MNLR a primit Premiul DASA Award, oferit de European Museum Academy 

sept. 19th, 2021 | By | Category: Postcard

Sâmbătă, 18 septembrie 2021, a avut loc ceremonia on-line de acordare a premiilor European Museum Academy, în cadrul căreia cele mai importante și semnificative două proiecte ale Muzeului Național al Literaturii Române (MNLR) din ultimii șapte ani, expoziția de bază din Strada Nicolae Crețulescu 8 și expoziția Casei Memoriale „Anton Pann”, au primit premiul DASA Award.

Academia Europeană a Muzeelor (EMA) este o Fundație non-profit, înființată pentru a acorda vizibilitate muzeelor la nivel internațional, pentru a promova cercetarea în domeniul muzeografiei și muzeologiei ca o activitate culturală la cele mai înalte standarde, pentru a oferi critici constructive și pentru a promova discuțiile despre noi expoziții și muzee, precum și pentru a difuza cunoștințe și idei din domeniul muzeologiei, în rândul specialiștilor. Scopul său este de a promova muzeele inovative, precum și muzeele tradiționale ca instrumente ale schimbării sociale.

Anul acesta, EMA a acordat, pentru prima dată în istoria sa, trei premii: THE LUIGI MICHELETTI AWARD, THE DASA AWARD și THE ART MUSEUM AWARD. Premiul DASA Award, care a revenit Muzeului Național al Literaturii Române, are drept criteriu de selecție calitatea oportunităților de învățare, a activităților de educație muzeală, inovația și creativitatea.

Alături de Muzeul Național al Literaturii Române, printre finaliștii DASA Award, au fost Rembrandt House Museum, Amsterdam, și Stapferhaus, Lenzburg, Elveția. Directorul general al MNLR este prof.univ.dr. Ioan Cristescu.

Povestea MNLR, care a avut la bază un portofoliu consistent, a convins juriul EMA.

The judges said: The National Museum of Romanian Literature is a role model in the Romanian museum landscape in terms of its social aspirations and its scenographic implementation. It meets the challenge of creating a living literary museum and has embarked on an impressive journey since moving to a new building in 2017. The permanent exhibition impresses with its unobtrusive but wellmade dramaturgy, which complements the historic building. In its education programmes the museum shows courage and an uncompromising attitude, functioning as a vehicle for current social issues. At the centre of its work is ‘interactive literature’, in which its methodology aims to give its visitors an element of surprise, used in an innovative way, in clear integration and scenography.

Motivația juriului: Muzeul Național al Literaturii Române este un exemplu de urmat în peisajul muzeal românesc în ceea ce privește aspirațiile sale sociale și modalitatea în care reușește să le pună în practică. Acesta răspunde provocării de a crea un muzeu literar viu, pornind într-o călătorie impresionantă de când s-a mutat într-o clădire nouă, în 2017. Expoziția permanentă impresionează prin amenajarea/dispunerea sa discretă, dar bine realizată, care completează clădirea istorică ce o adăpostește. În programele sale educaționale, muzeul dă dovadă de curaj și de o atitudine fără compromise, exemplară, funcționând ca un vehicul pentru problemele sociale actuale. În centrul activității sale se află literatura interactivă, în care metodologia sa constă în a oferi vizitatorilor săi elementul de noutate, într-o formă coerentă și atractivă.

Înregistrarea ceremoniei de acordare a premiilor European Museum Academy este disponibilă aici.

Ioan Cristescu (n. 1965) este directorul Muzeului Național al Literaturii Române din București, profesor univ. dr. la Universitatea Hyperion din Bucureşti, specializat în Istoria teatrului universal, fondator al Editurii Tracus Arte, președintele Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România. Coordonator al mai multor proiecte culturale, literare și artistice de anvergură națională și internațională: „Teatru la Muzeu” – producţie de spectacole pe texte de Matei Vişniec – regia Mircea Marin; Ioan Flora – regia Alexandru Dabija; Drumul spre Momfa, în colaborare cu Teatrul Naţional din Cluj, regia Mihai Măniuţiu; Neguţătorul de ochelari, regia Dan Tudor; coordonator al „Serilor de poezie şi muzică ale MNLR” – lecturi publice ale poeţilor contemporani însoţite de muzică – 60 de ediţii; director al Festivalului anual de jazz „Jazzy Spring”, Bucureşti – 3 ediţii –, împreună cu Mircea Tiberian; realizatorul proiectului „10 ani de la vizita Papei Ioan Paul al II-lea în România” – expoziţie vernisată în 15 oraşe din România; realizatorul proiectului „Comedia românească” – momente şi schiţe: realizator de expoziţii de anvergură naţională şi internaţională „Paul Celan – dimensiunea românească”, „Marin Sorescu, Şcoala ardeleană – iluminismul românesc” etc. Coproducător al Maratonului de Poezie şi Jazz; inițiatorul Festivalului Internațional de Poezie București; coordonatorul Festivalului Capitalelor Centenare. A debutat editorial cu volumul Dramaturgia lui Radu Stanca, Editura Muzeul Literaturii Române (2011), volum distins cu Premiul de debut al Asociaţiei Scriitorilor din Bucureşti. În pregătire: Resurecţia oratoriei şi antiteatrul. Miercuri, 18 noiembrie 2020, în cadrul unei ceremonii austere, conform normelor în vigoare, la sediul Nunțiaturii Apostolice din București, prof.univ.dr. Ioan Cristescu i-a fost conferit Equestri ordine S. Silvestri Papae. Însemnele Ordinului au fost înmânate domnului Ioan Cristescu de către E.S. Mons. MIGUEL MAURY BUENDIA, Nunțiul Apostolic în România. La ceremonia decernării a participat și Președintele Academiei Române, Dl. Ioan Aurel Pop.  Ordinul pontifical „Sfântul Silvestru Papa” (în latină: Ordo Sancti Silvestri Papae) este un ordin cavaleresc al Sfântului Scaun, fiind unul dintre cele cinci ordine cavalerești pontificale conferite unor personalități pentru aportul deosebit la promovarea valorilor creștine.

Număr de vizualizări :487


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro