Lansare „Fabule și vorbe cu tâlc”, o antologie de Adrian Săvoiu și Diana Zografi, ilustrații de Adelina Butnaru

oct. 14th, 2021 | By | Category: Agenda de carte

Sâmbătă, 16 octombrie 2021, ora 18, la Modul Cărturești, va fi lansat volumul „Fabule și vorbe cu tâlc”, o antologie coordonată de Adrian Săvoiu și Diana Zografi, coperta și ilustrațiile fiind realizate de Adelina Butnaru. Cartea grupează texte ale celor mai importanți fabuliști români, pornind de la vorbe cu tâlc și motive literare venite încă din Antichitate: lăudăroșenia, îngâmfarea, fățărnicia, lingușeala, oportunismul, parvenitismul, lăcomia, zgârcenia și altele. Într-o a doua secțiune (Modelul și „oglinda”) sunt prezentate fabule clasice care își găsesc reflectarea în creația altor autori, de pildă cum „Corbul și vulpea” a lui La Fontaine (modelul) își află „oglinda” în fabulele cu același titlu ale lui Gheorghe Asachi, Ion-Heliade Rădulescu și George Ranetti.

 

„Am renunțat la textele greoaie şi cu o morală un pic prea şcolărească şi am ales texte vii, ironice şi pline de umor. Ar fi fost şi Arghezi, să ştiți că nu l-am uitat. Dar în această ediție nu s-a putut folosi – vă spunem altă dată de ce. Am ales fabulişti consacrați, dar şi autori care au scris poate doar o singură fabulă”, scriu coordonatorii într-o notă din finalul antologiei.

O invitație pentru a vă delecta cu desenele ce însoțesc textele, dar și a-i reciti cu un ochi proaspăt pe consacrații Jean de La Fontaine, Gheorghe Asachi, Anton Pann, Alecu Donici, Grigore Alexandrescu, Cincinat Pavelescu, G. Topîrceanu și alții, ori a-i descoperi în postura de fabuliști pe I.L.Caragiale, Nina Cassian, Marin Sorescu, Grete Tartler și Alexandru Mușina.

Volumul a intrat în librării, dar este disponibil și pe site-ul Editurii Arthur:  https://www.editura-arthur.ro/info/carte/fabule-si-vorbe-cu-talc

„Fabule și vorbe cu tâlc”, o carte pentru cititorii de la 9 la 99 de ani, despre care vor povesti la evenimentul de lansare de la Modul Cărturești: Radu Paraschivescu, Adrian Săvoiu, Diana Zografi, Adelina Butnaru și Dinu Dumbrăvician. Va cânta Ada Milea.

Adrian Săvoiu este profesor, autor de manuale, publicist și memorialist. A scris o serie de cărți și studii, între care Discursul oratoric românesc77 de conferințe radiofoniceMagazinul de bric-à-brac literarCa să încerc rotundul lumii. Jurnal de călătorieDincoace de Cortina de  Fier. Amintiri etc. De asemenea, a realizat antologii și a îngrijit ediții de scriitori (C. D. Aricescu, Alexandru Odobescu, George Topîrceanu, Anton Holban și Mihai Moșandrei).

Diana Zografi este editor, redactor-şef la editura Vlad şi Cartea cu Genius, autor de manuale pentru învăţarea limbilor străine (metoda English with Nino, Art Klett, 2016), coordonator de proiecte editoriale.

 

Număr de vizualizări :653


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro