spot_img

Despre suflet, răsfoind ”Patericul copt”

Am bucuria de a vă semnala o recentă apariție editorială, Apoftemele Părinților Deșertului. Versiunea coptă sahidică sau Patericul Copt (Humanitas, 2021), ediție critică de Ștefan Colceriu, o  adevărată carte „ziditoare de suflet”.

O traducere specială,  pentru care a trudit,  cu sârg, dar mai ales, cu profesionalism, timp de 7 ani, o vrednică și curajoasă echipă de tineri cercetători (filologi clasici, teologi, filosofi): Melania Bădic, Emanuel Conțac, Alexandru Mihăilă, Delia Mihăilă, Georgian Toader, Monica Vasileanu, Cristian Vechiu și, firește, Ștefan Colceriu.

Nu numai că am bucuria de a-i numi, ci chiar, pentru a le mulțumi, spunându-le că efortul lor a meritat. 

PATERICUL COPT este o ediție unicat. Cele peste 300 de reflecții moralizatoare, din viața bătrânilor monahi și pustnici egipteni, sunt adevărate mini-lecții morale; precepte, extrem de interesante, pe care ar merita să le comparăm cu Patericul egiptean, Patericul Românesc, Patericul Athonit etc.

Și o precizare, de esență. În această ediție, multe teme și motive  de morală creștină pot fi desprinse – spre analiză și dezbatere.

Dar, ca vă incit curiozitatea și ca să doriți a cunoaște frumusețea plină de înțelepciune a acestui PATERIC, vă ofer doar o singură temă christică. Un pronunțat paralelism între culegerile de povestiri – deja tipărite – din viața bătrânilor sihaștri, și această recentă traducere, anume, relația dintre trup și suflet. 

Vrem, nu vrem, vizualizându-ne, foarte posibil, să recunoaștem în noi înșine și cum ne este și sufletul, încercând, eventual, și vreo „cosmetizare”. 

Am citit într-un pateric, deja foarte cunoscut,  că într-o zi de sărbătoare, un pustnic decide să coboare-n bisericuța din sat, pentru a participa la slujbă. Și stând el așa, cam în spatele bisericuței, vede la un moment dat, că la acea mulțime de poporeni creștini, prezenți la slujbă, nu li se vedeau decât trupurile. Pe cap aveau doar niște bolovani. Mare minune!

Iată că o surpriză la fel de binecuvântată, o descopăr și în Patericul copt. Povestește Fericitul Paulos cel Simplu, ucenicul lui apa [avva] Antonios, că s-a dus la o mănăstire, „ca să cerceteze pe frați și să le fie de folos”. Tocmai intrau în biserică, pentru a săvârși  sinaxa obișnuită. 

Însă apa [avva] Paulos avea acest „dar” de la Dumnezeu, încât putea  vedea și sufletele respectivilor călugări. Dar, „toți cei care au intrat erau strălucitori la chip și voioși la mers, iar îngerul fiecăruia se bucura împreună cu el”. 

Dar vede, la un moment dat, intrând în biserică și pe unul, „al cărui trup era cu totul întunecat”. „Demonii îl înconjurau, apucându-l din toate părțile și trăgându-l spre ei, căci îi puseră un belciug în nas”. „Îngerul lui cel sfânt mergea mult în spatele lui și era mâhnit”. 

Și a început bătrânul avva să plângă și să se roage, refuzând să mai intre în biserică pentru săvârșirea slujbei, încât frații nu înțelegeau ce este cu el.

S-a rugat, îndelung, pentru acel suflet rătăcit, încât, la scurt timp, îl va vedea pe acela… „alb și luminos la chip”, demonii urmărindu-l de departe, spre bucuria îngerului său păzitor. 

Iată cum rugăciunea, și numai rugăciunea, este cea care ne poate binecuvânta, păstrându-ne și trupul, și sufletul, „alb și luminos” (220/191 și 246a/193).

O scurtă concluzie? Da, dragilor, mai mult ca oricând, avem nevoie ca și trupul, și sufletul nostru, să devină  „alb și luminos”!

Pentru aceasta să ne întoarcem la Sfânta Scriptură și să aflăm îndemn și binecuvântare:

„Spălați-vă și curățați-vă! Îndepărtați faptele voastre rele dinaintea ochilor Mei! Nu mai faceți rău, ci învățați să faceți bine! Căutați dreptatea, scăpați pe cel asuprit! Faceți dreptate orfanului și vorbiți în apărarea văduvei. Veniți acum să ne judecăm, zice Domnul. Deși păcatele voastre sunt ca o haină stacojie, ele se vor face albe ca zăpada!…” (Isaia 1: 16-18).

Ce poate fi mai liniștitor pentru fiecare dintre noi decât să strălucim întru credință. Doamne ajută!

 

Livia Ciupercă

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508