spot_img

”Fiecare zi este un DAR. Povești despre frumusețea vieții”, de Stefanos Xenakis

Fiecare zi este un DAR. Povești despre frumusețea vieții”, bestsellerul național al Greciei publicat de ”Lifestyle Publishing”, este o carte care și-a croit drum către inimile cititorilor într-un mod aparte, în răspăr față de tendințele cultivate azi în lume, când mulți consideră că senzaționalul negativ și sentimentele de frică și ură atrag mai mult atenția și pot fi și ușor monetizate. În ”Fiecare zi este un DAR”, Stefanos Xenakis își învață cititorii prin intermediul a 100 de povești să descopere frumusețea vieții, care devine la autorul grec un concept foarte cuprinzător. Acesta include măreția, unicitatea și frumusețea fiecărei persoane, a relațiilor dintre oameni, dar și cu sine însuși, iar autorul subliniază și beneficiile cultivării ei. Frumusețea devine forța care urmată poate revoluționa viețile, aducând în ele împlinirea și revelația unui sens. Iată 7 sfaturi simple de la Stefanos Xenakis despre cum se poate transforma fiecare viață într-una frumoasă și împlinită.

  1. Organizarea este esențială!Să mergi la culcare devreme. Ziua începe de cu seară. Înainte de a merge la somn, să îți organizezi ziua următoare. Cu hârtie și creion. Să nu o lași la întâmplare”, spune Xenakis. Respectul față de viață se traduce concret prin respectul fiecărei zile. Trăim o perioadă limitată și din acest motiv fiecare zi e importantă, cu atât mai mult cu cât e folosită la îndeplinirea obiectivelor: „Să ai un caiet cu obiective de atins. Să îl păstrezi cu evlavie. Să le scrii cu grijă și să le rescrii. Aceasta este busola din viața ta”, mai spune autorul grec. Organizarea fiecărei zile este un mijloc de a organiza întreaga viață și de a o subordona atingerii unui obiectiv. Stefanos Xenakis atrage atenția că acesta este modelul pe care l-a aplicat în propria existență.
  2. Cultivarea unei relații frumoase cu sinele. „Să ai grijă de tine însuți ca și cum ai fi cel mai important om de pe pământ. Ești. Doar că nu ți s‑a spus asta”. O spune însă răspicat autorul favorit de literatură motivațională al grecilor. Lucrurile simple precum să te îmbraci frumos și îngrijit, să-ți faci timp să citești măcar 15 minute pe zi, să te plimbi sau să alegi, să muncești cu plăcere, chiar dacă ai salariul mic, să-ți pregătești micul dejun și să-l împarți și cu alții, să dăruiești un zâmbet, o vorbă bună sau pur și simplu să saluți sunt obiceiuri care dezvoltă respectul de sine. „De multe ori, dăm sinelui nostru resturile”, observă Xenakis, însă nu ar trebui să procedăm așa. „Este minunat să ai grijă de tine. Te simți foarte bine. Important. Simți că meriți toate acestea”. Calitatea vieții este dată și de relația pe care fiecare o are cu sinele său. Îmbunătățirea acesteia este esențială așadar pentru o viață împlinită.
  3. Cultivarea unei relații frumoase cu ceilalți și cu lumea. Fiecare zi este un DAR este o carte în care personajele principale sunt oamenii obișnuiți. O întâlnire cu un prieten sau cel mai frecvent cu un necunoscut este adesea revelatoare. Nu există oameni neimportanți pare a spune autorul grec, pentru că de la fiecare putem învăța ceva. „Să lucrezi în echipă. Și să trăiești în colectiv. Altfel nu se poate. (…) Să te asociezi cu cei mai buni. Cu cei care au ceva în plus față de tine. Ceva ce îți dorești. Să nu îți fie teamă de ei. Să nu fii invidios pe ei. Ei te vor conduce mai sus. Devii precum cel cu care te însoțești. Să ridici ștacheta”. Stefanos Xenakis își îndeamnă cititorii să privească frumusețea din jurul lor și să țină un caiet în care să noteze tot ce observă. Cultivarea frumuseții și mulțumirea sunt urmate aproape automat de o stare de bine.
  4. Să ai grijă de tine din punct de vedere fizic. „Nu contează care este visul tău. Important este ce preț ești dispus să plătești ca să îl îndeplinești”. Visul lui Stefanos Xenakis este să aducă în fiecare școală din Grecia preocuparea pentru dezvoltarea abilităților vieții și valorilor morale. Pentru a-și atinge acest obiectiv, Xenakis se scoală în fiecare dimineață la ora 5, înoată în mare fie iarnă, fie vară, aleargă înainte de răsăritul soarelui și urmează o dietă strictă ca să fie în perfectă formă fizică.
  5. …Dar și mental. Aceeași preocupare se regăsește și pentru perfecționarea la nivel mental. Xenakis citește o carte în fiecare săptămână, ascultă discursuri care să-l inspire, nu a mai deschis televizorul din 2001, participă la seminare în țară și străinătate ca să se perfecționeze, străbate Grecia în lung și-n lat – pe cheltuiala lui – a petrecut zile și nopți ca să facă exerciții de respirație și să învețe să mediteze și e convins că va proceda ca și până acum până la finalul vieții. Xenakis nu crede în noroc. Crede că oamenii cuceresc ceea ce-și doresc prin efort de zi cu zi.
  6. Cum să cauți fericirea și mai ales unde. „Fericirea este ceva ce ai în tine. Ca o comoară. Care vrea să o găsești”, spune Stefanos Xenakis. Autorul grec e de părere că toate soluțiile există în oameni, în mințile și în inimile lor. Pentru aceasta sunt importante momentele petrecute de fiecare cu sine. Oprirea gălăgiei din jur (televizor, social media) sau măcar punerea ei în surdină este o condiție esențială. Să-i asculți pe alții e bine, dar preferabil e ca fiecare să se asculte mai întâi pe sine spune autorul grec.
  7. Cum să descoperi sensul. Stefanos Xenakis mărturisește în Fiecare zi este un DAR că muncește zilnic să-și atingă obiectivele. Și-a creat un stil de viață în care include obiceiuri pentru păstrarea în cea mai bună formă fizică și mentală, dar și pentru a evolua continuu. În orice colț al Greciei sau al lumii s-ar afla, Stefanos Xenakis se trezește înainte de răsărit, aleargă, înoată, își respectă dieta, citește și împarte totul – de la o gumă de mestecat la sfaturi despre cum să trăiești frumos într-o lume care și-a pierdut busola. Nu în ultimul rând, folosește „arma dragostei”, care s-a dovedit a fi cea mai eficientă: „Iubește-ți aproapele. Dar mai întâi iubește-te pe tine. Nu ai pe altcineva. Nu te amăgi. Singur vii și singur pleci din această lume. Fără copiii tăi, fără mașina ta. Fără banii tăi. Doar iubirea încape în bagajele tale. Cea pe care ai primit‑o și cea pe care ai oferit‑ Doar iubirea există. Pentru asta ești aici”.

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2023

De 14 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2023, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2023, dar și propriile preferințe ale editorilor, colaboratorilor și cititorilor noștri. Astfel, propunem 76 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2023: 25 de cărți de poezie, 31 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2024, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile sunt în valoare de 5000 lei. 

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508