spot_img

Dirijorul Christian Badea și violonista Ioana Cristina Goicea, în stagiunea Filarmonicii „George Enescu”

Joi, 14 șivineri, 15 aprilie 2022, Orchestra Simfonică a Filarmonicii „George Enescu”  prezintă, de la ora 19.00, în Sala Mare a Ateneului Român, un concert condus de maestrul Christian Badea, prim-dirijor principal al instituției. Programul este alcătuit din ”Concertul în la minor pentru vioară şi orchestră, op. 53” de Antonin Dvořák, cu violonista Ioana Cristina Goicea în ipostază solistică,  și din  ”Simfonia nr. 2, în re major, op. 73” de Johannes Brahms. ”Concertul în la minor pentru vioară şi orchestră, op. 53” de Antonín Dvořák a fost interpretat, în primă audiţie, la Teatrul Naţional din Praga, la 14 octombrie 1883, în interpretarea lui Frantisek Ondricek, violonist ceh de renume. 

Ioana Cristina Goicea, solista invitată să interpreteze acest concert pe scena Ateneului Român, crede că această lucrare a lui Dvořák este „o poveste,  o creație absolut unică, deosebit de sensibilă, dar în același timp plină de virtozitate și briliantă, plină de teme minunate care se regăsesc de altfel în toată creația compozitorului ceh”.  „Acest concert nu este cântat destul de des în România, din păcate, și merită din plin să fie din ce în ce mai des auzit. Din acest motiv, este o plăcere deosebită pentru mine să aduc această muzică originală publicului meloman din București, alături de maestrul Christian Badea, cu care am mai avut colaborări de mare succes și îmi face mereu o deosebită plăcere să cânt alături de un muzician atât de complex ca dumnealui. Revin mereu cu mare bucurie și mândrie pe scena Ateneului Român, împreună cu Filarmonica George Enescu”, declară violonista Ioana Cristina Goicea.

Simfonia nr. 2, în re major, op. 73  de Johannes Brahms a fost interpretată în primă audiție la 30 decembrie 1877. „Fără a fi nicidecum dramatică sau populată cu exclamaţii existenţiale, Simfonia nr. 2 conţine ceea ce tot Brahms definea, într-o scrisoare adresată Clarei Schumann, drept un caracter elegiac. Ambiguităţile ritmice şi tonale, trecerile subtile de la pastoral la oniric şi nostalgic, culminând cu finalul expansiv, dar de o veselie teatrală, excesivă, creionează un traseu al dedublării şi misterului”, punctează muzicologul Mihai Cojocaru.

Concert simfonic

Joi și vineri, 14 și 15 aprilie 2022

ora 19.00, Sala mare a Ateneului Româm

Orchestra simfonică a Filarmonicii ”George Enescu”

Dirijor
CHRISTIAN BADEA

Solistă

IOANA CRISTINA GOICEA

Program

Antonin Dvořák

Concertul în la minor pentru vioară şi orchestră, op. 53

Johannes Brahms

Simfonia nr. 2, în re major, op. 73

Prețurile biletelor sunt:

Categoria I:   100 lei;

Categoria II: 95 lei;

Categoria III: 85 lei;

Biletele se pot procura:
– De la Casa de Bilete a Ateneului Român
Program: Marți – Vineri 12:00 – 19:00. Plata doar în numerar.
Telefon: 021.315.68.75

– Online, accesand site-ul www.fge.org.ro – secțiunea „Calendar“. Biletele odată cumpărate nu sunt returnabile decât în condițiile prevăzute de lege.

Accesul în sala Ateneului Român este permis conform legii.

CHRISTIAN BADEA

Dedicat în egală măsură muzicii simfonice și operei, Christian Badea, prim-dirijor al Filarmonicii „George Enescu”, a concertat pe toate continentele și în cele mai importante săli și teatre de operă, printre care Metropolitan Opera (New York), Opera de Stat (Viena), Royal Opera (Londra), Carnegie Hall (New York), Suntory Hall (Tokio), Concertgebouw (Amsterdam). Cariera sa este marcată de colaborări importante cu artiști de referință ai timpului nostru – Leonard Bernstein, Mstislav Rostropovici, Placido Domingo, Renée Fleming. Christian Badea a condus orchestre de prim rang ale lumii, printre care se numără Royal Philharmonic și BBC Symphony (Londra), Filarmonica din Sankt Petersburg, Filarmonica Cehă, Amsterdam Philharmonic, Orchestre Philharmonique de Radio France, Accademia di Santa Cecilia Orchestra (Roma), RAI Orchestra Montreal Symphony, Filarmonica din Tokio, Pittsburg Symphony (Torino). La Metropolitan Opera din New York a dirijat peste 160 de spectacole într-un repertoriu vast și variat. În decembrie 2017, Christian Badea a obţinut un succes extraordinar cu „Andrea Chénier“ de Umberto Giordano la faimosul Teatro Colón din Buenos Aires, fiind invitat să revină în 2019. A dirijat la Opera din Sydney, „Turandot“ (noiembrie-decembrie 2019, Melbourne) și „Carmen“ (ianuarie-martie 2020, Sydney). În Festivalul Internațional George Enescu 2019 din București, a condus Filarmonica din Sankt Petersburg cu Vadim Repin solist, iar în ediția din 2021 a Festivalului, a realizat un neuitat program cu lucrări de Enescu, Schumann, Bartok şi Wagner (uvertura operei Tannhäuser), alături de Orchestra Simfonică a Radiodifuziunii Ungare.

IOANA CRISTINA GOICEA

Tânăra violonistă Ioana Cristina Goicea este unul dintre cele mai promiţătoare talente ale generaţiei tinere. La cei 29 de ani ai săi, ea se mândreşte cu un palmares internaţional impresionant. În iunie 2017 a câştigat Premiul I la prestigioasa competiţie de vioară „Michael Hill” din Noua Zeelandă, unde presa a declarat-o „un nou star pe firmamentul muzical”. Este recent laureată a concursurilor „Regina Elisabeta” de la Bruxelles (2019) şi Indianapolis (2018). A obţinut de asemenea Premiul I la concursurile internaţionale „Johannes Brahms” (Austria, 2013) şi „Andrea Postacchini” (Italia, 2012). De asemenea, este laureată a concursului „Fritz Kreisler” (Viena, 2014) şi, recent, a câştigat Premiul „Carl Flesch” la academia cu acelaşi nume din Baden-Baden, Germania. A concertat ca solistă pe scene importante, precum Concertgebouw Amsterdam, St Martin-in-the-Fields din Londra, Konzerthaus Viena, Shanghai Concert Hall, Ateneul Român, Sala „Giuseppe Verdi” Trieste, Auckland Town Hall şi Kanematsu Auditorium Tokio.  Ioana Cristina Goicea s-a născut la Bucureşti, în 1992, într-o familie de muzicieni. A studiat cu profesorii Ştefan Gheorghiu, Mariana Sîrbu (la Universitatea de Muzică din Leipzig), Petru Munteanu (la Universitatea de Muzică din Rostock),  Krzysztof Wegrzyn (la Universitatea de Muzică şi Teatru din Hanovra). În prezent, predă vioara la University of Music and Performing Arts Vienna. Artista cântă pe o vioară Gianbattista Guadagnini (Parma, 1761), oferită de fundaţia Deutsche Stiftung Musikleben Hamburg.

 

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508