Constantin Kavafis. Așteptându-i pe barbari. Traduceri și studiu introductiv de Aurel Rău. Fotografii de Victoria Viprada (Cartier de colecție nr.37). Legată, 288 pag. Preț: 49RON/ 199 MDL
„Pentru Kavafis a scrie e sinonim cu a face binele sau a-ţi îndeplini datoria supremă. Chiar o producţie restrânsă incipientă se clasează ca «o mare glorie», căci reuşita presupune să devii «cetăţean al oraşului ideilor». Prin elinism, prin umanism, prin simbioza realului cu artificialul, într-o artă clasică, el a obţinut şi obţine această cetăţenie din confruntarea cu timpul, «legiuitorul» pe care «nici un aventurier nu e în stare să-l înşele», într-o agora sustrasă patriilor şi chiar naţionalităţii limbii.” (Aurel Rău)
”Poză de familie și alte povestiri”, de Ivo Andric. Traduceri din sârbă de Octavia Nedelcu (Biblioteca deschisă). Broșată, 256 pag. Preț: 39RON/ 169 MDL. „Marile povestiri istorice nu sunt citite, în general, ca şi cum ar fi istorice. Citindu-le însă, simţi că te afli în timpul şi spaţiul lor. Cât de uimitor este, aşadar, să descoperi pe neaşteptate un maestru al genului, şi încă unul care se afla în văzul lumii de aproape şaizeci de ani: era 1961 când lvo Andric primea Premiul Nobel pentru Literatură.” (The New York Rewiew of Books)
„Povestirile lui Andric par simple, nişte fantezii distractive; însă, întocmai ca basmele bosniace, ele sunt deseori mai adevărate decât adevărul insuşi; iată cum ni se dezvăluie vasta înţelegere umană şi psihologică a autorului. 0 abordare luminoasă — si încântătoare — a unor teme serioase.”(KirkusRewiews)
„Deşi proza scurtă a lui lvo Andric e de factură realistă, croită din punctul de vedere al rigorii compoziţiei, al tonului naraţiunii, al perfecţiunii stilistice în maniera Occidentului artistic, aceasta este puternic impregnată de elementul Orientului ca document şi poezie.” (Isidora Sekulk)
Jurnalul pandemiei, de Goncalo M.Tavares. Traduceri din portugheză de Simina Popa (Biblioteca deschisă). Broșată, 308 pag. Preț: 49RON/ 199 MDL
„Goncalo M. Tavares a dat buzna pe scena literară portugheză înarmat cu o imaginaţie cu totul originală, care a depăşit toate graniţele tradiţionale ale imaginarului. Acest lucru, combinat cu un limbaj întru totul aparte, în care se amestecă invenţia îndrăzneaţă cu o stăpânire desăvârşită a colocvialului, înseamnă că nu exagerăm când afirmăm că există un înainte şi un după Goncalo M. Tavares.” (JOSE SARAMAGO)
„Goncalo M. Tavares este un scriitor care nu seamănă cu niciunul pe care l-aţi citit până acum. Are un dar – la fel Flann O’Brien, Kafka sau Beckett – de a dezvălui căile prin care logica poate sluji la fel de loial atât nebunia, cât şi raţiunea. Poate cărţile lui par sumbre şi supărătoare, dar, tocmai din acest motiv, sunt captivante aşa cum numai opera unui artist cu forţa originalităţii poate fi.” (MARK 0′ CONELL, The NewYorker)
Realitatea ca hologramă (eseuri), de Nina Corcinschi (Rotonda). Broșată, 256pag. Preț: 33 RON/139 MDL
„Dincolo de energia şi plasticitatea stilului scriiturii critice a Ninei Corcinschi, acum ne confruntăm cu o viziune deja futuristă a literaturii. Şi nu numai literatura ar fi o hologramă, ci întreaga realitate. Nu se accentuează aici simulacrele baudrillardiene, ci capacitatea literaturii de a inventa şi a criticii de a hermeneutiza până la reinvenţie. De altminteri, o panoplie de cărţi interpretate agil şi cu instrumente critice şi filologice de fineţe. Verva este drapelul autoarei, bucuria de a interpreta incertitudinile şi ambi-guităţile faptelor literare.” (Felix Nicolau)
Poți procura cărțile Cartier în toate librăriile bune din România și Republica Moldova.
https://cartier.md/
https://twitter.com/EdituraCartier