„O carte frumoasă despre un om frumos. Ovidiu Iuliu Moldovan”

sept. 20th, 2021 | By | Category: Agenda de carte

Actrița Rodica Mandache va lansa în cadrul Festivalului George Enescu, la Sala Palatului,  pe  25 septembrie 2021, în pauza concertului Orchestrei Regale Concertgebouw din Amsterdam, „O carte frumoasă despre un om frumos. Ovidiu Iuliu Moldovan”, publicată în luna august 2021 la Editura Oscar Print, cu sprijinul JTI. Cartea va fi prezentată la standul Cărturești de către Ludmila Patlanjoglu, teatrolog și critic de teatru, profesor universitar doctor la Universitatea de Artă Teatrală și Cinematografică. La evenimentul de lansare va fi prezentă autoarea, precum și Gilda Lazăr, Director Corporate Affairs & Communications JTI România, Moldova și Bulgaria. 

În prefața volumului, artista scrie „Și eu și Ovidiu mulțumim tuturor celor care, cu voie sau fără voie, ne-au ajutat să dăm viață acestei cărți cu scrieri, cronici și fotografii. Suntem împreună!”. 

Cartea – album cuprinde, pe lângă scrisul inedit al autoarei, cronici, amintiri, interviuri și texte de George Banu, Petre Țuțea, Radu Stanca, Andrei Șerban, Dan Pița, Liviu Ciulei și mulți alții, dar și fragmente din recenzii și fotografii din colecții private sau publice.

Un asemenea volum înseamnă bucuria teatrului salvat de la uitare, prin nostalgie și mărturisire. O ființă cum nici un personaj scenic nu poate cuprinde, Rodica Mandache recurge la postura de spectator. Se regăsește, așadar, în ipostaza celor care privesc și admiră. Iar alături de ea, într-o sală imaginară, sunt mari personalități, reunite în numele aceleiași iubiri nobile. Ce dovadă de generozitate! Ce gest de tandrețe, într-o lume tot mai indiferentă față de teatru! Această carte este nu doar un portret, este o declarație de suflet, semnată parcă de o întreagă generație și dedicată unui actor princiar, unic: Ovidiu Iuliu Moldovan. Un Hamlet al spiritului, încununat acum de reverențele celor care au avut șansa de a-l vedea strălucind atunci prin talentul său uluitor. Clipele de grație ale scenei se convertesc în amintiri, iar amintirile în cuvinte, în pagini despre un trecut prelungit într-un prezent continuu. Este prezentul lecturii, primite în dar de la o actriță fără vârstă”. (Octavian Saiu profesor, cercetător și critic de teatru, despre volumul „O carte frumoasă despre un om frumos. Ovidiu Iuliu Moldovan” – https://oscarprint.ro/magazin/o-carte-frumoasa-despre-un-om-frumos-ovidiu-iuliu-moldovan/)

”Rodica Mandache este ingenua complexă: actriță, profesoară, jurnalistă de radio, scriitoare. E un om de cultură cum rar mai întâlnești astăzi, cu o curiozitate vie și un formidabil talent de scotocitor în suflete și biografii. Are o scriitură aparte, aparent simplă, dar cu miez și poezie, care îndeamnă la reflecție”, a declarat Gilda Lazăr, Director JTI.  Cum bine o caracteriza Andrei Șerban,”ea e de fapt mama teatrului, căci nu mai există nimeni în teatrul românesc azi, care să fie mai adorat decât ea”.

 

Număr de vizualizări :423


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro