Insulele Dunării pe hărți: o călătorie în timp și spațiu

nov. 3rd, 2021 | By | Category: Postcard

Pe 11 noiembrie 2021, la ora 18:00, sunteți așteptați la o nouă conferință online, intitulată „Insulele Dunării pe hărți: o călătorie în timp și spațiu”, susținută de Alexandra Ion (Institutul de Antropologie „Francisc I. Rainer”) și Gabriela Ioana-Toroimac (Facultatea de Geografie, Universitatea din București). 

Insulele dunărene sunt actori ai istoriei cu biografii dinamice – intră și dispar din istorie. În prezent există câteva sute de insule în lungul Dunării de Jos. O cale de a le surprinde călătoria este prin a ne apleca asupra hărților. Hărțile vechi sunt demonstrative pentru peisaje fluviale pierdute: insulele fluviale se formează, migrează și dispar, iar forma, dimensiunea lor și curvetura vegetală indică energia râului și starea sa într-un moment din istorie. Felul în care ele au fost desenate și puse pe hartă spune ceva și despre preocupările geopolitice ale imperiilor sau statelor vecine. În această comunicare vom povesti despre toate acestea și despre cum hărțile sunt un instrument de a capta dinamica în timp și spațiu a insulelor, care depășește scara vârstei umane. Vom lua exemple de insule dunărene și cazul particular al insulei Ada Kaleh – biografia unei insule al cărei sfărșit încă dăinuie în amintirile contemporanilor. Biografia dinamică a insulelor arată că sunt locuri liminale – când deschise și conectate, când abandonate – ca rezultat al interacțiunii dintre râu-natură și om la diverse scări istorice și geografice.

Evenimentul face parte din seria „Atlas. Conferințele MNHCV”. Webinariile se adresează publicului pasionat de aventura cunoașterii și descoperiri din domeniile istoriei, geografiei, istoriei artei, psihologiei, istoriei costumului etc. Mulțumim partenerului nostru ESRI ROMÂNIA, care face posibilă realizarea acestor evenimente.

Alexandra Ion este cercetător la Institutul de Antropologie „Francisc I. Rainer” al Academiei Române. Este arheolog și antropolog, care spune povești despre oseminte umane și oamenii de știință care le studiază. Este interesată de studiul practicilor culturale care presupun manipularea postmortem a corpului uman: de la practici funerare neolitice la colecționarea și expunerea corpului uman în muzeele moderne. În același timp studiază biografia obiectelor științifice în arhive. A publicat teza de doctorat în volumul „Regi, sfinți și anonimi. Cercetători și oseminte umane în arheologia din România” (Editura Cetatea de Scaun, 2019).

Gabriela Ioana-Toroimac este lector universitar la Facultatea de Geografie din cadrul Universității din București, unde predă discipline hidro-geografice. Este doctor în Geografie din anul 2011, cu teza susținută la Universitatea din Lille (Franța) în domeniul dinamicii albiilor de râu – de la cauze la consecințe. A publicat lucrarea „La dynamique hydrogéomorphologique de la rivière Prahova : fonctionnement actuel, évolution récente et conséquences géographiques” (Editura Universitară, 2014). În cercetările și publicațiile sale, folosește hărțile vechi pentru a defini o stare cvasi-naturală a râurilor, care permite o mai bună înțelegere a modificărilor istorice suferite și a stării lor actuale. În prezent, este preocupată de tematica largă a restaurării proceselor fluviale naturale pe Dunăre și afluenții săi.

Desfășurare: online, pe platforma ZOOM. Linkul pentru logare va fi furnizat în preziua conferinței, celor care au achiziționat bilet.

Preț: 10 lei, prin achiziționarea unui bilet online: https://eventbook.ro/online/bilete-insulele-dunarii-pe-harti

Acces: pe platforma Zoom. . În preajma evenimentului, cei care au achiziționat bilete vor primi pe adresele de e-mail un link de acces (de verificat și în Spam).

 

Muzeul Național al Hărților și Cărții Vechi (MNHCV) din Bucureşti este printre puținele instituţii culturale cu acest specific din lume. MNHCV își propune ca, prin grija pentru patrimoniu și interpretarea lui, prin activități destinate specialiștilor și comunităţii, să devină o instituție relevantă pentru public și pentru cultură, promovând cercetarea, interactivitatea, educația pe tot parcursul vieții, dialogul şi angajarea creativă. http://www.muzeulhartilor.ro/

 

ESRI România este partenerul MNHCV în realizarea de produse și activități educaționale, promovând astfel cartografia și educația pe tot parcursul vieții. Esri România este membru al Grupului de Companii Esri și promovează în Romania politica și soluțiile GIS ale firmei mame Esri Inc. Esri România este o prezență de necontestat în domeniul GIS, având o experiență fructuoasă de peste 20 de ani și un număr mare de clienți din toate domeniile, oferind o gamă completă de soluții și servicii destinate implementării sistemelor GIS Enterprise.

Număr de vizualizări :236


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro