, 2022 | By | Category: Postcard

Teatrul Excelsior prezintă, pe 30 aprilie, 1, 5 și 6 mai 2022, de la ora 19:00, primele reprezentații ale spectacolului ”Opera de trei parale”, de Bertolt Brecht și Kurt Weill. Regia, coregrafia și costumele poartă semnătura lui Răzvan Mazilu, iar decorul este realizat de Dragoș Buhagiar. ”Opera de trei parale” este al treilea spectacol muzical pe care Răzvan Mazilu îl realizează la EXCELSIOR, după succesul răsunător al musicalului ”Familia Addams” și al spectacolului ”Fecioarele noastre grabnic ajutătoare”. ”Spectacolul lumi”i urcă pe scenă și vi se dezvăluie electrizant, bulversant, imprevizibil (ca viața!) într-o creație scenică de o teatralitate cuceritoare, care îmbină grandoarea și decadența, sarcasmul și umorul, ludicul și luciditatea. „Opera de trei parale” este, în viziunea lui Răzvan Mazilu, un manifest – artistic și estetic – ce se îmbogățește ca rezonanță și semnificații prin pasiunea și energia creatoare ale tinerei trupe de actori a Teatrului EXCELSIOR, pe care o veți (re)descoperi într-o formulă extinsă.

„Opera de trei parale” este un musical atipic, un non-musical care comentează ironic-inteligent genul liric și îl pune în relație cu alte genuri, cu alte stiluri – cu liedul, cu cabaretul. Este un spectacol care nu ține cont de nicio „rețetă” pe care este construit un musical în adevăratul sens al cuvântului. (Răzvan Mazilu)

Inspirată din piesa dramaturgului englez John Gay, „Opera cerșetorilor” (1728), „Opera de trei parale” a avut premiera absolută la Berlin, în 1928, într-un climat social tensionat care a influențat decisiv viziunea lui Bertolt Brecht asupra teatrului, privit ca un posibil catalizator al schimbării sociale. În aparență o oglindă a societății de acum un secol, „Opera” lui Bertolt Brecht își confirmă acut actualitatea în aceste vremuri tulburi. Dincolo de amestecul fascinant de influențe stilistice, veți descoperi și un spectacol care vorbește despre rolul teatrului ca oglindă a lumii, dar și ca spațiu al posibilității de salvare și de a schimba realitatea.

„Opera” care a dat lumii unul dintre cele mai cunoscute șlagăre ale ultimului secol vă așteaptă să o descoperiți pe scena de la EXCELSIOR într-o viziune curajoasă care vorbește fără menajamente despre lumea noastră plină de contraste și valori răsturnate. Un spectacol ca un theatrum mundi în care răsună polifonia atâtor puncte de vedere contrastante ale societății de astăzi, reunite într-o interogație fundamentală: Ce înseamnă să fii OM?

Bilete, pe platforma bilet.ro și la casa de bilete a Teatrului EXCELSIOR (Str. Academiei, nr. 28). Detalii, pe https://www.teatrul-excelsior.ro/ și pe pagina de Facebook, @teatrulexcelsiorbucuresti.

 

OPERA DE TREI PARALE

de Bertolt Brecht și Kurt Weill

Traducerea textului: Ozana Oancea
Adaptarea songurilor: creație colectivă după versiunea Ninei Cassian

 

Distribuția:

 

Macheath, zis Mackie Șiș: Lucian Ionescu

Jonathan Jeremiah Peachum, proprietarul firmei „Prietenul cerșetorilor”: Mihai Mitrea

Celia Peachum, soția lui: Mihaela Coveșeanu

Polly Peachum, fiica lor: Oana Predescu / Maria Alexievici

Jackie „Tiger” Brown, șeful poliției din Londra: Mircea Alexandru Băluță

Lucy, fiica lui: Ana Udroiu

Jenny Speluncă: Mihaela Trofimov

Smith: Alex Popa

Filch: Dan Clucinschi

Pastorul Kimball: Dragoș Spahiu

Banda de hoți:

Mathias „Lovele”: Ovidiu Ușvat

Jakob „Tarantula”: Alex Călin

Walter „Beznă”: Matei Arvunescu

Robert „Matrioșcă”: Ion Bechet

Ede „Gură de Aur”: Dana Marineci

 

Fetele de la bordel:

Dolly: Andreea Hristu

Betty: Iulia Samson

Vixen: Raluca Botez

Doamna bătrână: Robert Radoveneanu

și

Marlene, amfitrion: Dan Pughineanu

 

Regia, coregrafia, costumele: Răzvan Mazilu

Decorul: Dragoș Buhagiar

 

Pregătirea muzicală: Maria Alexievici

Lighting design: Costi Baciu

 

Producția muzicală: Vlad Vedeș

Corepetitori: Miriam Drașovean, Maria Alexievici

 

Producător delegat: Vasea Blohat

Șef producție: George Ion

Regia tehnică: Viorel Stemate

Costumieră: Nicoleta Țîcu

Make-up: Mădălina Ghizdeanu, Ioana Roman

Foto: Andrei Gîndac

 

Recomandat: 16+

Durata: 2h 50 min (cu pauză)

Număr de vizualizări :224


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro