Mireille Rădoi consolidează parteneriate cu instituții de referință ale culturii naționale

oct. 19th, 2021 | By | Category: Postcard

Mireille Rădoi, directorul Bibliotecii Centrale Universitare „Carol I” din București, a participat luni, 18 octombrie 2021, la vernisajul expoziției „Restitutio 111 – Jacques Hérold – ilustrație de carte rară”, organizat de Biblioteca Județeană „George Barițiu” din Brașov. Acest eveniment a prezentat relația dintre carte și artă prin intermediul operelor puse la dispoziția publicului de curatoarea Cristina Angela Simion, colecționar al galeriei Tiny Griffon din Nürnberg. Cu acest prilej, Daniel Nazare, directorul instituției gazdă, a reunit reprezentanții unor entități de referință ale culturii românești precum Ioan Cristescu, directorul Muzeului Național al Literaturii Române, Rodica Ilie, profesor universitar la Facultatea de Litere a Universității „Transilvania” din Brașov, Mihaela Mereuță, directorul Bibliotecii „G. T. Kirileanu” din Piatra Neamț și scriitorul Nicolae Țone, directorul editurii „Vinea”.

„Biblioteca Județeană „George Barițiu” din Brașov a participat la cea de-a X-a ediție a festivalului „Strada de C’Arte” de anul acesta. Cu deosebită considerație, Biblioteca Centrală Universitară salută la rândul ei inițiativele instituțiilor partenere, motiv pentru care am fost prezentă la acest eveniment. Mesajul pe care îl susțin cu tărie este că instituțiile de cultură nu se află în competiție ci în relații de solidaritate și colaborare” – a declarat Mireille Rădoi, directorul Bibliotecii Centrale Universitare „Carol I” din București.

 

Biblioteca Județenană „George Barițiu” din Brașov a organizat vernisajul expoziției de carte rară „Restitutio 111 – Jacques Hérold” pe 18 octombrie, ora 15:30, în sediul central, etaj 1, la sala de lectură. Curatoarea și colecționara Cristina Simion, de la galeria Tiny Griffon, Nürnberg, Germania, a avut amabilitatea să împrumute colecţia bibliotecii.

Expoziţia de ilustraţie de carte bibliofilă şi gravură de Jacques Hérold este deosebită deoarece emoţionează şi impresionează prin eleganţă, delicateţe şi profunzime, dar mai ales pentru că arta este legată de carte. Biblioteca este spațiul cel mai adecvat pentru expunerea operei sale, ce reflectă relația dintre carte și artă.

Această expoziție este parte din Bienala albastră 2021, ediţia a doua, iniţiată şi organizată de asociaţia Artessentia Braşov, proiect finanţat de Consiliul Judeţean Braşov şi de Primăria Municipiului Braşov.

Jacques Hérold, pe nume Herold Blumer, s-a născut la 10 octombrie 1910 la Piatra Neamţ şi este un artist român avangardist, de origine evreu, prieten al lui Constantin Brâncuşi, Victor Brauner, Gherasim Luca. După studii începute la Academia de Arte Frumoase din București și colaborări la revista UNU, în 1930 a plecat la Paris, unde s-a apropiat de cercurile artistice avangardiste.

Grație lui Victor Brauner, a cunoscut și a devenit prietenul artiștilor suprarealiști, precum André Breton, Yves Tanguy, Marcel Duchamp, Man Ray, dar și cu poeți și scriitori, ale căror lucrări le va ilustra. Este considerat unul dintre cei mai importanți pictori ai curentului artistic suprarealist în epoca de maturitate și a ilustrat cărți de colecție, în tiraje mici, adevărate bijuterii. A publicat în Franța lucrări originale (litografii, gravuri, serigrafii etc.) în ediții limitate, începând din anii ’30.

După un intermezzo în timpul celui de al doilea război mondial, opera sa a fost prezentată în expoziții personale, precum și în expoziții de grup ale suprarealiștilor, fiind recunoscută și apreciată pentru stilul original, aparte, prin care s-a individualizat. Moare la Paris în 1987, lăsând în urmă moștenirea sa artistică în care a dat formă ideilor, preocupărilor și temelor suprarealismului.

 

Număr de vizualizări :616


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro