Peste 300 de creații artistice la Concursul de Creație Literară TIMPUL, dedicat seniorilor bucureșteni

sept. 3rd, 2021 | By | Category: Postcard

Primăria Municipiului București (PMB) prin Biblioteca Metropolitană București (BMB) și Centrul pentru Seniori al Municipiului București (CSMB) a desfășurat în perioada 1 aprilie – 31 iulie 2021, prima ediție a Concursul de Creație Literară adresat seniorilor bucureșteni cu tema „Timpul”. Acest concurs s-a bucurat de mare succes: 46 de seniori au trimis 323 de creații literare, proză și poezie!

 

Membrii juriului, artiști, scriitori, poeţi, editorialişti au avut și au o misiune dificilă, aceea de a alege textele literare cele mai valoroase şi a-i alege pe câştigătorii următoarelor categorii:

  • Non-ficțiune (eseu);
  • Ficțiune (nuvelă);
  • Poezie;
  • Text de graniță (memorii, amintiri).

Din juriu fac parte actorii Alexandru ARȘINEL și Alexandra VELNICIUCRodica Elena LUPU (poet, prozator, editor, textiermembră a Uniunii Scriitorilor din România și UCMR), Virginia Elena DAVID, referent de specialitate Biblioteca Metropolitană București (Serviciul Comunicare. Marketing. Coordonare şi dezvoltare proiecte) și Oana GEORGESCU, scriitor, jurnalist, inspector de specialitate Centrul pentru Seniori al Municipiului Bucureşti (Biroul Marketing și Relații cu Publicul).

Criteriile evaluării stabilite de către organizatori au avut în vedere următoarele aspecte: tematica abordată, originalitatea și contribuţia personală a autorului, structura textului, exprimarea coerentă (registrul lingvistic, stilul, lexicul), corectitudinea exprimării (ortografie, punctuație) și adecvarea conţinutului la stilul promovat de acesta, elementele de tehnică și particularitățile de compoziție (valenţele stilistice ale textului, elementele de creativitate cu figuri de stil, imagini artistice, procedee retorice), dar și așezarea în pagină, paragrafele și respectarea normelor de tehnoredactare solicitate.

Rezultatele vor fi anunţate pe data de 13 septembrie 2021, pe site-urile şi pe paginile oficiale de Facebook şi Instagram ale Centrului pentru Seniori al Municipiului Bucureşti şi ale Bibliotecii Metropolitane Bucureşti.

 

Cele mai valoroase lucrări vor fi publicate în volumul „Antologie de creaţii literare”, din seria „Literatura fără vârstă”, care va apărea în varianta online, sub egida Editurii Biblioteca Metropolitană Bucureşti.

Festivitatea de premiere și prezentarea volumului „Antologie de creații literare” vor avea loc în acest an, data exactă și locul desfășurării evenimentului fiind comunicate din timp.

Acest demers își propune să încurajeze creația literară în rândurile persoanelor vârstnice, talentate, cu reale înclinații către scris, fie proză (nuvelă, eseu, memorialistică), fie creație poetică. Proiectul are ca scop încurajarea celor de vârsta a treia, care pot împărtăși generațiilor tinere talentul scriitoricesc, imaginația și dragostea față de literatură și poezie. Concursul s-a desfăşurat online și cum creativitatea nu a intrat în carantină, nu este o coincidență faptul că, în vremuri grele, cu mari restricții, tensiuni și presiuni, oamenii caută modalități de relaxare și de evadare din cotidianul obișnuit.

Înaintarea în vârstă nu înseamnă pierderea tinereții, ci o nouă etapă de oportunități, Concursul de Creație Literară „Timpul” fiind menit să îi descopere pe cei mai talentați seniori ai Capitalei, scriitori și poeți, care au posibilitatea să se afime și să depășească astfel inconvenientele generate de situația pandemică actuală – izolare, lipsă de comunicare, singurătate.

Succesul de care s-a bucurat acest concurs iniţiat de Biblioteca Metropolitană București și Centrul pentru Seniori al Municipiului București i-a determinat pe organizatori să anunțe o a doua ediție, națională!

 

Biblioteca Metropolitana București

Website: www.bibmet.ro

 

Centrul pentru Seniori al Municipiului București

Website: www.cs-mb.ro

 

Număr de vizualizări :301


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro