spot_img

” Cum să supraviețuiești sfârșitului lumii”, de Aaron Gilles

Senzație de sufocare, bătăi rapide ale inimii, imposibilitatea de a întreprinde vreo acțiune de salvare și gândul că totul se sfârșește, inclusiv propria viață – simptomele unui atac de panică, între care se numără și cele descrise anterior sunt cât se poate de serioase. Tocmai din acest motiv însă, actorul de comedie britanic și scriitorul Aaron Gilles atacă situația cu una dintre cele mai eficiente arme: o porție de umor în cel mai pur stil englezesc. Publicat de Lifestyle Publishing, parte a Grupului Editorial Trei, ”Cum să supraviețuiești sfârșitului lumii” este, după cum explică însuși autorul, un ghid util împotriva anxietății. Dedicat tuturor celor „care au simțit uneori că o iau razna” – și conform statisticilor, în această categorie este inclusă parte importantă a populației globului, doar în Regatul Unit numărul acestora ridicându-se la peste 8 milioane, după spusele autorului – ghidul contra anxietății scris de Aaron Gilles este o confesiune sinceră și un dialog deschis cu toți cei care au trecut sau trec prin episoade de anxietate. 

Autorul britanic mărturisește că a „câștigat” „la loteria anxietății, următoarele: tulburare de anxietate generalizată, anxietate socială, anxietate de separare, insomnie, dermatofagie (rosul pielii degetelor) și o fobie complet irațională de mumini”. Suplimentar, la toată această importantă listă de anxietăți s-a adăugat la un moment dat și depresia. Aaron Gilles recunoaște că, înainte de a fi diagnosticat, credea că „așa funcționează mintea omului, că întreaga lume e înfricoșătoare și că toți trăim sub un giulgiu de frică, ce acoperă absolut fiecare aspect al vieții”. A descoperit ulterior, după ce a atacat stările de anxietate cu tot arsenalul posibil – medicamente, ședințe de consiliere psihologică, întâlniri cu prietenii în pub, la bere și suport afectiv din partea iubitei – că e nevoie de efort și perseverență pentru înțelegerea modul în care funcționează o minte anxioasă. Rând pe rând, Aaron Gilles descrie provocările pe care i le ridică anxietatea zi de zi. O simplă călătorie cu metroul, o ieșire în pub, o întâlnire cu viitorii socri, mersul la serviciu, fără a mai vorbi despre zilele marcate de încercări supreme, cum ar fi o prezentare ținută în public sunt potențiali declanșatori ai unei crize de anxietate. Cu un umor ce aduce aminte de un alt scriitor britanic celebru, Jerome K. Jerome, Aaron Gilles tratează anxietatea în cheie anecdotică. Folosește din belșug și autoironia, în spatele căreia ascunde o puternică empatie pentru toți cei angajați într-o „ciorovăială zilnică cu caseta plină de absurdități care e mintea voastră”. Nu promite că deține soluția vindecării, însă există speranță. Exemplul său o dovedește.

Ce este, de fapt, un atac de panică

Mama ei de viață și morții mă-sii, băga-mi-aș picioarele, am un atac de panică” – cu aceste cuvinte debutează introducerea în ghidul de anxietate al scriitorului britanic. Aaron Gilles descrie detaliat simptomele fizice ale unui atac de panică pe care l-a experimentat în metroul londonez: „Parcă mi s-a implantat chirurgical o piatră de moară în mațe. Plămânii mi-s goi și plini în același timp, și respir așa de haotic, încât nu-mi mai funcționează nimic elementar în corp. Am senzația că pe pieptul meu a parcat o autorulotă. Brațele mi-s amorțite. Mă paralizează o groază irațională și simt c-o să mă duc pe copcă dintr-o clipă în alta. Ba nu simt, chiar o să mor dracului!

Ce generează o astfel de situație? Aaron Gilles nu este specialist în domeniu, însă a devenit expert în atacuri de panică pentru că le-a trăit de nenumărate ori pe propria piele de-a lungul vieții sale. Cum să supraviețuiești sfârșitului lumii este o carte foarte utilă pentru toți cei care s-au confruntat cu crize de anxietate tocmai pentru că, prin confesiunea intimă a autorului, vor realiza că nu sunt singuri. Oricine se poate confrunta cu atacuri de panică, un echivalent al „blocării computerului atunci când îi ceri să execute prea multe operațiuni deodată. Suprasolicitarea cu informație împinge sistemul spre colaps: începe un infernal cerc vicios al neputinței, în care mouse-ul nu te mai ascultă, nu poți închide nicio aplicație și pe fundal se aude o muzică enervantă (de helicon, probabil) care se repetă în bucle de câte trei secunde”. Exprimarea metaforică și amuzantă a lui Aaron Gilles surprinde, în mod paradoxal, cu exactitate situația pe care o trăiește o persoană în plină criză de anxietate. Gluma este însă pe jumătate serioasă. Autorul atrage atenția că este important ca astfel de tulburări psihice să nu fie demonizate. „..Să avem grijă unii de alții, pentru că noi știm cât de greu poate fi”, spune Aaron Gilles.

                                    Ce e de făcut dacă ai o minte anxioasă

Cum poate fi înțeleasă și mai ales rezolvată „varza catastrofală din mintea anxiosului”? Deși scriitorul britanic recunoaște că anxietatea este o tulburare foarte individualistă, cu manifestări specifice în cazul fiecărei persoane și, ca urmare, și cu tratament diferit, un lucru este cert – solidaritatea ajută. Nimeni nu trebuie să lupte singur contra anxietății. Deși apelează la modalități stupide precum atacurile de panică și grijile iraționale, creierul încearcă de fapt să protejeze viața. Odată devoalate, capcanele unei minți anxioase pot fi depășite. „Despre asta e cartea de față: autoconservare, recuperarea identității, a învăța să aveți grijă de mintea voastră, a înțelege că aveți voie să vă faceți griji pentru propria persoană. Nu v-ați născut ca să fiți cel mai bun la toate și să fiți pe placul tuturor, ci ca să deveniți cea mai bună ipostază posibilă a voastră”, spune Aaron Gilles. Iar abordarea situației cu umor este cea mai eficientă strategie.

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508