spot_img

6 soluții pentru a gestiona anxietatea, de la psihoterapeutul francez Christophe André

Îngrijorare continuă zi de zi, care afectează somnul, pofta de mâncare, exacerbează sensibilitatea și este însoțită și de simptome fizice, de la oboseală, până la dureri musculare. Cea care scade capacitatea de a găsi soluții, de a lua decizii și a le pune în practică, frământarea mentală permanentă care consumă în gol energia și creativitatea prin gânduri ruminative. Aceasta este nimeni alta decât anxietatea care și-a depășit rolul adaptativ de avertizare în fața unor pericole, după cum spune celebrul psihoterapeut Christophe André în cartea ”Îmi depășesc anxietatea și frica”, recent publicată la Editura Trei, în colaborare cu desenatorul Muzo. De la definirea stării până la cauzele și efectele sale, André își introduce cititorii cu delicatețe într-una dintre cele mai mai zbuciumate realități: cea a anxietății și a formelor sale chinuitoare, de la cea socială până la agorafobie, de la atacul de panică și tulburarea de panică până la mecanismele prin care anxietatea transformă fricile în fobii și în comportamente obsesiv-compulsive. Și care pot conduce, nu de puține ori, și către episoade depresive. 

Christophe André propune, de asemenea, o serie de exerciții al căror secret constă în conștientizare, consecvență și în crearea unei rutine. Utile și practice, cele 6 soluții din cartea „Îmi depășesc anxietatea și frica” îi vor ajuta pe cititori să facă primii pași spre o stare de bine și să înțeleagă că „odată ce anxietatea și-a jucat rolul primordial, acela de a ne atrage atenția asupra unei eventuale probleme, ea nu mai servește la nimic altceva decât la a ne împiedica să acționăm eficient și să trăim într-un mod cât mai plăcut”.

 

  1. Ai grijă de tine, relaxează-te! Încearcă să te destinzi pentru a limita impactul tensiunilor musculare și efectele anxietății. Autorul oferă și două exemple de exerciții, a câte 10 minute pe zi: „relaxare – recuperare” și „relaxare – prevenire”. Primul poate fi practicat în poziția culcat, cu ochii închiși și brațele și picioarele întinse, într-o stare de calm în care atenția este concentrată pe respirația lentă, abdominală. Iar gândurile sunt orientate în acest timp spre imagini plăcute. Cel de-al doilea exercițiu poate fi făcut așezat, cu ochii deschiși, la birou, în mașină la semafor, într-o sală de așteptare etc. Atenția se îndreptă spre respirația liniștită și spre relaxarea pe rând a zonelor tensionate: mușchii spatelui, maxilarului etc. „Dacă repeți aceste mini exerciții de relaxare în mod regulat pe timpul zilei, vei fi mai puțin crispat seara. E indicat să nu aștepți să fii încordat pentru a te relaxa. Trăiască prevenția!”.

 

  1. Privește lucrurile mai detașat, prin trei întrebări-cheie

Anxietatea ne împinge uneori să ne înecăm într-un pahar cu apă. Ea ne poate face să căpătăm o perspectivă distorsionată asupra situației și ne împinge să vedem totul în negru, până și evenimentele inofensive și insurmontabile”, spune psihoterapeutul francez, îndrumând cititorii să își diminueze anxietatea și să verifice starea obiectivă a faptelor, prin trei întrebări: „E sigur că…?”, „E grav?” și „Ce pot face…?” Prima întrebare va relativiza tendința de a avea numai anticipări negative și predicții pesimiste care creează ipoteze greșite și le transformă rapid în realități implacabile. Cea de-a doua diminuează considerabil dramatizarea evenimentelor, reducând riscul de a catastrofiza o problemă frustrantă, dar nu fără de soluții. „Dacă nu găsesc loc de parcare e un lucru grav sau doar enervant?”, „ Dacă întârzii la această întâlnire e oare o simplă problemă sau o catastrofă?” sunt câteva astfel de exemple, prin care mintea poate fi orientată spre soluții. În ajutorul acestora vine cea de-a treia întrebare a exercițiului, „Ce pot face?”. „Nu te lăsa dominat de anxietate fără luptă! Chiar dacă problema este reală („Nu inventez”) și îngrijorătoare („Nu exagerez”), nu e o soluție să îți tot ruminezi gândurile anxioase”, spune André, îndemnându-și cititorii să se orienteze spre a căuta soluții cu calm, exercițiu care va reduce stările anxioase.

 

  1. Schimbă perspectiva!

Vorbește cu cei apropiați, ascultă-le răspunsurile și sfaturile pentru a opri monolgul anxietății care produce și întrebări neliniștitoare, și răspunsuri descurajante. Tot pentru a căpăta o altă perspectivă, autorul îndemnă spre a observa cum reacționează alți oameni în împrejurări similare și a-și imagina ce ar face ei în acele cazuri. Și, de asemenea, de a analiza ulterior dacă anxietatea a ajutat la ceva în situația trăită și dacă temerile au fost justificate.

 

  1. Schimbă-ți stilul de viață

Indivizii anxioși își doresc în mod inconștient să trăiască într-o lume a certitudinilor și a predictibiității, lucru care, evident, nu e posibil”. Astfel, sfătuiește André, exercițiul de nu mai încerca să controleze, să prevadă și să planifice totul îi va fi de folos unei persoane anxioase.

 

  1. Profită de momentele plăcute

Anxietatea înseamnă anticiparea permanentă a viitorului. Sau a rumina greșelile trecutului. Autorul cărții „Îmi depășesc anxietatea și frica” le recomandă celor care se confruntă cu astfel de stări și reacții „pur și simplu să nu facă nimic, doar să privească, să simtă, să asculte etc. Doar să trăiască clipa prezentă, așa cum e ea, fără să încerce să o schimbe. Acesta reprezintă unul dintre obiectivele tehnicii de meditație <mindfulness>, care a început să fie folosită și în psihoterapie pentru a ajuta persoanele care suferă de anxietate”. Cei care doresc să practice, o pot face începând cu o serie de exerciții audio, ghidați chiar de vocea lui Christophe André. Cinci dintre acestea, subtitrare în limba română, pot fi găsite pe pagina de YouTube a Editurii Trei și se adresează unor tematici preponderent anxioase: Angoase, neliniști, ruminații, Clipa prezentă, Emoții dureroase, În fața suferinței, Respirația. De asemenea, cei care vor să afle mai multe despre rolul și efectele meditației, pot urmări interviurile acordate Editurii Trei de 3 specialiști psihoterapeuți români, Irina Holdevici, Matei Georgescu și Mugur Ciumăgeanu, pe această temă.

 

  1. Apelează la un specialist

Dacă anxietatea îți dă o stare de neliniște scăpată de sub control, mai bine consultă un specialist în domeniu, medic sau psiholog. (…) Dacă vrei să îți diminuezi intensitatea dureroasă a anxietății, începe printr-o terapie comportamentală, care te va învăța să îți perfecționezi tehnicile despre care am vorbit mai devreme: de relaxare, de detașare emoțională”, îndeamnă terapeutul și medicul psihiatru în cartea Îmi depășesc anxietatea și frica, publicată la Editura Trei.

 

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508