Noutăți de toamnă: cărți de nonficțiune de la editura Polirom

sept. 8th, 2021 | By | Category: Agenda de carte

Editura Polirom vă recomandă cele mai recente titluri de nonficțiune, pe care le puteți găsi deja în librării sau care vor fi disponibile pînă la începutul lunii octombrie, volume apărute în ediție cartonată, autori români, dar și autori traduși și citiți în toată lumea.

 

 

 • În librării
 1. Seria de autor„Ion Vianu”: Frumusețea va mîntui lumea și alte eseuri

Ediție cartonată

Frumusețea va mîntui lumea și alte eseuri (ediţie revăzută şi adăugită) și Amor intellectualis. Romanul unei educații deschid cel mai recent proiect editorial Polirom: Seria de autor „Ion Vianu”.

Trăim într-o lume în care totul se schimbă. Într-o alergare epuizantă, omul rămîne în urma timpului. Ne vom pierde în vîrtej? Într-o incursiune de la Biblie la Faust, de la Antigona la miturile și iluziile omului contemporan, Ion Vianu caută repere și remedii. Unul este Frumusețea, despre care Dostoievski și alte mari spirite au spus că poate mîntui lumea.

 1. Mihai Zamfir, Scurtă istorie. Panorama alternativă a literaturii române (ediţia a II a revăzută şi adăugită)

Ediție cartonată

Scurtă istorie este o istorie sintetică și mai degrabă nonconformistă a literaturii române. Scrisă de un stilistician care s-a ocupat multă vreme de istoria literară înainte de a deveni el însuși romancier, cartea de față reunește cele trei calificări ale autorului ei. Mihai Zamfir realizează o panoramă a literaturii române redusă la esențial, înfățișată sub forma unui text accesibil și lizibil el însuși în regim de proză literară. Un manual de bază care să formuleze perspective contemporane asupra întregii noastre literaturi, așa cum se schițează ea la începutul secolului XXI. Și, poate, mult după aceea.

Vă mai recomandăm: Mihai Iovănel, Istoria literaturii române contemporane. 1990-2020

 1. Toma din Aquino, una dintre figurile ilustre ale teologiei și filosofiei medievale: Summa theologica, Volumul II

Traducere de Alexandra Baneu, Alexander Baumgarten, Cristian Bejan, Andrei Bereschi (reunirea contribuţiilor), Gabriel Chindea, Marcela Ciortea, Iulia Cojocariu, Daniel Coman, Patricia Ivona Comănescu, Adrian Cotora, Vasilica Eugenia Cristea, Emanuel Grosu, Antoaneta Sabău, Tamás Hajnalka

Notă preliminară, note şi îngrijirea ediţiei de Alexander Baumgarten

„Propoziția ‘omul a fost creat după imaginea lui Dumnezeu’ se rostește, cum spune Ioan Damaschin, în sensul în care prin ‘imagine’ este semnificată o ființă intelectuală și liberă ca arbitru, precum și purtătoare prin sine de puteri. De aceea, după ce am vorbit mai înainte despre model, adică despre Dumnezeu, precum și despre cele ce au provenit din puterea divină potrivit voinței sale, rămîne să cercetăm imaginea lui, adică omul, după cum este și el principiul lucrărilor sale, întrucît are liber-arbitru, precum și putere asupra lucrărilor proprii.” (Toma din Aquino)

Vă mai recomandăm: Summa theologica. Volumul I, Summa theologica. Volumul III

 1. Historia: Orlando Figes, Europenii. Trei vieți și formarea unei culturi cosmopolite în Europa secolului al XIX-lea

Traducere de Lucia Popovici

O istorie culturală a Europei secolului al XIX-lea de la autorul bestsellerului internațional Dansul Natașei

Pornind de la un număr uriaș de documente, scrisori și alte materiale din arhive, bine-cunoscutul istoric Orlando Figes face o analiză a Europei în ansamblu și a culturii europene așa cum s-a configurat ea în secolul al XIX-lea, ajungînd să se impună ca unic model în întreaga lume. În stilul său de mare povestitor, Figes reconstituie destine diverse pentru a recompune lumea culturală europeană de secol XIX. În centru se află acum trei personaje care, prin nenumăratele lor legături, conduc spre toate mișcările și personalitățile culturale ale epocii: Pauline Viardot, mezzosoprană și compozitoare, Louis Viardot, critic de artă, director de teatru și jurnalist, și celebrul scriitor rus Ivan Turgheniev.

În pregătire, în aceeași colecție: Niall Ferguson, Marele Război. 1914-1918

 1. Niall Ferguson, unul dintre cei mai cunoscuţi istorici britanici: Apocalipsa. Mari dezastre din trecut și cîteva lecții pentru viitor

Traducere din limba engleză și note de Justina Bandol

„Omenirea a suferit în atîtea feluri din pricina unor cumplite catastrofe colective – de la cutremure la războaie şi epidemii –, încît ai crede că a descoperit metode mai eficiente de a reacţiona la ele în plan social, economic şi politic. Dar se pare că principalul nostru mecanism de adaptare este psihologic: ne place să privim suferinţa altora de la distanţă, fără să riscăm. În această sinteză captivantă şi atotcuprinzătoare, excelentul istoric care este Niall Ferguson ne explică de ce stau lucrurile aşa şi ne propune moduri mai bune, mai sigure şi mai echilibrate de a reacţiona la o viitoare catastrofă.” (Nicholas Christakis, profesor Sterling de sociologie şi biologie, Yale University)

 • În curînd, în librării
 1. Seria de autor „N. Steinhardt”: Corespondenţă. Volumele I-II

Ediţie cartonată

Ediţie îngrijită, note, referințe critice și indici de George Ardeleanu și Ștefan Iloaie

Studiu introductiv de George Ardeleanu

Repere biobibliografice de Virgil Bulat

Opera integrală N. Steinhardt este publicată în coeditare cu Mănăstirea „Sfînta Ana”, Rohia

Ultimele două volume din Integrala N. Steinhardt cuprind corespondenţa acestuia, inclusiv mai multe scrisori inedite descoperite în dosarul de urmărire informativă a monahului de la Rohia. Alături de corespondenţa interceptată este inclusă și corespondenţa „liberă” a lui Steinhardt către prieteni, nume de referinţă ale culturii române, ca Alexandru Ciorănescu, Constantin Noica, Emil Cioran, Perpessicius, George Tomaziu, Dumitru Stăniloae sau Ileana Mălăncioiu, către reprezentanţi ai Bisericii (IPS Antonie Plămădeală, IPS Justinian Chira, IPS Iustin Hodea Sigheteanul), dar și către redacţiile unor reviste sau edituri cărora le propunea spre publicare texte proprii.

 1. Seria de autor „Andrei Oişteanu”: Moravuri şi năravuri. Eseuri de istorie a mentalităților

Ediţie ilustrată

„Ca antropolog, etnolog, istoric al religiilor şi al mentalităţilor, Andrei Oişteanu este o personalitate foarte clar conturată în cultura română. Însă mi-aş dori să subliniez o altă trăsătură care mă apropie foarte mult de el, anume curiozitatea. O curiozitate nestăpînită, una care îmbrăţişează toate aspectele vieţii. Andrei Oişteanu este un om ce scotoceşte în locuri în care puţini dintre noi ar scotoci, un om care caută lucruri «interesante» în sensul lui Kierkegaard, caută lucruri despre care simţim cu toţii că înseamnă ceva mai mult decît se aşteaptă oamenii să însemne.” (Mircea Cărtărescu)

De același autor: Sexualitate şi societate. Istorie, religie şi literatură

 1. Sorin Antohi, Jean-Jacques Askenasy, Oameni şi patrii. Istoriile și geografiile identității

„Cartea are ca punct de plecare viața neurologului Jean-Jacques Askenasy. Născut în Bulgaria, s-a format în Franța și în România, a emigrat la maturitate în Israel, s-a afirmat în toată lumea. Sînt evocate peripeții și topografii transnaționale, identități fluide, schimbări abrupte și conjuncturi dramatice, vremuri tulburi și momente faste, oameni de tot felul, căutări, pierderi, (re)găsiri. Dialogul și «Cuvîntul înainte» sondează astfel întregul registru al micii și marii istorii, de la tragic la banal, de la nostalgic la carnavalesc.” (Sorin Antohi)

 1. Historia: Monarhia Habsburgica (1848-1918). Volumul III. Problema națională

Coeditare cu Academia Română, Centrul de Studii Transilvane

Ediţie în limba română coordonată şi îngrijită de Rudolf Gräf

Traducere de Iosif Marin Balog, Loránd Mádly, Raluca Nelepcu, Dana Stanciu-Păscărița și Nicolae Teșculă

O sinteză în șase volume a monumentalei lucrări Die Habsburgermonarchie. 1848-1918, editată de Comisia pentru Istoria Monarhiei Austro-Ungare din cadrul Academiei de Științe a Austriei

Vă mai recomandăm:

Monarhia Habsburgică (1848-1918), Volumul I: Dezvoltarea economică, administrația și sistemul juridic, forța armată

Monarhia Habsburgică (1848-1918), Volumul II: Popoarele Imperiului

 1. Hexagon: Dion Leonard, Gobi și eu. Un om, un cîine, un maraton: o poveste adevărată

Bestseller New York Times

Traducere de Tudor Călin Zarojanu

Ultramaratonistul Dion Leonard se pregătește să participe la o cursă de 250 de kilometri prin sălbăticia deșertului Gobi, în China. O cursă redutabilă, istovitoare. În a doua zi, o cățelușă se amestecă printre alergători la linia de start. Pare să fi prins drag de Dion, fiind hotărîtă să-l însoțească în fiecare etapă a cursei. Omul nu are nicio intenție să alerge acest maraton în doi. Și totuși, cum să reziste ghemotocului de blană tenace și curajos, care se ține scai de el?… E începutul unei călătorii pe care niciunul din ei nu o va uita niciodată, presărată cu probleme, mîhnire, bucurie și dragoste și care le va schimba viața pentru totdeauna. La fel ca Un motan pe nume Bob, Gobi și eu este o poveste emoționantă pentru iubitorii de animale de pretutindeni, o poveste despre speranță și prietenie.

Descoperiți aici și cărțile de literatură română apărute toamna aceasta.

 

Număr de vizualizări :552


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro