„Muzeul animat”. Un proiect de valorificare a patrimoniului cultural material în benzi desenate

nov. 16th, 2021 | By | Category: Postcard

Muzeul Municipiului București lansează website-ul www.muzeulanimat.ro, parte din proiectul de valorificare a patrimoniului cultural material în mediul digital „Muzeul animat”, co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național.

 

”Pornind de la povestea a șase obiecte din expunerea Muzeului Municipiului București, dar și de la Muzeul Viticulturii și Pomiculturii Golești și Muzeul Olteniei Craiova, ne-am propus să traducem pe înțelesul copiilor noțiunea de patrimoniu, care poate fi destul de abstractă pentru ei.

 

În perioada octombrie – noiembrie 2021 au avut loc șase ateliere online, susținute de autorul de benzi desenate Mihai Ionuț Grăjdeanu, despre gramofonul de la Casa Filipescu-Cesianu, un opaiț de la Muzeul George Severeanu, microscopul de la Muzeul Victor Babeș, telescopul de la Observatorul Astronomic Amiral Vasile Urseanu, teascul de la Muzeul Viticulturii și Pomiculturii Golești și vasul hibrid de la Muzeul Olteniei Craiova. În urma atelierelor au fost realizate tutoriale de bandă desenată pentru fiecare obiect de patrimoniu.

 

Beneficiarii direcți au fost copiii de 7-14 ani din București, Craiova și Ștefănești, însă proiectul este util și cadrelor didactice din învățământul primar și gimnazial. Fiecare episod din Muzeul animat include informații utile despre obiectul în sine și o activitate practică sub forma realizării unei benzi desenate, având la bază un scenariu original cu replici în rimă, interpretat de copii.

 

Tutorialele de benzi desenate sunt disponibile pe website și pe canalul de YouTube Muzeul animat. Acestora li se alătură șase scurte clipuri video cu muzeografii de specialitate din muzeele mai sus menționate, care explică importanța alegerii acestor obiecte în proiect. Totodată, am realizat și o expoziție virtuală cu o parte din lucrările copiilor care au participat la atelierele de benzi desenate organizate în cadrul proiectului.

 

Profesorii au acum la dispoziție un instrument alternativ de susținere a curriculei școlare prin intermediul unor lecții aplicate inspirate de valorificarea patrimoniului muzeal. ”

 

 

Echipa proiectului: Maria Sfrijan – Manager de proiect; Mihai Grăjdeanu – Artist benzi desenate; Veronica Leca – Specialist educație; Eliana Radu – Specialist comunicare.

 

Pagina de Facebook Muzeul animat – https://www.facebook.com/MuzeulAnimat

Canalul de YouTube – https://www.youtube.com/channel/UCOfU1wtbVRFhYIPgodnBieQ

Contul de Instagram – https://www.instagram.com/muzeul_animat/

 

 

* Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.

 

Număr de vizualizări :352


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro