”Academia de dans și performance” – ediția a doua

apr. 18th, 2022 | By | Category: Postcard

Centrul Național al Dansului București (CNDB) lansează în 2022 cea de-a doua ediție a Academiei de dans și performance, program intensiv de educație și formare în dansul contemporan dedicat dansatorilor și performerilor la început de drum. Academia are vocația de a integra tinerii artiști în circuitul profesional european printr-o pregătire intensivă și de durată, ce se va derula pe tot parcursul anului academic 2022-2023 și va îmbina workshopuri, cursuri, prezentări, mentorat și sesiuni de creație artistică, ghidate de coregrafi și pedagogi internaționali și locali. Academia de dans și performance 2022-2023 se deschide către zece participanți din România, Bulgaria, Serbia și Republica Moldova. Curricula Academiei a fost atent elaborată plecând de la profilul dansatorului contemporan, în conexiune cu practicile și esteticile curente ale artelor performative. În procesul de formare, experiența participării la crearea și prezentarea unui spectacol este o dimensiune fundamentală a programului. Astfel, Academia se va finaliza o creație coregrafică în care vor fi implicați toți absolvenții. Ulterior, aceștia vor avea oportunitatea să fie selectați în cel puțin trei creații coregrafice internaționale, produse și distribuite în centre artistice și festivaluri din regiunea sud-est europeană.

Această a doua ediție a Academiei include și o nouă specializare: o secțiune ce se adresează celor care doresc să se specializeze ca producători în dansul contemporan. Programul pentru producători va fi structurat în module de cursuri, sesiuni de mentorat individual și rezidențe de producție locale și internaționale.

Academia de dans și performance face parte din proiectul South-East European Dance Stations (SEEDS), coordonat de Centrul Național al Dansului București și derulat în parteneriat cu organizațiile Brain Store Project Foundation (Sofia) și Stanica – Service for Contemporary Dance (Belgrad) în perioada 2022-2025. Proiectul SEEDS este co-finanțat de Uniunea Europeană prin programul Europa Creativă.

Academia de dans și performance 2022-2023 dezvoltă experiența și rezultatele primei ediții a programului, organizată de Centrul Național al Dansului în 2019-2020. De-a lungul acestei prime ediții, cei 16 participanți au beneficiat de o perioadă intensivă de studiu și antrenament, urmată de implicarea lor ca interpreți în 9 lucrări de dans contemporan produse de CNDB și puse în scenă în cadrul programului Dance me to the End of… (exerciții, distanțe, apropieri). O parte dintre producțiile realizate cu studenții Academiei de dans și performance 2019-2020 au fost distribuite pe scene locale și internaționale. Spectacolul „Coreomaniacii” (coregrafie: Simona Deaconescu) a fost selectat în cadrul programului european Aerowaves Twenty22 (din peste 600 de producții internaționale) și a fost invitat în numeroase contexte la nivel european.

Înscrierile la Academia de dans și performance 2022-2023 vor începe în luna mai 2022, iar interviurile și audițiile vor avea loc în luna iunie. Mai multe informații despre program, cursuri și ateliere, mentori, calendarul înscrierilor și condițiile de participare pe pagina web a Academiei.

 

Număr de vizualizări :253


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro