”Tehnici de ieșire din ac pentru cei ce se cred fluturi. Atelier – ritual pentru sensibili” cu Adriana Chiruta

mart. 14th, 2022 | By | Category: Postcard

Pot fi văzute impulsurile spre agresiune sau auto-agresiune drept crize de spațiu interior? E trauma altceva decât blocaj într-un spațiu interior sufocant de mic sau, chiar mai angoasant, un permanent exil din sinele devenit prea dureros? Cum am putea să ieșim la nivel personal, dar și social, cu ajutorul artei contemporane, din această capcană a spațiului interior insuficient, reconfigurându-l și lărgindu-l? Ce antrenament ne-ar putea ajuta să le permitem tuturor posibilităților noastre de-a fi să fie, într-o coabitare dacă nu armonioasă, măcar liniștită?

Arhitecți, psihologi implicați în sistemul de învățământ, activiști pentru drepturile copiilor, artiști și studenți sunt așteptați cu drag la Kunsthalle Bega, la acest atelier – ritual pentru a gândi și testa împreună moduri de a face loc în spațiul interior, dar și în cel exterior, pentru splendida polifonie a complexității naturii umane și non-umane. Care ar fi micile intervenții în educația primară sau intervențiile arhitecturale și urbanistice prin care societățile noastre să se antreneze pentru variante de conviețuire netraumatizante, non-discriminatorii, non-abuzive, incluzive? Cum am putea să ne pregătim pentru alte dinamici sociale și politice și pentru o altă ecologie umană, în care tot ceea ce e fragil, complex, sensibil să fie protejat? Cum să integrăm, chiar subversiv, preferabil încă din grădinițe, în spațiile noastre personale sau publice, moduri de a îmbrățișa viața protector, fără validări și invalidări în urma unor măsurători și etichete aleatorii, cu ace și frici?

 

–––

 

Arhitecți, psihologi implicați în sistemul de învățământ, activiști pentru drepturile copiilor, artiști și studenți sunt așteptați cu drag la Kunsthalle Bega, la acest atelier – ritual pe 19 martie 2022 pentru a gândi și testa împreună moduri de a face loc în spațiul interior, dar și în cel exterior, pentru splendida polifonie a complexității naturii umane și non-umane. Evenimentul va avea loc sâmbătă, 19 martie 2022, ora 14, cu o durată de 2 ore, la Kunsthalle Bega, Calea Circumvalațiunii, nr. 10, Timișoara (vizavi de Hotelul Ibis). Participarea este gratuită și deschisă unui număr de 20 persoane în urma completării formularului de înscriere.

 

Înscriere

 

„Instalația Adrianei Chiruță, care se împrăștie cu fragmente de texte prin tot spațiul expozițional Kunsthalle Bega, pe podea și pe pereți, este singurul element care poate supraviețui în acest spațiu de arhitectură minimalistă. Abordarea poetică tinde să transforme fiecare reacție în artă, devenind cea mai subtilă lucrare din expoziție.”

 

Maximilian Lehner, Blok Magazine

 

–––-

Adriana Chiruta trăiește și lucrează în proiectul ei preferat, un ecolaborator de artă contemporană în construcție, lângă Sibiu, numit Carambach, o țară „inventată” pentru artiști independenți, cercetători și activiști pentru drepturile omului și naturii. Fascinată de modelajul unor elemente invizibile sau imateriale, cum ar fi viitorurile posibile, spațiul gol dintre noi, aerul propriilor respirații, dansul unor idei sau al imaginației din vis sau din starea de veghe, Adriana Chiruta este o artistă cu practici hibride. Cu un background de arte performative, regizoare de teatru pasionată mai degrabă de dans și cu studii de filosofie, se plimbă post-conceptual prin diverse medii (video, sunet, text, etc). Structurate ca instalații performative, lucrările ei conduc simțurile privitorului dinspre exterior înspre el însuși, ca subiect de artă invitat să-și ocupe scena propriei vieți la nivel personal, social, politic.

 

 

Spre Tehnici de ieșire din ac pentru cei ce se cred fluturi

 

„Pentru Adriana Chiruta, care este la prima participare într-o expoziție de artă în România, Tehnici de ieșire din ac pentru cei ce se cred fluturi este în primul rând o declarație de dragoste. Apoi este baza unei discipline a neagresiunii și a respectului poetic pentru fragilitatea noastră și a lumii, țintind delicat spre reducerea tensiunii și a suferinței din jur. Adriana invită vizitatorii să fie subiecte de artă (sujets d`art), devenind parte din lucrarea propusă de ea cu propria lor respirație, cu propriul lor corp și cu micro-mișcările lui. Instalația, care colonizează discret spațiul de expoziție prin 11 fragmente de text, video și sunet, pornește de la credința că oamenii și societățile lor se pot salva prin artă. Ce înseamnă să faci artă sau să fii artist? Este doar despre apariția pe o scenă sau prezentarea unui obiect de artă într-o galerie, așteptând admirație și aplauze? Dar dacă înseamnă mult mai mult? Dacă înseamnă, de exemplu, să-ți transformi propria viață și ceea ce te înconjoară în artă? Sau, atât cât este omenește posibil, să îi transformi pe oamenii din jur în artiști? Tehnici este o mică încercare de a performa această schimbare estetică și socială. Spiritul pozitiv, dar în aceeași măsură critic al Adrianei Chiruta este în spatele răspunsului la aceste întrebări; ea consideră că în lumea crizelor multiple de azi, înconjurați uneori de cruzimi și nedreptăți sfâșietoare, avem nevoie, pe o scară din ce în ce mai largă, de un antrenament social al respectului și grijii pentru propria noastră fragilitate și sensibilitate.”

 

Anca Verona Mihuleț

 

Cronicile Viitorilor Supereroi

 

Curator: Anca Verona Mihuleț

Hyunjin Bek (Coreea de Sud) / Adriana Chiruta (România) / Baptiste Debombourg (Franța) / Heecheon Kim (Coreea de Sud) / Fabio Lattanzi Antinori (UK) / Lawrence Lek (UK) / Dalibor Martinis (Croația) / Adina Mocanu (România) / Maria Pop Timaru (România) /Larisa Sitar (România) / Dimitar Solakov (Bulgaria) / Stardust Architects (România)

02.10.2021 – 20.03.2022

 

Expoziția „Cronicile Viitorilor Supereroi“ are ca punct de plecare cartea inventatorului american Ray Kurzweil, „Danielle: Chronicles of a Superheroine“ [„Danielle: Cronicile unei supereroine“], care urmărește eforturile unei tinere de a rezolva marile probleme globale cu ajutorul cunoașterii și tehnologiei. Scrisă dintr-o dublă perspectivă, cea a unui gânditor futurist și cea a unei femei în devenire, „Danielle: Chronicles of a Superheroine“ este un manual care ne ajută să ne poziționăm în fața lucrurilor care vor veni și pentru care trebuie să fim pregătiți, de la migrație la încălzirea globală, de la diverse forme de competitivitate economică la transformarea emoțională și capacitatea de a împărți.

 

Kunsthalle Bega este un spațiu unde se expune și se discută artă, dedicat în special artiștilor tineri din România și din lume. Kunsthalle Bega oferă în fiecare an premiul Bega Art Prize unui tânăr curator român care reușește să schimbe regulile în percepția curatorială.

 

Echipa Kunsthalle Bega: Alina Cristescu, Liviana Dan, Andreea Drăghicescu, Ugron Lajos, Bogdan Rața.

 

Program cultural realizat cu sprijinul Primăriei Municipiului Timişoara şi al Consiliului Local Timişoara. Programul cultural nu reprezintă în mod necesar poziția Primăriei Municipiului Timişoara şi a Consiliului Local Timişoara. Conținutul programului cultural și modul în care rezultatele acestuia pot fi folosite reprezintă responsabilitatea exclusivă a autorilor și beneficiarului finanțării. Primăria Municipiului Timişoara şi Consiliul Local Timişoara nu sunt responsabile pentru conținutul materialului și modul în care acesta ar putea fi folosit.

 

Proiect co-finanțat de Administraţia Fondului Cultural Naţional (AFCN). Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia AFCN. AFCN nu este responsabilă de conţinutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanţării.

 

Parteneri instituționali: Radio România Cultural, Ordinul Arhitecților din România – Filiala Timiș, Universitatea de Arte Timișoara, Fundația Herczeg, PUNCH, Biblioteca Pavilion, Sfera Timișoarei, De-a Arhitectura, The Institute, SBS Foundation.

 

Sponsori: BEGA, Egeria, PINTeam, Flexik Automation

 

Parteneri media: Revista ARTA, Zeppelin, igloo, Observator cultural, Modernism.ro, Propagarta, IQads/SMARK, Renașterea Bănățeană, Agentia de Carte.ro, Bookhub.ro, Savantgarde, Ziarul Metropolis, Iscoada.

Număr de vizualizări :374


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro