spot_img

Dirijorul Gian Luigi Zampieri şi clarinetistul Emil Vişenescu, în stagiunea Filarmonicii „George Enescu”

Joi, 10 și vineri,11 februarie 2022, Orchestra simfonică a Filarmonicii „George Enescu”, condusă de dirijorul italian Gian Luigi Zampieri, va prezenta un program cu două lucrări de referință: ”Concertul în la major pentru clarinet şi orchestră, KV622” de Wolfgang Amadeus Mozart, cu clarinetistul Emil Vișinescu în ipostaza de solist, și ”Simfonia nr. 1, în do minor, op. 11” de Felix Mendelssohn. Concertele se vor desfășura de la ora 19.00, în Sala mare a Ateneului Român, în condițiile respectării restricțiilor pandemice. ”Concertul în la major pentru clarinet şi orchestră, KV622” de Wolfgang Amadeus Mozart (1756-1791) a fost scris pentru clarinetistul Anton Stadler, celebru virtuoz al vremii, fiind finalizat  cu două luni înainte de moartea compozitorului. Concertul a  avut premiera la Praga, pe 16 octombrie 1791. Mozart a fost atras de „clarităţile aparte ale clarinetului, de capacităţile sale expresive şi strălucirea virtuoză, de posibilităţile de nuanţare superioare în mare parte celorlalte instrumente de suflat. (…) Scris într-o tonalitate luminoasă prin excelenţă, se înscrie printre lucrările mereu cântate, cu o largă audienţă”, punctează muzicologul Vladimir Popescu-Deveselu.

Felix Mendelssohn (1809 -1847) a finalizat Simfonia nr. 1, în do minor, op. 11 la data de 31 martie 1824, la vârsta de numai 15 ani, pentru a o aniversa, într-un cadru privat, pe sora sa, Fanny Mendelssohn, care împlinea 19 ani. Premiera publică a avut loc la 1 februarie 1827, simfonia fiind interpretată de orchestra Gewandhaus din Leipzig. Doi ani mai târziu, Mendelssohn a dedicat această simfonie Societății Filarmonice din Londra, care a susținut premiera britanică pe 25 mai 1829, sub conducerea compozitorului.

 

Joi și vineri, 10 februarie și 11 februarie 2022

Orchestra simfonică a Filarmonicii „George Enescu”

ora 19.00, Sala mare a Ateneului Român

Dirijor
GIAN LUIGI ZAMPIERI

Solist
EMIL VIŞENESCU

Program

Wolfgang Amadeus Mozart
Concertul în la major pentru clarinet şi orchestră, KV622

Felix Mendelssohn
Simfonia nr. 1, în do minor, op. 11

Biletele se pot procura:
– De la Casa de Bilete a Ateneului Român
Program: Marți – Vineri 12:00 – 19:00. Plata doar în numerar.
Telefon: 021.315.68.75

– Online, accesand site-ul www.fge.org.ro – sectiunea „Calendar“.Biletele odată cumpărate nu sunt returnabile decât în condițiile prevăzute de lege.

Accesul în sala Ateneului Român este permis conform normelor în vigoare, „dacă toţi participanţii sunt persoane vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2, pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare sau pentru persoane care se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi şi a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu SARS-CoV-2, fiind asigurată purtarea măştii de protecţie”.Verificarea acestor condiții se va face înainte de accesul în incinta Ateneului Român.

 

GIAN LUIGI ZAMPIERI

Născut în 1965, la Roma, Gian Luigi Zampieri este un reprezentant al școlii italiene de dirijat, fiind unul dintre ultimii discipoli ai maestrului Franco Ferrara. A urmat studiile la Accademia di Santa Cecilia și apoi la Accademia Chigiana. În calitate de organist și dirijor, s-a perfecționat cu muzicieni de prestigiu precum Francesco de Masi, Carlo Maria Giulini, Ghenadi Rojdestvenski și Leonard Bernstein. În 1997 a câștigat Concursul Internațional de dirijat „A. Pedrotti”, fiind primul dirijor italian laureat al acestui concurs. La Londra a fost asistentul lui Ghenadi Rojdestvenski la orchestrele London Symphony și BBC, precumși la cursurile de la Accademia Chigiana. A fost, de asemenea, asistentul lui Lorin Maazel la realizarea Recviemului de Verdi cu Sinfonică Toscanini din Parma. De mai mulți ani se ocupă de repunerea în valoare a repertoriului simfonic italian al secolului XX (Fano, Respighi, Pizzetti, Malipiero, Rota, Ghedini, Ferrara). De la mijlocul anilor ’80 s-a dedicat prezentării operei lui Astor Piazzolla și este considerat de critică drept unul dintre experții de seamă pe scenele internaționale: a realizat transcripții și orchestrații interpretate în toată lumea (Vladimir Spivakoc, Lalo Schifrin, Jorge Calandrelli, Ettore Stratta, Peter Soave, etc.). A organizat și a condus transmisiuni pentru Radio Vatican. Concertele sale sunt înregistrate ți transmise de Radio România, RAI, Radio Vatican, TV Spaniola, Radio Rusia, Uniunea Radiourilor Europene de la Geneva. Intrat foarte de tănăr în lumea cinematografului, a îngrijit ediția italiană a filmului „Amadeus” de Milos Forman (1984). Din 1986 este profesor titular de studii orchestrale la Conservatoarele italiene de Stat. Deține titlul de merit de Cavaler al „Ordine Costantiniano di San Giorgio”. În prezent este dirijor permanent al Orchestrei „A. Salieri” din Roma.

 

EMIL VIȘINESCU

Născut la 10 martie 1969, în Bucureşti, Emil Vişenescu a absolvit Liceul de muzică George Enescu din capitală. Din 1993, este membru al Orchestrei Filarmonicii “George Enescu”. A absolvit numeroase cursuri de specializare, sub îndrumarea clarinetiștilor Stephan Korody – Kreuzer, Walter Boeykens, Karl Leister, Andrew Marriner, Joszeph Balogh și Aurelian-Octav Popa. În perioada 2000-2002, a studiat cu Ernesto Molinari, la Universitatea de Muzică din Berna-Biel. Măiestria sa a fost apreciată de-a lungul timpului, prin acordarea mai multor premii. A susținut o serie de concerte și recitaluri atât în calitate de solist, cât şi ca membru al unor ansambluri. Ca solist, a cântat împreună cu prestigioase orchestre din ţară, din străinătate (Biel, Berna, Dresda și Chișinău) și cu orchestrele de tineret Icon Arts, Jeunesses Musicales și  Orchestra Română de Tineret. De 26 ani, ca membru al trio-ului „Mozaic”, este invitat pe diverse scene din România, Belgia, Franţa şi Elveţia. În 2006, 2016 și 2018 a fost invitat să susţină recitaluri şi cursuri de măiestrie de către Academia de Muzică şi Dans din Ierusalim. În 2019 a susținut un recital si un masterclass la Universitatea din Oldenburg (Germania), iar în ianuarie 2020 a predat cursuri de improvizație la Metric, Tallin-Estonia. Din  2002, predă clarinetul la Universitatea Naţională de Muzică Bucureşti. În 2011, a obținut titlul de Doctor în Muzică acordat de aceeași instituție, și-a completat studiile cu cele postdoctorale și Master în dirijat orchestră, pentru ca în anul 2014 să devină conferențiar universitar doctor al instituției.

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508