Noul Consiliu al Administrației Fondului Cultural Național, numit prin ordinul ministrului culturii la începutul lunii februarie, a definit în cadrul primei reuniuni cadrul de derulare a sesiunii de finanțare II/2022 și a apelului pentru programe culturale multianuale. Este prevăzut un buget de 13 milioane de lei pentru proiecte culturale care pot fi înscrise în 11 arii tematice: Arte vizuale, Teatru, Muzică, Dans, Artă digitală și noile medii, Intervenție culturală, Educație prin cultură, Promovarea culturii scrise, Patrimoniu cultural material, Patrimoniu cultural imaterial, Proiecte cu caracter repetitiv. Apelul pentru programe multianuale are alocat un buget de 2 milioane de lei și este destinat programelor derulate până la finalul anului 2023.
„Eu și colegii mei suntem bucuroși că sesiunea de finanțare este lansată conform calendarului și că, pe acest fundal de nesiguranță internațională, AFCN poate oferi un reper de predictibilitate. Sperăm ca operatorii culturali să găsească resursele, acum mai mult ca oricând, de a-și canaliza energiile creative către publicul de toate vârstele.” a declarat doamna Aura Corbeanu, noua președintă a Consiliului.
„Consider că păstrarea în mare parte a componenței consiliului AFCN permite consolidarea abordării începute în 2020. Suntem determinați să ne implicăm în continuare în procesul de consolidare a AFCN și să urmărim, în dialog cu beneficiarii finanțărilor, procesul de actualizare a OG 51/1998, relansat de Ministerul Culturii,” a mai adaugat doamna Corbeanu.
Perioada de înscriere a proiectelor culturale pe platforma online începe pe 1 martie și se încheie pe 30 martie 2022. Un operator cultural poate înscrie maximum 2 (două) oferte culturale pe sesiune. Se menține condiția de eligibilitate ca ofertele culturale depuse să nu fie co-finanțate din alte fonduri publice care aplică scheme de minimis.
Toate informațiile sunt disponibile online pe pagina www.afcn.ro. Vă invităm să consultați toate documentele publicate, care sunt revizuite la fiecare sesiune.
Invităm totodată experții interesați să se implice ca evaluatori, să-și înscrie candidatura în aplicația online. Candidatura se depune individual, începând cu 1 martie a.c., prin completarea unui profil personal în aplicația online, accesibilă la www.afcn-experti.ro, urmată de selectarea butonului de înscriere la sesiunea curentă și selectarea a maximum două arii tematice de expertiză.
Termenul limită pentru înscrierea ofertelor culturale și a candidaturii evaluatorilor este 30 martie 2022, ora 17:00.