The Modernist, un nou spațiu de artă, propune două expoziții semnate de Részegh Botond și Bogdan Meşteru

oct. 14th, 2021 | By | Category: Postcard

Joi, 21 octombrie 2021, de la ora 18.30, are loc inaugurarea spațiului de artă ”The Modernist” (București, Bld. Lacul Tei nr. 29), creat de designerul Bogdan Meşteru. Cu acest prilej va fi vernisată expoziția de fotografie ”Coast to Coast” semnată de artistul plastic Részegh Botond și colectia ”K.I.” semnată de Bogdan Meşteru. Expoziția este deschisă publicului în perioada 21 octombrie – 26 decembrie 2021. AgențiadeCarte.ro este partenerul media al ”The Modernist”. Sponsor: Primăria Municipiului Miercurea Ciuc.

”Coast to Coast” este rezultatul călătoriei de explorare a teritoriului şi spiritului american, urmărind iniţial pașii lui Jack Kerouac, dar după o reîncărcare a traseului,  concretizându-se într-o abordare artistică proprie prin cele 66 de fotografii surprinse, exclusiv cu telefonul mobil, de la oceanul Atlantic (Coney Island) până la oceanul Pacific (Santa Monica Pier). „Fotografiile nu sunt organizate cu acuratețe geografică, doar prima și ultima sunt fixe în această serie. Principalul criteriu de ordonare al imaginilor este atmosfera călătoriei. Și sentimentul intensității. De exemplu, în Europa nimeni nu te întreabă: «te duci spre Est sau Vest?» – te întreabă despre un anumit oraș sau țară; în America am înțeles asta. Majoritatea pozelor sunt făcute din mașină pentru a reda şi a simţi experiența călătoriei. Nu am vrut să realizez o serie de poze sociologice, m-a interesat pur și simplu bucuria călătoriei și (…) câteodată, sentimentul singurătății.” (fragment din albumul de fotografie ”Coast to Coast”, Gyomai Kner Printing House, text de Benedek Totth, 2019).

”K. I.” este un proiect vizionar, oferind un insight aparte şi, totodată, un mesaj inspiraţional. Proiectul aduce împreună – aproape de natura alăturării definite de symbolon-ul grecesc – două idei, pe care în mod obişnuit nu le-am alătura: șezutul (care ne trimite la dimensiunea statică, la spaţiul odihnei şi siguranţei, acasă) şi călătoria (concepută pentru mişcarea individului în căutările sale nesfârşite, cu trimitere la depăşirea zonei de confort şi a lumii cunoscute, familiare). Iar aceasta este doar una dintre cheile în care colecția poate fi interpretată. Proiectul nu implică elemente de tehnologie, ci de techne, în sensul de „artă” şi „meşteşug”. Aici, nu ideea efemerului, a prezentului trecător contează, ci aceea a mesajului care străbate într-un fel întreaga istorie a omenirii: de la călătoriile pe jos (în jurul spaţiului cunoscut sau dincolo de graniţele desenate pe hartă) până la cele călare, cele din urmă permiţând străbaterea unor distanţe mai mari, precum şi o percepţie mai profundă şi o vedere mai complexă, îmbogăţindu-i călătorului cunoaşterea despre sine şi despre lume. Provocarea pe care o lansează proiectul este de a medita pe măsură ce străbatem drumul, de a reflecta constant. Ceea ce defineşte, de asemenea, proiectul este un design atemporal, cu alte cuvinte, rezistenţa în faţa timpului şi schimbărilor de viziune şi de paradigmă.

Botond Részegh (n. 1977) este artist plastic. Trăiește și lucrează la Miercurea Ciuc şi este reprezentat de Yi Gallery din New York. Începând din 2011 este directorul artistic al galeriei Új Kriterion (Miercurea Ciuc), iar din 2018 este bursier HAA (Hungarian Academy of Arts).

Botond Részegh a debutat în 2001 prin expoziţia lucrărilor de diplomă la Universitatea de Arte din Bucureşti, urmând numeroase expoziţii personale dintre care amintim: „Desene dintr-o axă îndepărtată” (Muzeul Colecțiilor de Artă din București, 2021), „Anatomia Războiului” (Palatul Mogoșoaia, 2019), „Loss of Soul” (Muzeul de Artă Timişoara, 2018, Atelier 030202, Bucureşti, 2017 şi Muzeul de Artă Arad, 2016), „Nightfall” (GalleryMC New York, ICR Viena, 2015 şi Tranzit House Cluj Napoca, 2014), VOLTANY, Volta Show (New York, 2014) şi Northeastern University (Boston, SUA, 2010). În 2018 a participat alături de Csaba Pléh la un panel talk în cadrul TEDx Danubia.

 

 

 

Număr de vizualizări :580


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro