Cu sprijinul Narada și Asociației TechSoup, elevii din învățământul primar din 3 școli au învățat elemente de robotică și programare

oct. 21st, 2021 | By | Category: Postcard

Luna aceasta, Narada împreună cu Asociația TechSoup a desfășurat trei proiecte în cadrul programului Meet and Code, în școli din Galați, Baia Mare și Ploiești. Elevii din învățământul primar au avut astfel oportunitatea de a descoperi elemente de robotică și programare, iar clasele au fost dotate cu roboței programabili. Evenimentul finanțat cu ajutorul programului Meet and Code este susținut la nivel european de compania de software SAP. 

                                    „Când o să fiu mare, vreau să mă fac șef de științe și invenții!”

Prima întâlnire cu roboții Edison a celor 26 de copii de la Școala Gimnazială nr. 28 din Galați a fost una plină de emoții și revelatoare. Valentina Tanasaciuc, coordonatorul proiectului, subliniază că scopul evenimentului nu a fost doar familiarizarea micilor elevi cu robotica și programarea, ci și spargerea unor stereotipuri de gen – pot avea fetele rezultate la fel de bune ca băieții în acest domeniu? Cei doi invitați, profesioniști din domeniul IT i-au învățat pe elevii de clasa I cum să programeze roboții Edison cu ajutorul Edblocks. La finalul evenimentului, a devenit clar pentru toți participanții că nu există o diferență între competențele fetelor și cele ale băieților. Mai mult, fetițele au fost atât de entuziasmate de experiența trăită încât una dintre eleve a mărturisit: „Cel mai mult mi-a plăcut când am pus block lângă block și am reușit să îl fac pe Edison să se miște în linie dreaptă. Când o sa fiu mare, vreau să mă fac șef de științe și invenții!” Roboții vor rămâne în dotarea clasei pentru desfășurarea orelor regulate de programare cu implicarea inclusivă a tuturor elevilor care vor împărți dispozitivele.

            „E foarte interesant! Am vorbit deja cu Moșu’ să mi-i aducă pe roboțeii bit și ebo!”

Elevii cu vârste între 8 și 12 ani de la Școala Gimnazială „Vasile Alecsandri” din Baia Mare au devenit Juniori Digitali și au învățat să programeze ozoboți alături de doamna profesor de învățământ primar Ioana David. Copiii au descoperit că există două modalități de programare a ozoboților: prin coduri de culori și în limbajul blockly. Timp de o săptămână, juniorii digitali au exersat cele două limbaje de programare și au realizat scurte animații/filmulețe în scratch sau poiecte de programare în OzoBlockly. De asemenea, copiii au învățat să programeze, pe baza codurilor de culori, diferite trasee pentru ozoboți.

Și la Școala Gimnazială „George Emil Palade” din Ploiești întâlnirea cu ozoboții și descoperirea universului fascinant al programării au fost întâmpinate cu mult entuziasm de micii informaticieni. Sub coordonarea Dianei Gheorghe și a Mariei Dobre, 55 de elevi de clasa I au desfășurat 3 tipuri de activități de programare ozoboți. Copiii au realizat o machetă a orașului și au programat ozoboții astfel încât au putut călători prin Ploiești, folosindu-se de codul culorilor prin intermediul unor benzi sau carioci speciale.

După ce au ajuns în dreptul unor clădiri pe care cei mici le recunoșteau a fi printre cele confecționate anterior de ei, pe machetă, copiii au răspuns unor întrebări matematice pentru ca ozobotul să le dezvăluie „comorile” orașului – toate detaliile despre respectiva construcție. Descoperirea ozoboților prin intermediul programului Meet and Code a fost atât de incitantă pentru copiii de clasa I încât mulți dintre ei s-au și hotărât că își doresc roboței și pentru acasă: „Este foarte interesant!”, spune Sasha, o fetiță de 7 ani. „Am vorbit deja cu Moșu’ să mi-i aducă pe roboțeii bit și ebo!

Meet and Code 2021 este coordonat de Haus des Stiftens gGmbH și rețeaua TechSoup Europe în 35 de țări europene și susține, pentru al 5-lea an consecutiv, evenimente de tehnologie și programare aliniate cu misiunea inițiativei Comisiei Europene: Europe Code Week. În România, programul Meet and Code este coordonat de Asociația Techsoup.

 

Despre NARADA

Vizionari, strategi, profesioniști IT, oameni de business, de comunicare, manageri și voluntari care înțeleg că educația stă la baza dezvoltării comunităţilor sănătoase. O echipă de minți agile care proiectează soluții sustenabile, de tehnologie, actuale pentru rezolvarea nevoilor educaționale din România. O organizație care crede că fiecare reușită are rolul de a ne conduce spre următoarea. Suntem oameni care susțin inovația în educație, chiar la firul ierbii.

Din 2017, vizualizăm, proiectăm și adaptăm inițiative care să contribuie la scăderea ratei analfabetismului în România și aducerea educației în secolul 21.

Copiii viitorului cresc cu Narada. 

Narada este un proiect născut sub umbrela Romanian Business Leaders Foundation.

Mai multe informații despre Narada sunt disponibile pe website, www.narada.ro și pe canalele de comunicare Facebook, Instagram și LinkedIn.

 

Număr de vizualizări :302


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro