spot_img

Narada lansează pe platforma NaradiX

Alături de Wellbeing Institute, Narada lansează pe platforma NaradiX un kit de prim-ajutor emoțional gratuit pentru cei afectați de variate traume, inclusiv cea a războiului de la graniță

 • Cu un conținut dezvoltat împreună cu Wellbeing Institute prin intermediul Fondului de Rezilienţă pentru Educaţie, kit-ul se adresează adulților, părinților și profesorilor
 • Platforma ro/Together pune la dispoziție o  serie de cursuri și webinarii susținute de experți internaționali și reunite sub tema „Bună stare în vreme de criză
 • Cursurile sunt disponibile în limbile română, ucraineană și engleză
 • Conținutul nu se oprește aici: În următoarele luni vor fi disponibile cursuri  online de sprijin pentru profesorii din România – „Cum integrăm contextul actual de război la lecții”, dar și un curs de imersiune în limba română  pentru elevii ucraineni

Lansată iniţial ca suport pentru educaţia remedială necesară elevilor ce au pierdut contactul cu şcoala în pandemie şi nu numai, NaradiX.ro vine şi în sprijinul celor afectați de variate traume, inclusiv cea a războiului de la graniță, printr-un kit educativ şi prim-ajutor emoțional dezvoltat de Wellbeing Institute. Indiferent de naționalitate, fie că este vorba despre români sau refugiați ucraineni, părinții și profesorii care traversează o situație de criză primesc suport și soluții de la specialiști prin intermediul NaradiX.ro. Conflictul de la graniță are un impact emoțional puternic nu doar asupra ucrainenilor, ci a tuturor martorilor la o conflagrație ce amintește de cel de-al doilea război mondial. Acum însă, există instrumente eficiente de susținere emoțională, un ajutor binevenit pentru depășirea oricărui tip de traumă, nu doar a celei create de război. Prin intermediul Fondului de Rezilienţă pentru Educaţie, Narada şi Wellbeing Institute (Şcoala Încrederii) oferă părinților și profesorilor instrumentele necesare pentru o mai bună gestionare a situațiilor de criză, astfel fiind puse la dispoziția tuturor, mijloace moderne și eficiente de a depăși dificultățile emoționale.

De astăzi, prin simpla accesare a paginii Naradix.ro/Together, părinții și profesorii, indiferent de naționalitate au acces la  o  serie de cursuri și webinarii reunite sub tema „Bună stare în vreme de criză”. Acestea sunt susținute de experți internaționali și disponibile în limbile română, ucraineană și engleză. Scopul webinariilor și cursurilor este de a-i ajuta pe cei afectați să-și înțeleagă și să-și gestioneze mai bine propriile emoții și gânduri, să-și dezvolte agilitatea emoțională, compasiunea, încrederea și reziliența, inclusiv în contextul crizei provocate de război.

Conținutul cursurilor și al webinariilor lansat pe  Naradix.ro/Together este dezvoltat de experți internaționali în traumă colectivă, specialiști în psihologie și parenting care pot acorda îndrumare competentă pentru depășirea anxietății și dezvoltarea rezilienței.

Potrivit experților internaționali în crize care implică și un număr important de refugiați, aceștia se confruntă cu provocări multiple, de la nevoia de învățare a limbii din țara-gazdă, la cea de a face față traumei și pierderilor. Seria de cursuri și webinarii „Bună stare în vreme de criză” și kit-ul de prim-ajutor emoțional realizate de Wellbeing Institute reprezintă soluții  eficiente ale acestor probleme. Această inițiativă este doar primul pas dintr-un efort de durată al organizațiilor colaboratoare. În perioada următoare, NaradiX.ro va fi punctul de întâlnire dintre specialiști și toți cei care au nevoie de ajutor pentru depășirea diferitelor problemelor emoționale.

10 cursuri „Bună stare în vreme de criză” susținute de specialiști internaționali pentru părinții și profesorii afectați de diferite tipuri de traume

Unii dintre cei mai relevanți experți internaționali în traumă colectivă, psihologi și specialiști în parenting vor susține pe Naradix.ro/Together o serie de cursuri și webinarii care, în esență, urmăresc creșterea rezilienței, reducerea anxietății și vindecarea traumelor create de experiența războiului, dar nu numai. Traduse în limbile română, ucraineană și engleză, aceste webinarii au un conținut util pentru toate persoanele care vor să învețe cum să-și gestioneze mai bine starea emoțională, să nu se lase copleșiți de anxietate și depresie, bolile secolului 21. Iată 10 dintre cursurile reunite sub tematica „Bună stare în vreme de criză”:

 • Fatima Doman  – Reziliență autentică
 • Larry Cohen  – Reducerea anxietății la copii prin joc
 • Ben King – Experiențe de război și cum să trecem emoțional prin această perioadă
 • Bethany Webster  – The mother wound (practici prin care mamele devin mai puternice și își pot susține copiii)
 • Dr. Tom Brunzell – Ce este trauma și ce pot face ca profesor sau părinte pentru un copil traumatizat
 • Paul Gilbert – Este compasiunea milă?
 • Pete Pearson – Reducerea anxietății și cum se pot susține cuplurile
 • Thomas Huble – Cum vindecăm trauma colectivă
 • Cristopher Willard – Post-traumatic growth
 • Adriana Spătaru – Cum să ai grijă de tine, ca să poți avea grijă de ceilalți

Kit-ul de ajutor emoțional adresat adulţilor „În vremuri de criză, educația și bunăstarea nu se predau!” disponibil pe NaradiX.ro, în română și ucraineană, conține un ghid util pentru gestionarea situațiilor de criză, idei pentru predarea la clasă a conflictului din Ucraina și sugestii despre cele mai bune surse de informare pentru prevenirea apariţiei ştirilor false. Ghidul conține și o selecție de materiale pentru suport emoțional, care pot fi folosite de la clasa 0 până la liceu.

Din luna mai a acestui an, NaradiX va găzdui un curs online de sprijin pentru profesorii din România – „Cum integrăm contextul actual de război la lecții”, dar și un curs de imersiune în limba română  pentru elevii ucraineni. Acesta se va desfășura în perioada 1 iunie – 31 august 2022 și va fi susținut de Alla Hordieieva, o profesoară refugiată din Jîtomîr, un oraș din vecinătatea Kiev-ului. Alla este profesoară de limba engleză de mai bine de 15 ani, iar motto-ul ei este „Scufundă-te adânc și nu-ți fie frică de nimic”.

În afara conținutului de prim-ajutor emoțional, pe platforma Naradix.ro/Together se regăsesc resurse educaționale complexe care pot fi utilizate de copii de toate vârstele, români, dar și ucraineni, de la chestionare și jocuri, la videoclipuri educaționale în limba ucraineană.

Cauzată de diferiți factori, trauma nu este un lucru nou. Însă, mai ales când este extinsă la nivel colectiv e nevoie de mobilizare pentru a fi depășită. Oricine dorește să susțină inițiativa deopotrivă educativă, dar și de suport emoțional în situații de criză o poate face printr-o donaţie pe website-ul  www.rezilientapentrueducatie.ro.

 

Despre NARADA

Vizionari, strategi, profesioniști IT, oameni de business, de comunicare, manageri și voluntari care înțeleg că educația stă la baza dezvoltării comunităţilor sănătoase. O echipă de minți agile care proiectează soluții sustenabile, de tehnologie, actuale pentru rezolvarea nevoilor educaționale din România. O organizație care crede că fiecare reușită are rolul de a ne conduce spre următoarea. Suntem oameni care susțin inovația în educație, chiar la firul ierbii.

Din 2017, vizualizăm, proiectăm și adaptăm inițiative care să contribuie la scăderea ratei analfabetismului în România și aducerea educației în secolul 21.

Copiii viitorului cresc cu Narada. 

Narada este un proiect născut sub umbrela Romanian Business Leaders Foundation.

Mai multe informații despre Narada sunt disponibile pe website, www.narada.ro și pe canalele de comunicare Facebook, Instagram și LinkedIn.

 

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508