Agenda culturală a MNLR | 28 februarie – 6 martie 2022
feb. 25th, 2022 | By admin | Category: PostcardMarți, 1 martie 2022, ora 13.30. Muzeul Național al Literaturii Române, Str. Nicolae Crețulescu 8. Dezbaterea ”Ion Creangă, azi”. Cu prilejul împlinirii a 185 de ani de la nașterea lui Ion Creangă, Muzeul Național al Literaturii Române organizează dezbaterea cu titlul „Ion Creangă, azi”. Participă: Paul Cernat, critic literar, profesor universitar (zoom), acad. Eugen Simion (zoom), Mircea A. Diaconu, critic literar, profesor universitar (prin zoom), Ioan Simuț, critic, istoric literar și profesor universitar (zoom), Laura Bădescu, istoric literar, Mircia Dumitrescu, grafician, membru corespondent al Academiei Române. Moderator: prof. univ. dr. Ioan Cristescu, director MNLR. Detalii, aici.
***
Joi, 3 martie 2022, ora 19.00
Muzeul Național al Literaturii Române, Str. Nicolae Crețulescu 8
Ziua Internațională a Scriitorilor
Cu ocazia Zilei Internaționale a Scriitorilor, Muzeul Național al Literaturii Române organizează dezbaterea Despre literatură în vremuri de criză și pandemie, moderată de Vasile Ernu.
Invitați: Svetlana Cârstean, Cristina Ispas, Bogdan Ghiu, Cristian Fulaș, Cosmin Perța, Arthur Suciu.
Trăim vremuri de criză. Pandemia ne-a aruncat în una dintre cele mai profunde crize. Ne-a arătat cât de fragili suntem: o fragilitate individuală, socială, economică, politică. Societatea s-a fragmentat tot mai mult, s-a polarizat și toate vulnerabilitățile au ieșit la suprafață. Peste aceste constrângeri și crize se mai anunță și pericolul unui război dinspre Est.
În ciuda acestor constrângeri și limitări de tot felul scriitorii își văd de propria lor meserie: munca de a supraviețui literar. Poezia, proza scurtă, romanul, critica şi istoria literară – au supraviețuit onorabil, înregistrând pe alocuri chiar reveniri spectaculoase.
Care sunt problemele noastre? Cum supraviețuim și trecem prin aceste vremuri? Care sunt temele și fricile care ne bântuie? Ce mai înseamnă literatura azi în aceste vremuri de criză?
Participarea la eveniment se face prin rezervarea unui loc la adresa programe@mnlr.ro, la telefon 0736.598.451 (WhatsApp, Gabriela Toma), precum și prin prezentarea, la sosire, a certificatului verde. Purtarea măștii este obligatorie.
***
Joi, 3 martie 2022, orele 10.00 – 18.00
Muzeul Național al Literaturii Române, Str. Nicolae Crețulescu 8
Vizitează muzeul în ritmul tău!
Intrare liberă în prima joi din lună!
Alege compania unui muzeograf, un atelier de educație muzeală sau unul dintre audioghidurile muzeului, adaptate vârstei vizitatorilor (audioghidul pentru copii, audioghidul pentru adolescenți, audioghidul pentru tineri & adulți), precum și audioghidul pentru turiștii străini în limba engleză.
MNLR vă pune la dispoziție, în mod gratuit, Ghidul în Braille, precum și Ghidul video în limbaj mimico-gestual, prin intermediul cărora puteți practica scrierea în Braille sau limbajul semnelor.
Programează-ți vizita la numărul 0736.598.451 (WhatsApp) sau la adresa programe@mnlr.ro (Gabriela Toma) și nu uita să consulți informațiile cu privire la vizitarea muzeului.
***
mini-Cafeneaua critică on-line
Luni, 28 februarie 2022, ora 19.00: Nicolae Constantinescu
Joi, 3 martie 2022, ora 19.00: Oana Băluță
pe site-ul MNLR, pe platforma culturaindirect.ro și pe pagina de Facebook a MNLR.
Invitatul episodului #110 al mini-Cafenelei critice on-line, de luni, 28 februarie 2022, este Nicolae Constantinescu, etnolog și antropolog cultural, profesor la Facultatea de Litere a Universității din București.
Invitata episodului #111 al mini-Cafenelei critice on-line, de joi, 3 martie 2022, este Oana Băluță, membră a Centrului de Dezvoltare Curriculară şi Studii de Gen – FILIA, profesoară la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării a Universității din București.
Amfitrion: Ion Bogdan Lefter.
***
Duminică, 6 martie 2022, ora 11.00
Poezie și creație cu Loreta Popa
Invitată: Alina Manole
Evenimentul poate fi urmărit pe site-ul MNLR și pe pagina de Facebook a MNLR.
***
EXPOZIȚII
„Ion Creangă” | Expoziția artistului Mircia Dumitrescu
Muzeul Național al Literaturii Române
Str. Nicolae Crețulescu 8
1 – 31 martie 2022
Muzeul Național al Literaturii Române vă invită la inaugurarea unui nou spațiu expozițional în sediul din Str. Nicolae Crețulescu 8, marți, 1 martie 2022, ora 9.00, cu ocazia împlinirii a 185 de ani de la nașterea lui Ion Creangă. Până la finalul lumii martie, vizitatorii pot admira expoziția „Ion Creangă” ce cuprinde ilustrații de carte și gravură în lemn din „Poveștile” lui Ion Creangă, semnate Mircia Dumitrescu.
Detalii, aici.
***
Expoziția Memoria umbrei pe un cub de sticlă | Ioan Augustin Pop
Muzeul Național al Literaturii Române
Calea Griviței 64-66
15 februarie – 12 martie 2022
Muzeul Național al Literaturii Române vă invită să vizitați expoziția cu titlul Memoria umbrei pe un cub de sticlă, a artistului Ioan Augustin Pop.
Debutul lui Ioan Augustin Pop are loc în grupul tinerilor artiști din Atelier 35 Oradea și al generației optzeciste. S-a consacrat în mediul picturii explorând și diversitatea noilor medii precum ambientul, arta performance-ului și fotografia. A lucrat în cadrul Universității de Arte și Design din Cluj-Napoca între anii 1990 – 2002, iar începând cu 2003 la Universitatea de Vest Timișoara unde funcționează și în prezent ca profesor coordonator în cadrul departamentul Școlii Doctorale de Arte.
Detalii, aici.
***
„Perioada cristalină” a lui Jacques Hérold | expoziție MNLR la Muzeul Național de Geologie
Şoseaua Pavel D. Kiseleff 2
18 februarie – 4 martie 2022
Muzeul Național al Literaturii Române continuă proiectul Harta călătoriilor MNLR în muzeele din Capitală cu o vizită la Muzeul Național de Geologie, unde vă prezentăm lucrările artistului Jacques Hérold, caracteristice unei perioade speciale din viața acestuia, din anii ’40 – ’50, lucrări care fac parte din colecția doamnei Cristina Simion.
Expoziția va putea fi vizitată de luni până duminică, între orele 10.00 și 18.00, cu respectarea prevederilor în vigoare.
Jacques Hérold (nume real Herold Blumer) s-a născut la 10 octombrie 1910, la Piatra Neamţ, fiind un artist român avangardist, evreu de origine, prieten al lui Constantin Brâncuşi, Victor Brauner şi Gherasim Luca. După studii începute la Academia de Arte Frumoase din Bucureşti şi colaborări la revista „Unu”, în 1930, la 20 de ani, a plecat la Paris, unde s-a apropiat de cercurile artistice avangardiste. Graţie lui Victor Brauner, a cunoscut şi a devenit prietenul artiştilor suprarealişti, precum André Breton, Yves Tanguy, Marcel Duchamp, Man Ray, precum şi al multor poeţi şi scriitori, ale căror lucrări le va ilustra. Este considerat unul dintre cei mai importanţi pictori ai curentului artistic suprarealist în epoca de maturitate şi a ilustrat cărţi de colecţie, în tiraje mici, adevărate bijuterii. A publicat în Franţa lucrări originale (litografii, gravuri, serigrafii etc) în ediţii limitate, începând din anii ’30. După un intermezzo în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, opera sa a fost prezentată în expoziţii personale, precum şi în expoziţii de grup ale suprarealiştilor, fiind recunoscută şi apreciată pentru stilul original, și lirismul său aparte.
Detalii, aici.
***
Personaje și prezențe feminine în literatura română | Expoziție MNLR în București Mall Vitan
Calea Vitan 55-59
1 – 14 martie 2022
În prima jumătate a lunii martie, Muzeul Național al Literaturii Române vă invită în București Mall Vitan (Calea Vitan 55-59) să faceți cunoștință cu personajele feminine din literatura română, o selecție de prezențe puternice, fermecătoare, captivante, învăluite în mister, ale căror portrete sunt realizate de cititori îndrăgostiți, muzeografi, redactori și cercetători.
În romanul Adela, Garabet Ibrăileanu scria că femeile „privesc în sufletul bărbatului ca într-o vitrină”. Expoziția vă propune întâlnirea cu personaje feminine precum Anișoara din nuvela Cântecul lebedei de Liviu Rebreanu, Chira Chiralina lui Panait Istrati, Corina din Jocul de-a vacanța de Mihail Sebastian. Aici se întâlnesc Domnișoara Hus și Domnișoara Ri, imaginate de Ion Barbu și, respectiv, Matei Vișniec, misterioasa Doamna T și Ela, ambele personaje create de Camil Petrescu, Evantia, negresa exotică și frumoasă, „păpușa de șocolată” din romanul Europolis al lui Jean Bart. Regăsim fragilitatea aparentă a Irinei din Matca lui Marin Sorescu, încheind periplul nostru cu „prima femeie capitalist în literatura noastră”, așa cum Nicolae Manolescu o definea pe Mara, personajul creat de Ioan Slavici.
Vă invităm să le cunoașteți, să le aflați modul autentic de a gândi, crezurile, visele și felul în care acestea se raportează la lume și la epoca în care scriitorii le-au imaginat.
Expoziția poate fi vizitată de luni până duminică, în București Mall Vitan. Pentru mai multe informații, vă rog să scrieți la programe@mnlr.ro, tel. 0736.598.451.
Număr de vizualizări :333