”Povești din Herăști”

sept. 3rd, 2021 | By | Category: Postcard

În perioada 4-5 septembrie 2021, la Școala Elina Basarab din comuna Herăști,  județul Giurgiu, va avea loc evenimentul ”Povești din Herăști”. AgențiadeCarte.ro vă prezintă programul evenimentului.

 

Sâmbătă (11.00-17.00) 

Ora 11 – deschiderea expozițiilor Istoria Herăștiului și Modele tradiționale pe ia de Vlașca Ora 15 – Pe cine să alegem ca Domn? Scenetă jucată de elevii școlii. Urmată de o dezbatere șezătoare cu locuitori prezenți despre istoria culturală a comunei

Ora 16 – Prezentarea a patru produse gastronomice tradiționale din Herăști

Pe parcursul zilei copiii din comună vor avea la dispoziție pânze și culori acrilice pentru a-și  picta un motiv tradițional Vlașca și ațe colorate în culorile Vlașca pentru a-și face brățări.  Elevii voluntari în proiect, împreună cu coordonatoarea lor, vor culege istorii locale și rețete  tradiționale de la vizitatorii expozițiilor.

Duminică (10.00-13.00) 

Ora 12 – prezentarea a trei obiceiuri specifice Herăști, jucate de elevii școlii Ora 13 – Încheierea evenimentului.

Evenimentul are loc în cadrul unui proiect care are ca scop să pună în valoare elementele de  identitate culturală și trecut istoric ale comunei, prin implementarea de activități culturale şi  educative alternative ce promovează memoria culturală. În mod inedit, activitățile din  comună au fost gândite și organizate de nouă elevi ai școlii Elina Basarab, sub coordonarea  managerului de proiect.

Comuna Herăști, județul Giurgiu, se află la 30 de km de București în sud. Aici a locuit familia  boierilor Năsturei, cel mai important membru al său fiind Udriște Năsturel, considerat un  mare învățat al Țării Românești. El a avut un rol important la dezvoltarea culturii slavone și  românești și o contribuție de seamă la introducerea limbii române în biserică. Sora lui, Elina, a fost soția domnitorului Matei Basarab. Doamna Elina Basarab și-a susținut soțul în  ctitorirea de biserici și a jucat, alături de Udriște Năsturel, un rol important în cultura  română, prin traduceri în română și, mai ales, prin sprijinirea tipografiilor din Țara  Românească. Elina primise o educație aleasă, ea știa, ca și Udriște, slavonă, latină și greacă,  fiind pasionată de artă, istorie și literatură.

Udriște construiește în Herăști Palatul de piatră, o construcție civilă deosebită, ce a atras  atenția lui Paul de Alep, secretar al patriarhului Macarie al Antiohiei aflat în trecere prin Țara  Românească, care o aseamănă cu palatele din Franța. Tot în comuna Herăști se află și  biserica ctitorită de Elina și frații săi în 1644. Ambele monumente au fost restaurate în anii  1960-1980. Palatul a fost retrocedat în 2013.

Proiectul Povești din Herăști este coordonat de Asociația Transcena, în parteneriat cu Școala  Elina Basarab, Muzeul Județean ”Teohari Antonescu” Giurgiu, Muzeul Național al Țăranului  Român și Muzeul Municipiului București.

Proiect cultural co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național. Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziția Administrației Fondului Cultural Național.  AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele  proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului  finanțării.

 

Număr de vizualizări :338


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro