Proiecții de filme la Institutul Cervantes din București / Portret de regizor: Víctor Erice

sept. 17th, 2021 | By | Category: Postcard

Institutul Cervantes din București continuă seria de filme de limba spaniolă cu două producții ale regizorului Víctor Erice, El espíritu de la colmena (Spiritul stupului) (1973) și El Sur (Sudul) (1983), programate pe 20 și 21 septembrie, în sala Auditorium a Instituto Cervantes, de la ora 20:00. Filmele vor rula în versiunea originală, cu subtitrare în limba română, și vor avea loc cu respectarea tuturor măsurilor de proiecţie privind sănătatea în contextul actual.

Accesul la proiecţii se face pe bază de rezervare în scris printr-un e-mail trimis la cultbuc@cervantes.es. Rezervarea locului devine valabilă numai după primirea unei confirmări în scris.

Víctor Erice s-a născut la San Sebastian și, la vârsta de 17 ani, s-a mutat la Madrid pentru a urma cursurile la universitate. În 1960, s-a înscris la Școala Oficială de Cinematografie, unde a obținut diploma în regie de film. În 1968 a debutat regizând trei episoade din Los desafíos (Provocările), alături de José Luis Egea și Claudio Guerin iar în 1973 a realizat primul său lungmetraj, El espíritu de la colmena (Spiritul stupului), care a câștigat Scoica de Aur la Festivalul de Film de la San Sebastian. În 1983 a regizat El Sur (Sudul), bazat pe povestea Adelaidei García Morales (nominalizat la Palme d’Or la Festivalul de la Cannes), în 1992, El sol del membrillo (Vis de lumina), împreună cu pictorul Antonio López, film care a câștigat Premiul Juriului și Premiul Internațional al Criticii la Festivalul de la annes. În 2002, a filmat Alumbramiento (Nașterea), episod în cadrul filmului Ten Minutes Older: The Trumpet, la care au participat și alți mari cineaști internaționali, precum Aki Kaurismäki, Jim Jarmusch, Win Wenders, Werner Herzog sau Spike Lee. Cu ocazia expoziției Erice-Kiarostami: Correspondences, a realizat filmul de mediumetraj La Morte Rouge (2006), un solilocviu în care reconstituie amintirea primei sale experiențe cinematografice la Casino Kursaal în San Sebastián, În 2014, la Locarno Film Festival, Erice a primit Leopardul de Aur pentru întreaga carieră.

El espíritu de la colmena (Spiritul stupului) (1973) este o dramă plasată în perioada postbelică, la mijlocul anilor 40, într-un sătuc din Castilla, unde două surori de opt, respectiv șase ani văd filmul „Dr Frankestein”. Cea mică este atât de impresionată de imaginile din film, încât o copleșește cu întrebări pe sora sa, care îi spune că monstrul este viu și că se ascunde undeva în apropiere de sat. „Unul dintre titlurile cele mai importante din cinematografia spaniolă… Diferența între mediul sordid și imaginația fabuloasă a splendidei Ana Torrent creează o precizie admirabilă ce duce creația în zona perfecțiunii absolute” (Fotogramas).

El Sur (Sudul) (1983), o dramă psihologică ce se axează pe relația dintre un tată și fiica sa, scoate la iveală adevăruri nespuse zeci de ani și secrete dureroase. Perspectiva asupra tatălui fluctuează în funcție de vârsta la care o vedem pe protagonistă, la început fetița inocentă care trăia cu părinții în satul La Gaviota, până adolescenta care vrea să înțeleagă mai bine mecanismele care au stat în spatele acțiunii tatălui. „ Frumusețea filmului e greu de descris… istoria și magistrala sa transpunere pe ecran ne duc în tărâmul inefabilului, dincolo de cuvinte… Un film de o frumusețe unică…” (Ángel Fernández Santos, Diario El País).

Evenimentul „Portret de regizor: Víctor Erice” este realizat cu sprijinul Filmotecii AECID – Agenţia Spaniolă pentru Cooperare Internaţională şi Dezvoltare.

Număr de vizualizări :325


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro