”Mihail Jora – Timpul care apropie”

nov. 8th, 2021 | By | Category: Postcard

Uniunea Criticilor, Redactorilor și Realizatorilor Muzicali marchează, printr-o serie de evenimente reunite sub titlul „Mihail Jora – Timpul care apropie”, împlinirea celor 130 de ani de la nașterea, respectiv trecerea unei jumătăți de secol de la moartea compozitorului și dirijorului Mihail Jora (1881-1951), figură proeminentă a spațiului cultural, rector al Academiei Regale de Muzică din București, director muzical al Societății Române de Radiodifuziune şi membru titular al Academiei Române.

Luni, 8 noiembrie 2021, la Muzeul Colecțiilor de Artă de pe Calea Victoriei nr. 111, de la ora 18.00 are loc reiterarea recitalului desfășurat cu 80 de ani în urmă, pe 8 noiembrie 1941. Organizat de Constantin Silvestri, evenimentul a avut drept scop sărbătorirea maestrului Mihail Jora, care împlinise 50 de ani, în ziua onomasticii sale. Prestigioșii săi discipoli, Dinu Lipatti, Paul Constantinescu, Ion Dumitrescu, Gheorghe Dumitrescu, Romeo Alexandrescu, Constantin Bugeanu și Constantin Silvestri, au compus piese special pentru acel recital și le-au interpretat alături de eminenta soprană Evantia Costinescu, solistă a Operei Naționale București. La recitalul aniversar a asistat și marele nostru compozitor și violonist George Enescu, un apropiat al lui Mihail Jora.

A fost un eveniment cu totul deosebit, ilustrat în presă: „Cinstirea compozitorului Jora, în forma în care a fost făcută, cu participarea maestrului Enescu, este o manifestare de artă şi cultură, care cinsteşte muzica românească şi, în rîndul întîi, pe tinerii maeştri din şcoala Jora.” (Ziarul „Acţiunea”, noiembrie 1941). Atmosfera specială a recitalului a fost evocată şi de Alice Voinescu, eminentă scriitoare şi profesoară, care a condus catedra de istoria literaturii dramatice la Conservatorul de Artă Dramatică şi Muzică din Bucureşti, fiind astfel colegă cu Mihail Jora: „După-amiază, mică sărbătorire a lui Jora. […] Jora foarte emoţionat. Muzica lui minunată, direct, viguroasă, cu elan şi umor. Întâlnirea a două sensibilităţi omeneşti de primă calitate: muzica lui Jora pe versurile lui Pillat. Evantia Costinescu a cântat delicios. Mi-au plăcut şi cântecele lui Paul Constantinescu şi versurile lui Radu Gyr. O bucurie mare creştea în mine la contactul cu arta românească”.

După 80 de ani, partiturile care au supraviețuit timpului, precum și lucrări semnate de Mihail Jora și Constantin Silvestri vor fi interpretate de unii dintre cei mai apreciați artiști ai momentului: pianistul Daniel Ciobanu – laureat al Concursului Internațional „Arthur Rubinstein” de la Tel Aviv, soprana Laura Tătulescu – o artistă cu o carieră ce se derulează pe marile scene internaționale, pianista Raluca Știrbăț, violonista Diana Jipa și pianistul Ștefan Doniga, muzicieni recunoscuți pentru activitatea lor susținută de promovare a muzicii noastre în România și în lume.

Recitalul va fi transmis în direct pe site-ul www.musicrit.ro, al Uniunii Criticilor, Redactorilor și Realizatorilor Muzicali din România, care se va lansa cu această ocazie și pe paginile de facebook UCRRM, Radio România Muzical, Muzeului Național de Artă.

Detalii pe site-ul http://jora.musicrit.ro.

Proiectul este co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național. 

Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziția Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.

Sponsori: JTI, Clubul Rotary Pipera, Clubul Rotary București.

Parteneri: Muzeul Național de Artă al României, Teatrul Act, Filarmonica „Transilvania” din Cluj-Napoca, Filarmonica „Paul Constantinescu” din Ploiești, Filarmonica „Oltenia” din Craiova, Filarmonica „Mihail Jora” din Bacău, DGASPC sector 6, Fundația „Sprijin pentru părinți”, Hotel Moxa.

Partener media principal: Radio România Muzical.

Parteneri media: Dilema veche, Radio Trinitas, Revista Ararat, Verbs describe us.

 

Număr de vizualizări :276


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro