Ioan Bianu – ctitor al Bibliotecii Academiei Române. Expoziție și simpozion

oct. 11th, 2021 | By | Category: Postcard

Marți, 12 octombrie 2021, va avea loc vernisajul expoziției documentare „Ioan Bianu, ctitor al Bibliotecii Academiei Române“, eveniment menit să comemoreze 165 de ani de la nașterea cărturarului transilvan, căruia i se datorează constituirea și organizarea după principii moderne a prețioaselor colecții ale Bibliotecii Academiei Române.

 

Vernisajul va avea loc la ora 12, în Sala „Theodor Pallady“ din Calea Victoriei nr. 125. Personalitatea lui Ioan Bianu va fi omagiată de acad. Ioan-Aurel Pop, președintele Academiei Române, acad. Răzvan Theodorescu, vicepreședinte al Academiei Române, și prof.ing. Nicolae Noica, membru de onoare al Academiei Române și director general al Bibliotecii.

 

Expoziția reunește documente de arhivă, corespondență, fotografii din colecțiile cabinetelor de Manuscrise, Carte Rară și Stampe, Fotografie, Hărți, având ca principal obiectiv punerea în evidență a activității vizionare desfășurate de Ioan Bianu vreme de  o jumătate de secol în fruntea Bibliotecii Academiei Române, în perioada sa de început și apoi de creștere și dezvoltare. Vor fi expuse referate și memorii adresate de Ioan Bianu conducerii Academiei Române, apelurile sale de donație, între care Apelul pentru cărți vechi din 1898, scrisori de răspuns de la Nicolae Iorga, Vasile Pârvan, Titu Maiorescu, Costache Negruzzi, fișe redactate de Bianu pentru Bibliografia cărții românești vechi, un proiect cultural sincron cu activități similare din țările europene.

 

Devenit director al Bibliotecii Academiei Române în 1884, când avea doar 28 de ani, Ioan Bianu și-a dedicat întreaga energie și pricepere pentru constituirea unei biblioteci naționale de interes internațional, cu un excepțional fond documentar, structurat și prezentat conform principiilor științifice ale vremii. Om de carte prin vocație, cu o solidă formare culturală, a realizat vizite de documentare în Franța, Italia, Germania, Rusia, Marea Britanie, pentru a identifica modele viabile. Iar la finele celor 51 de ani de activitate consecventă a lăsat moștenire culturii române o bibliotecă enciclopedică, una dintre cele mai bogate și reprezentative biblioteci din răsăritul Europei, căutată de cercetători din întreaga lume pentru valoroasele sale colecții.

 

Despre rodul muncii lui Ioan Bianu, istoricul Nicolae Iorga, cu acuitatea inteligenței sale scria:

„Acolo, la Academie, un om și-a închis viața pentru a da o operă recunoscătorilor și nerecunoscătorilor. A intrat tânăr, având tot ce poate da cultura…, a intrat lăsând în prag orice vanitate, orice preocupare de sine, ferindu-se de intriga curentă, opunându-se lăcomiilor întețite, a făcut ca azi să putem lucra cu toții, în liniște, în ordine, ca în orice țară civilizată.“

 

La 165 de la nașterea lui Ioan Bianu, Biblioteca Academiei Române și Academia Română, organizează, în semn de recunoștință, expoziția ce îi poartă numele. Aceasta va fi urmată miercuri, 13 octombrie 2021, ora 11, de un simpozion dedicat activității culturale și științifice desfășurate în domeniile filologic și biblioteconomic de Ioan Bianu, membru titular al Academiei Române, președinte al Academiei între 1929-1932, vicepreședinte între 1932-1935 și secretar general între 1927-1929.

 

Expoziția rămâne deschisă în perioada 12-22 octombrie 2021 și poate fi vizitată de luni până vineri, între orele 10-14, cu respectarea tuturor măsurilor sanitare în vigoare. Expoziția este însoțită de un catalog de sală, disponibil și în format electronic pe pagina web a Bibliotecii. Curator și editor: Gabriela Dumitrescu, director adjunct al Bibliotecii Academiei Române.

 

// anunță Biroul de comunicare al Academiei Române

 

Număr de vizualizări :200


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro