”Mic reprezentant al Universului”. Expoziție de ”Land Art” și Pictură la Galleria 28

dec. 20th, 2021 | By | Category: Postcard

În perioada 20 decembrie 2021 – 20 ianuarie 2022, la Galleria 28 din Timișoara va putea fi vizitată expoziția „Mic reprezentant al Universului”, organizată de grupul NOIMA, împreuna cu Maria Pașc. Expoziția aduce în atenția publicului o lucrare de ”Land Art” realizată la Șirnea în noiembrie 2021 de membrii grupului Noima: Ciprian Bodea, Cosmin Frunteș, Dan Gherman, Andrei Rosetti, Sorin Scurtulescu. De asemenea, în expunere, sunt prezente lucrări de pictură semnate de Constantin Flondor și membrii grupului Noima: Ciprian Bodea, Cosmin Frunteș, Dan Gherman, Andrei Rosetti, Sorin Scurtulescu.

Despre expoziția  „Mic reprezentant al Universului”, Maria Pașc, istoric de artă, notează:

„Constantin Flondor, cavaler de Flondor, are două pasiuni: geometria şi poezia. Coincidentia oppositorum: Ce este fulgul de nea al lui Constantin Flondor dacă nu poezie revărsată în rigoare geometrică? Poezie nezăgăzuită de rigoarea geometrică ce o configurează!

Constantin Flondor, fire poetică, este geometric exigent cu sine și cu arta sa, într-un fel ce ni-l evocă pe Kant: „Două lucruri mă umplu cu mereu nouă și tot mai mare uimire și venerator cutremur cu cât mai mult și mai stăruitor cuget la ele: cerul înstelat deasupra mea şi legea morală din lăuntrul meu.” (Immanuel Kant, Critica rațiunii practice).

Constantin Flondor este cavaler al văz-duhului fără seamăn în lume. Sensul adânc al acestui cuvânt, văz-duh, el îl descompune pentru a-l recompune și-i atribuie un sens salvator – Duhul de viață făcător. Și astfel, pe pânze construiește arhitecturi celeste. Fulgi de nea – raze de splendoare cad din cer. Constantin Flondor este îndrăgostit de Eminescu și de geometrie. Eminescu: „Crucea bizantină este ca un fulg de nea, mic reprezentant al universului” (Mihai Eminescu, Fragmentarium) . Țesătura fulgului de nea este inefabilul – dumnezeiasca iradiere. Ce altceva ar fi  fulgul de nea decât o cernere subtilă, poetică? Cruce bizantină, mic reprezentant al Universului…

*

Grupul Noima

Prietenie consacrată sub numele Noima: Ciprian Bodea, Cosmin Frunteș, Dan Gherman, Andrei Rosetti, Sorin Scurtulescu. Grup fără manifeste și pledoarii programatice, întrecând aspirațiile individuale, a reușit să dea o semnificație colectivă, să capete aderență și să înregistreze cuceriri solidare.

Noima este o grupare coerentă  prin echilibru și maturitatea artistică a celor cinci pictori care o alcătuiesc. Ce se înțelege prin Noima? Strădania de a pune în acord tehnica și știința prin studiu aprofundat.

Demersul celor cinci pictori, performeri, de a însemna, la Șirnea, pământul cu semnul fulgului de nea este reverența în fața celui ce le este director de conștiință artistică: Constantin Flondor. „Lucrul mâinilor și al gândurilor pictorilor din Noima vorbește în această expoziție despre recunoștință și bucurie. Tonuri închise, nota de ansamblu a expoziției este de-o seninătate albă. În arta noastră contemporană, Noima pot alcătui un curent sau chiar o generație, într-atât sunt de bine așezați cei cinci pictori, în viață și meserie.“

Expoziția „Mic reprezentant al Universului” poate fi vizitată respectând normele de prevenire a pandemiei de coronavirus, de luni până sâmbătă, la Galleria 28, str. Constantin Brâncoveanu nr. 28, Timișoara. Programarea se face la numărul: 0040(0)722 503 028 sau pe e-mail: galleria28@gmail.com.

Număr de vizualizări :233


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro