La TNB, ”Titanic Vals”, o comedie ”cu dichis”

apr. 4th, 2022 | By | Category: Eveniment

Teatrul Naţional „I.L. Caragiale” din Bucureşti anunţă premiera cu piesa ”Titanic Vals” de Tudor Mușatescu, în regia lui Dan Tudor, un nou spectacol pe scena cea mare. Pe data de 8 aprilie 2022 va avea loc avanpremiera, iar pe 10 aprilie – premiera oficială. Ambele reprezentații sunt programate de la ora 19.30, la Sala „Ion Caramitru”.Tudor Muşatescu (1903-1970) a cunoscut cel mai mare succes de public din istoria teatrului românesc cu Titanic Vals, care a avut o sută de spectacole numai în stagiunea de debut, 1932-1933, de la Naţional, aşa cum consemnează critici şi istorici literari. Piesa este readusă în lumina rampei de unul dintre cei mai inventivi regizori ai genului comic, Dan Tudor. Înzestrat, precum autorul „mușatismelor”, cu fantezie generoasă și inspirația de a transpune – cu abilitatea unui magician al hazului – spiritele de zi cu zi în situații pline de savoare, Dan Tudor reușește o montare din care nu lipsesc satira blândă și umorul de calitate.

Succesul e garantat de o distribuție admirabilă ‒ Adela Mărculescu, Amalia Ciolan, Irina Cojar, Alexandra Sălceanu, Afrodita Androne, Oana Constantinescu, Armand Calotă, Lari Giorgescu, Ionuț Toader, Mihai Munteniță, Dragoș Ionescu, Axel Moustache, Daniel Badale ‒ al cărei cap de afiș, îndrăgitul Dan Puric, revine (după o lungă așteptare a publicului) cu un veritabil recital actoricesc. În rolul modestului funcționar prins mereu între pretențiile din ce în ce mai simandicoase ale soacrei și ale nevestei, Puric creează un personaj autentic de un farmec aparte, țesut din umor și tristețe, exuberanță și duioșie. Mimând pe rând naivitatea și supunerea, blajinul Spirache coace în gând farsa pe care le-o joacă celor din familie, căci e deținătorul a două secrete capitale…

Dacă vă e dor de o comedie cu dichis, în care să regăsiți atmosfera anilor interbelici pe acordurile muzicii de flașnetă, intrigile din intimitatea căminului conjugal sau din viața politică, Titanic vals este și azi – la 90 de ani de la premieră – alegerea potrivită pentru o seară de teatru magică. Pe scena TNB se întorc, în plină formă a creativității lor, Dan Puric și Dan Tudor. Vivat comedia!

Decorul spectacolului este semnat de Ştefan Caragiu. Costumele:Liliana Cenean. Mișcarea scenică: Florin Fieroiu.

Următoarea repezentație este programată pentru data de 20 aprilie, ora 19.30. Biletele pentru acesta reprezentaţie au fost puse în vânzare la Casa de bilete TNB, precum şi online, pe www.mystage.ro.

 

Număr de vizualizări :288


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro