spot_img

Oana Tache, față în față cu marii lideri europeni la Strasbourg

Ea a fost singurul jurnalist român și producător de conținut digital invitat să modereze panelul NEXT GENERATION EU: Economic Recovery from Covid 19Ursula von der Leyen, Roberta Metsola, Katarina Barley, Guy Verhofstadt și Manfred Weber sunt liderii europeni cu care Oana Tache a avut ocazia să stea de vorbă în ultimul an despre viitorul Europei.

 

Recent întoarsă de la Strasbourg, Oana Tache a fost primul jurnalist român invitat să modereze o dezbatere în cadrul European Youth Event 2021, la Parlamentul European, și a avut ocazia să stea de vorbă cu Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen. Le-a cunoscut totodată pe vice-președintele Parlamentului European, Roberta Metsola și Katarina Barley și pe europarlamentarii – Guy Verhofstadt și Manfred Weber. Tot ea este primul influencer invitat să realizeze un Instagram LIVE cu Manfred Weber. „Deși am un background solid în media din România și mi-am început cariera în televiziune la vârsta de 5 ani, consider că cea mai mare provocare profesională a venit anul acesta, când am fost invitată să moderez una dintre dezbaterile de la European Youth Event. Am avut, așadar, onoarea să fiu primul jurnalist român invitat să modereze panelul NEXT GENERATION EU: Economic recovery from Covid 19”, declară Oana, care a început colaborarea cu Biroul Local al Parlamentului European în România încă din 2019, înainte de alegerile locale, pentru că „mi-am dorit mai mult. De la mine și de la Europa pentru România”.

 

Alături de Primul Vice-Președinte al Parlamentului European, doamna Roberta Metsola, experți în economie și mediu din Europa, în cadrul panelului NEXT GENERATION EU: „Economic recovery from Covid 19” s-a discutat despre planul optim de acțiuni pentru a face Europa mai verde, mai digitală și mai rezilientă, dezbatere care poate fi urmărită pe platforma multimedia https://www.europarl.europa.eu/portal/en. „Când vorbim despre viziunea, planul și decizia de a investi împreună 806,9 miliarde EUR, nu vorbim numai despre un plan de redresare. Vorbim despre o șansă unică de a ieși din pandemie mai puternici, de a ne transforma economiile, de a crea oportunități și locuri de muncă în Europa pe care ne-o dorim”, precizează Oana Tache

În acest context, ea a avut ocazia să îi intervieveze pe cei mai importanți lideri politici europeni și a aflat de la fiecare în parte cum văd viitorul Europei și care este rolul tinerilor, considerând că una dintre cele importante declarații îi aparține Ursulei von der Leyen: „UE este ca o bicicletă. Dacă stă pe loc, cade. Așa că trebuie să mergem mai departe și trebuie să pedalăm împreună în așa fel încât lucrurile să se întâmple, să existe un viitor al Uniunii Europene. Cu siguranță, după „Conferința privind Viitorul Europei”, nu vom avea o Uniune Europeană nouă, ci vom avea una mai puternică, care se va mișca mai bine. Le datorăm asta tinerilor europeni. Așa cum am mai spus, propun ca 2022 să fie Anul Tinerilor de pretutindeni din Europa.

 

European Youth Event este un eveniment care are loc o dată la doi ani și care deschide porțile tinerilor din întreaga Uniune Europeană. În acest an, European Youth Event a adunat peste 10.000 de tineri, atât online, cât și offline, în Strasbourg, Franța. „Vorbim despre un eveniment axat pe schimb de idei, lucru în echipă, dezbateri, ateliere, activități. Dacă mă întrebați pe mine, este cel mai important eveniment dedicat tineretului din Europa și care pune accent pe egalitate, incluziune și sustenabilitate cu o implicare clară legată de accesibilitate”.

Anul acesta, EYE s-a întâmplat sub umbrela COFOE – Conferința privind Viitorul Europei, care este cel mai mare experiment pe care l-a făcut UE până în momentul de față, așa cum spunea Guy Verhofstadt.  Concret, cetățenii europeni au fost invitați să se înscrie pe platforma https://futureu.europa.eu care a ajuns la 3 milioane de vizitatori unici. Aici au fost înscrise peste 7.000 de idei, s-au desfășurat peste 2.000 de evenimente și 100.000 de persoane din întreaga UE și-au adus contribuția. Dintre acestea, 800 de persoane au fost selectate și împărțite în patru grupuri de lucru – Citizens Panel. Fiecare grup de lucru abordează teme cu care cetățenii UE rezonează sau la care consideră că trebuie să se aducă îmbunătățiri. În luna decembrie 2021, vor avea loc runde de dezbateri între cetățenii europeni pe baza acestor teme, alături de experții în domeniu, iar 20 de persoane alese vor avea ocazia să prezinte ideile cetățenilor în plenul Parlamentului European.

Este pentru prima oară când se întâmplă așa ceva. Este pentru prima oară când UE vine, deschide porțile și spune cetățenilor: <Veniți și colaborați cu noi!>. Este o idee a Consiliului European, lansată pe 12 decembrie 2019, atunci când înalții lideri europeni au considerat că este cazul să se demareze un astfel de proiect care să își aducă contribuția la dezvoltarea politicilor europene pe termen mediu și lung și care să răspundă direct nevoilor cetățenilor”, încheie Oana Tache. 

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2023

De 14 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2023, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2023, dar și propriile preferințe ale editorilor, colaboratorilor și cititorilor noștri. Astfel, propunem 76 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2023: 25 de cărți de poezie, 31 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2024, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile sunt în valoare de 5000 lei. 

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508