”The L.I.G.H.T” deschide oficial ArtEast Gallery din Iași

ian. 5th, 2022 | By | Category: Eveniment

Vineri, 7 ianuarie 2022, la ora 18:00, va fi deschisă oficial ArtEast Gallery din Iași (Strada Păcurari nr. 108), cu acest prilej fiind vernisată expoziția „The L.I.G.H.T” ce reunește o serie de lucrări semnate de două talentate artiste, Marinela Ciobanu și Rodica Crîșmaru. Expoziția va fi deschisă publicului în intervalul 7 ianuarie – 6 februarie 2022.

Evenimentul expozițional este curatoriat de Dana Lungu, iar vernisajul este prezentat de criticul literar Bogdan Crețu. Lucrările din proiectul „The L.I.G.H.T.”, acronim provenit de la Libertate, Iluzie, Grijă, Habitat și Timp, sunt realizate în anul 2021 și tratează tema maternității în izolare, un context care a avut un efect de lupă asupra realității. „Lumina pătrunde nestingherită și o observăm cu prospețime cum limpezește cele mai ascunse colțuri ale casei. Despre lumină și efectul ei de lupă asupra detaliilor și expresiilor estompate de rutină este expoziția celor două artiste ieșene, care-și reconstruiesc spațiul domestic și relațiile de familie cu ochii unui vizitator străin în propria lume, așa cum este orice artist autentic”, a declarat curatoarea Dana Lungu.

Expoziția celor două talentate autoare propune lucrări ce transfigurează artistic sentimentele și emoțiile trăite în timpul pandemiei, exprimate printr-o pictură contemporană, vie, spectaculoasă, care pune accentul asupra spațiului domestic, intim, al episoadelor casnice. „Când te simți copleșit, uneori singurul loc în care vrei să fii este propriul tău pat. Chiar dacă nu dormi, există ceva liniștitor în timpul petrecut în cearșafurile de pat, ascuns de lume, patul fiind un spațiu sigur. Uneori lucrările lipsite de o prezență umană fac referire la singurătate și izolare, reflectând poate ceea ce mulți dintre noi au experimentat în această perioadă”, a spus Marinela Ciobanu, artistă ieșeană.

Pentru artista Rodica Crîșmaru perioada în care au fost realizate lucrările s-a suprapus cu un timp plin de învățături. „Am înțeles ce înseamnă dragostea, ce înseamnă răbdarea, sau suferința. Totodată, am mai învățat un singur lucru, anume acela că nu există întuneric fără lumina. De aceea lumina este elementul-cheie prezent în toate compozițiile mele plastice”, a adăugat artista Rodica Crîșmaru.

Vernisajul expoziției „The L.I.G.H.T”  va fi însoțit de o degustare de vinuri de la Crama Strunga și dulciuri de la Glazurai. Detaliile pot fi găsite pe site-ul arteast.gallery și pe pagina de Facebook ArtEast Gallery.

ArtEast Gallery a apărut în anul 2021, pornind de la ideea că în Iași există artiști contemporani grozavi, care nu sunt îndeajuns de cunoscuți la nivel național, după cum există în țară artiști contemporani la fel de grozavi, pe care ieșenii nu-i cunosc îndeajuns de bine. Așadar, misiunea galeriei este aceea de a încuraja, susține, promova și ajuta publicul larg să descopere arta vie și de a transforma artele vizuale într-un prilej comun de bucurie al tuturor iubitorilor de cultură.

Marinela Ciobanu s-a născut pe 24 septembrie 1984. A absolvit în anul 2007 Facultatea de Arte Plastice, Decorative și Design, specializarea Pictură, din cadrul Universității de Arte „George Enescu” din Iași. În 2009, a absolvit masteratul în Arte Plastice, din cadrul aceleiași Universități. În anul 2006, a participat cu o bursă Erasmus la Universidad de Salamanca, Spania.

Rodica Crîșmaru s-a născut pe 18 iunie 1988, la Chișinău. A absolvit în 2008 Colegiul de Arte Plastice „Alexandru Plămădeală” din Chișinău, apoi și-a continuat studiile la Iași, absolvind în anul 2013 Facultatea de Arte Vizuale și Design din cadrul Universității de Arte „George Enescu” din Iași. În 2015, a absolvit masteratul în Arte Vizuale, din cadrul aceleiași Universități. Ambele artiste trăiesc și lucrează la compozițiile lor în Iași, și fac parte din Uniunea Artiștilor Plastici – Filiala Iași, din anul 2007, respectiv 2015.

Număr de vizualizări :476


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro