René Guénon, ”Relevanța tradiției în actualitate”

feb. 3rd, 2022 | By | Category: Agenda de carte

René Guénon a fost un autor prolific și, totodată, un intelectual profund. În cărțile sale ne-a explicat în ce anume constă starea de criză profundă în care se află societatea occidentală prin delimitarea limbajului tradiției de cel al modernității. Momentele de criză prin care trece Occidentul la ora actuală nu fac decât să releve încă o dată nevoia de modificare a mentalității occidentale prin revenirea la adevărurile fundamentale pentru care Guénon și-a asumat rolul de transmițător și tălmăcitor. Cu o deosebită forță de argumentare și vaste cunoștințe despre hinduism, budism, taoism, Pitagora, Platon, Aristotel, hermetism, cabala, creștinism și islam, Guénon a abordat direct aspecte din doctrinele metafizice ale Orientului, motivațiile pătrunderii acestora în Occident și felul în care de-a lungul secolelor s-au păstrat cunoștințele sacre ale tradiției primordiale prin intermediul artei, a legilor și a religiei.

De asemenea, Guénon a dezbătut contrastul dintre civilizația occidentală și cea orientală, punând la îndoială evoluția prin progres, materialism științific și tehnologic, specifice occidentului modern, dezvăluind efectele diferite pe care le pot avea în echilibrul social, de la conflicte și fragmentări sociale până la pierderea identității culturale, războaie, crize (economică, politică, climatică, sanitară).

În perioada 1 – 8 februarie titlurile semnate de René Guénon vor beneficia de o reducere de 25% pe www.edituraherald.ro. Totodată, pe canalele Facebook și Youtube vom porni într-o incursiune prin textele semnate de gânditorul și filosoful francez, alături de invitați care vor discuta pe larg despre subiecte precum: Raportul dintre Orient și Occident, Știința și filosofia occidentale vs. cunoașterea oriental, Influența doctrinelor orientale în Occident, Înțelegerea simbolurilor în contextul actual.

Număr de vizualizări :251


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro