Silviu Preda expune prima sa expoziție de autor internațională „5 O’Clock Pandemic Tea”

feb. 16th, 2022 | By | Category: Postcard

În perioada 17 februarie – 27 aprilie 2022,  Tiny Griffon Gallery Nürnberg va găzdui prima expoziție de autor internațională, „5 O’Clock Pandemic  Tea”, semnată de Silviu Preda. Curator: Dr. Cristina Simion.

 

Expoziția tânărului fotograf Silviu Preda la Tiny Griffon Gallery, „5 O’Clock Pandemic  Tea„, este primul său solo show în afara României și cel de-al treilea din cariera sa  deja foarte interesantă. La 25 ani, Preda e departe de a fi un „proaspăt absolvent în  căutarea oricărei oportunități de afirmare”, ci un artist complex. interesat de teme și

subiecte precise, asupra cărora reflectează îndelung, fiind deja autorul unor serii de  lucrări care au stârnit interesul criticii, al publicului și al colecționarilor și laureat al unor  premii naționale pentru fotografie.

„5 O’Clock Pandemic Tea” este o imaginară narațiune epică, desfășurată în spațiu  restrâns și, cu o singură excepție, în interior (restricțiile pandemiei!). Obligat fiind la  economia de mijloace, artistul respinge de cele mai multe ori minimalismul ca  soluție estetică și dezvoltă un uimitor univers baroc în propria sufragerie, fabricând și  adaptând „obiectele de recuzită” cu un ascuțit simț de observație și remarcabilă ironie.  Deși ceea ce e rapid remarcat în fotografiile lui Preda este spiritul său ludic, manifestat  în structurarea compozițiilor și preferința pentru culori psihedelice, artistul este  adeseori interesat de teme incomode: alienare și răspunsul individului la presiunea  socială, consumerism, transgresia ideilor în obiecte și aprecierea acestora ca definitorii  în expresia personalității, deriva identitară. Lucrările sale trebuie citite în cheie satirică,  de la aglomerarea veselă din „A Naughty Christmas Child”, la promovarea  omniprezentă a propriilor lucrări în „Easter Pandemic Party” – critica socială a fost tema  principală în show-ul său de debut, „The Autopsy of an Ephemeral Society”, la Bienala  Internațională de Arte Vizuale Brașov 2021. În „5 O’Clock Pandemic Tea” sunt incluse  atât satire sociale, cât și lucrări experimentale, în care lumina și mișcarea sunt  elemente ale unui joc poetic de o surprinzătoare delicatețe.

Artistul realizează serii mici, de cinci exemplare, uneori modificând formatele  fotografiilor, pentru a putea replica și în formate mai mici lucrările sale de mari  dimensiuni.

Silviu Preda este un adept al experimentelor fotografice în studio, unde valorifică  dialectica dintre lumină, formă și culoare. Artistul folosește ca resort tehnic fotografia  digitală, realizând un meta-mix între pop art, kitsch și sfera artelor decorative. Lucrările  sale sunt caracterizate de culorile vibrante, dominate de o reprezentare alegorică a  simbolurilor sociale și personale. Preda a fost bursier al Fundației Regale Margareta a  României, câștigător al trofeului „Griselini Master” și este membru al UAPR. Începând  cu anul 2016, a participat la 67 de expoziții naționale de grup, 10 expoziții internaționale  de grup (Italia, Ungaria, Serbia și Germania), două expoziții personale (Autopsy of an  Ephemeral Society, Galeria Europa, în cadrul Bienalei Internaționale de Arte Vizuale  Brașov 2021, și Twisted Mind, Centrul Bastion Timișoara 2021), iar lucrările sale au  fost publicate în 14 cataloage de artă.

 

Număr de vizualizări :240


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro