Expoziție omagială Harag György la Teatrul Național București

oct. 15th, 2021 | By | Category: Postcard

Institutul Liszt – Centrul Cultural Maghiar Bucureşti, împreună cu Academia Maghiară de Artă, Teatrul Naţional „I.L.Caragiale” din Bucureşti și Festivalul Național de Teatru (parteneri instituționali) prezintă în perioada 13 octombrie – 14 noiembrie 2021, în Rotonda Sălii Mici a Teatrului Naţional Bucureşti expoziţia realizată cu ocazia anului comemorativ Harag György, evocând personalitatea acestui regizor transilvănean epocal al artei teatrale din Ungaria şi România. Expoziția va putea fi urmărită și virtual pe platforma www.fnt.ro în perioada 6-14 noiembrie.

 

Expoziţia itinerantă despre opera regizorului constă din 45 de panouri cuprinzând aproximativ 200 de fotografii însoţite de comentariile şi evocările colegilor de breaslă, teatrologilor şi criticilor, precum şi cu textele lui Harag, în trei limbi: maghiară, română şi engleză. Expoziţia este pusă la dispoziţia noastră de către Academia Maghiară de Artă. Datorită colaborării cu televiziunea publică română, în cadrul expoziţiei vom proiecta trei spectacole regizate de Harag: Livada cu vișini, înregistrat în anul 1985 din spectacolul în limba română a Teatrului Naţional Târgu Mureş – ultima operă regizorală a lui Harag György; O stea pe rug / Csillag a máglyán, o înregistrarea din 1977 de la Teatrul Maghiar de Stat din Cluj (subtitrat în limba română) şi spectacolul de televiziune Ursul de Cehov, din 1975, cu actorii Csorba András, Széles Anna şi Tarr László, de asemenea subtitrat în limba română.

 

Marţi, 19 octombrie, ora 19.00 invităm presa la Teatrul Naţional Bucureşti, Rotonda Sălii Mici, la o întâlnire cu KOVÁCS Örs Levente, curatorul expoziţiei, respectiv HUSZÁR Orsi, expert.

 

* * *

 

„În amintirea lui Harag György (1925-1985), regizorul principal de odinioară al Teatrului Maghiar de Stat din Cluj, creator epocal în arta şi istoria teatrală din Transilvania, Ungaria şi România, Academia Maghiară de Artă (MMA) a organizat în 2020 un an omagial.

 

Seria de programe foarte variate evocă evenimentele teatrale din anii şaizeci, şaptezeci şi optzeci, apelând la toate documentele originale accesibile, reportaje, fotografii, filme, mărturiile și evocările personale ce constituie o colecţie excepţională pentru istoricii care cercetează trecutul teatrului, dar şi o aducere aminte demnă pentru iubitorii teatrului. Nu în ultimul rând, prezintă un exemplu uman din mediul artistic care poate fi urmat şi de tinerele generaţii.

 

Sperăm că cei ce ajung la vernisajul expoziţiilor vor viziona filmul documentar despre viaţa lui Harag György şi vor răsfoi volumele fastuoase vor fi părtaşi la evocarea trecutului memorabil al artei teatrale. Aş dori să-mi exprim gratitudinea faţă de Harag Ilona, văduva lui Harag György pentru că ne-a onorat cu încrederea sa şi ne-a pus la dispoziţie, dincolo de poveştile şi experienţele personale, și o moştenire valoroasă.” – scrie în caietul program al expoziţiei Vashegyi György, preşedintele Academiei Maghiare de Artă,

 

Bucureşti, 14 octombrie 2021

 

KÓSA András László
director

 

Număr de vizualizări :458


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro