Paula Erizanu, premiul Tânărul scriitor al anului 2021, pentru romanul ”Ard pădurile”

ian. 17th, 2022 | By | Category: Postcard

Sâmbătă, 15 ianuarie 2022, a avut loc GALA TINERILOR SCRIITORI / CARTEA DE POEZIE A ANULUI 2021, eveniment ce a celebrat cea de-a douăsprezecea ediție a Zilei Culturii Naționale, transmis de Radio România Cultural. Premiul Tânărul scriitor al anului 2021 a fost câștigat de Paula Erizanu pentru romanul ”Ard pădurile”, apărut la Editura Cartier, colecția Rotonda. Printre laureații premiului din alți ani se numără Ștefan Manasia, Vlad Moldovan, Andrei Terian, Bogdan Alexandru Stănescu, Vlad Drăgoi, Rita Chirian, Robert Gabriel Elekes, Radu Nișescu ș.a.

Premiul Tânărul poet al anului 2021 a fost câștigat de Florentin Popa pentru volumul Dezintegrare, apărut la Editura OMG. Premiul Tânărul prozator al anului 2021 a fost câștigat de Teodor L. Nedeianu pentru volumul Geaca lui Kafka, apărut la Editura Polirom.

Premiului Cartea de Poezie a anului 2021 a fost acordat volumului Cartea plantelor și animalelor de Simona Popescu, volum apărut la editura Nemira.

Juriul Galei a fost format din trei critici literari (laureați ai edițiilor 2012, 2014 și 2015): Bianca Burța-Cernat, Andreea Răsuceanu și Cosmin Borza.

Organizatorii Galei au fost Primăria Municipiului București prin Muzeul Național al Literaturii Române din București, Biblioteca Centrală Universitară ”Carol I” din București  și asociația EURO CULTURART. Programul cultural Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de Poezie a anului 2021 a fost realizat cu sprijinul Ministerului Culturii. Parteneri: APLER (Asociația Publicațiilor Literare și Editurilor din România) și Opera Scrisă.ro-societate de gestiune a drepturilor de autor.  Partener media: AgențiadeCarte.ro

Andreea Răsuceanu: „Paula Erizanu primește premiul Tânărul scriitor al anului pentru cartea ei experimentală, Ard pădurile, parte a unei deja anunțate trilogii, și pentru activitatea de coordonator al unei serii de antologii dedicate unui secol de poezie scrisă de autoare. Ard pădurile e un proiect experimental, o docuficțiune scrisă incisiv, cu fraze scurte, puternice, despre viețile a două personalități feminine controversate de la începutul secolului XX, Aleksandra Kollontai și Inessa Armand, membre în guvernul Lenin, ambele implicate în lupta pentru legalizarea avortului și dezincriminarea homosexualității. Fragmentare și mizând doar pe anumite momente din evoluția celor două revoluționare, biografiile ficționale sunt bine documentate și scrise cu talent literar.

Paula Erizanu excelează mai ales pe spații mici, în descrierea unor scene puternic emoționale, în portrete (îndeobște feminine) memorabile, care îi reușesc excelent, din doar câteva trăsături, personajele ei sunt vii, credibile. Un dramatism bine controlat, dar apăsat, răzbate din scenele care vorbesc despre realitățile sociale și politice ale epocii, dând valoare literară discursului ei.”

PAULA ERIZANU (n. 1992) este scriitoare și jurnalistă. A studiat istoria și literatura la New College of the Humanities din Londra, apoi jurnalismul la City University London. A scris despre protestele din 2009 din Republica Moldova în Aceasta e prima mea revoluție. Furați-mi-o (Cartier, 2011, ediție trilingvă). Cartea s-a bucurat de o mare atenție mediatică la Chișinău, fiindu-i decernate Premiul pentru debut al Uniunii Scriitorilor din Republica Moldova și Premiul pentru cea mai populară carte al Bibliotecii Naționale „Ion Creangă”, de asemenea, fiind nominalizată la Premiile Observator cultural, categoria debut. A primit premiul internațional UNESCO pentru cea mai frumoasă producție de carte a anului 2011 la târgul de carte de la Leipzig. A urmat volumul de poezie Ai grijă de tine (Charmides, 2016). Din 2019, Paula Erizanu a coordonat, împreună cu Alina Purcaru, antologia Un secol de poezie română scrisă de femei, apărută la Editura Cartier în trei volume. Tot la Cartier, în 2021, aceasta a publicat romanul istoric Ard pădurile, scris cu ajutorul bursei Central European Initiative. Cartea a fost nominalizată la Premiile Sofia Nădejde și la Festival du Premier Roman din Chambery, Franța. A scris pentru publicațiile BBC World Service, The Guardian, London Review of Books, Libertatea, Observator cultural, Dilema veche, Scena9 ș.a. În 2019, a fost nominalizată la premiul Jurnalista de cultură a anului în cadrul competiției britanice Words by Women. În prezent este redactor de cultură al revistei The Calvert Journal (Londra). 

Ard pădurile, de Paula Erizanu (Rotonda). Broșată, 176 pag. Preț: 29 RON/ 119 MDL

Cartea poate fi cumpărată în toate librăriile bune din România și Republica Moldova. 

De asemenea, poate fi comandată și online pe cartier.md, libris.ro, carturesti.ro, humanitas.ro, librarie.net.

Număr de vizualizări :272


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro