Doi autori Cartier printre cei zece finaliști ai Premiului Național de Proză

mart. 11th, 2022 | By | Category: Agenda de carte

Juriul Premiului Naţional de Proză „Ziarul de Iaşi” a nominalizat cei zece finalişti ai celei de-a XIX-a ediţii. Premiul, devenit deja o tradiţie, revine în fiecare an autorului celei mai bune cărţi de proză românească apărută în anul anterior. Premiul acordat de către „Ziarul de Iaşi” este considerat de foarte multă lume unul dintre premiile autentice, care onorează activitatea creatorilor de artă literară.

Anul acesta, juriul Premiului Naţional de Proză „Ziarul de Iaşi”, format din scriitorii şi criticii literari Alexandru Călinescu, Bogdan Creţu, Codrin Liviu Cuţitaru, Doris Mironescu şi Antonio Patraş, i-a nominalizat pe:

  1. Norman Manea, „Umbra exilată”, Editura „Polirom”
  2. Cristian Fulaş, „Ioşca”, Editura „Polirom”
  3. Nichita Danilov, „Omul din eprubetă”, Editura „Polirom”
  4. Florin Lăzărescu, „Noaptea plec, noaptea mă-ntorc”, Editura „Polirom”
  5. Simona Antonescu, „În umbra ei”, Editura „Polirom”
  6. Raluca Nagy, „Teo de la 16 la 18”, Editura „Nemira”
  7. Radu Aldulescu, „drumu-i lung, căldura mare”, Editura „Litera”
  8. Mariana Codruţ, „Era lumină, era vînt”, Editura „Cartier”
  9. Oleg Serebrian, „Pe contrasens”, Editura „Cartier”
  10. Petre Barbu, „Delegatul lui Petre”, Editura „Integral”

Preşedintele juriului, Alexandru Călinescu, istoric literar, critic literar şi publicist, afirmă despre cele zece cărţi nominalizate că, la fel ca în fiecare an, au fost dificil de selectat. „Am făcut, aşadar, ca de obicei, o primă selecţie. Niciodată, în cele optsprezece ediţii anterioare, – suntem acum la a nouăsprezecea -, această operaţie nu a fost simplă. Cum trebuie să ne oprim la zece titluri, evident că suntem constrânşi să lăsăm la o parte cărţi onorabile, sau chiar bune, şi să reţinem textele pe care le considerăm cele mai valoroase. În selecţia din acest an găsim autori foarte cunoscuţi, aflaţi la vârsta deplinei maturităţi creatoare, găsim şi autori mai tineri ale căror cărţi confirmă o vocaţie certă. Pentru prima dată selecţia reţine nu mai puţin de trei scriitori din Iaşi; şi aici a primat valoarea, nu cine ştie ce accese de «patriotism local». Juriul va întoarce cele zece cărţi pe toate feţele după care urmăm procedura obişnuită – alcătuim, pentru «finală», o listă de cinci autori, listă din care se va decide câştigătorul. Vă asigur că, şi de data aceasta, membrii juriului sunt hotărâţi să-şi exercite «mandatul» cu maximă exigenţă”, a afirmat Alexandru Călinescu.

Anul trecut, câştigătoare a Premiului Naţional de Proză „Ziarul de Iaşi” a fost Ioana Pârvulescu, pentru volumul „Prevestirea”, apărut la Editura „Humanitas” în 2020. Premiul pentru debut a fost acordat tinerei scriitoare Antonia Mihăilescu, pentru volumul „note din secolul kitsch”, apărut la Editura „Tracus Arte”.

Premiul Naţional de Proză „Ziarul de Iaşi” a fost înfiinţat în 2004, din dorinţa redacţiei de a-i premia pe cei mai buni scriitori români şi de a oferi repere valorice cititorilor pasionaţi de literatură.

 

Număr de vizualizări :357


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro