Ediţia din acest an, a VI-a, a Reuniunii Teatrelor Naţionale de la Chișinău este dedicată memoriei actorului şi regizorului Ion Caramitru, fost director al Teatrului Naţional ”I.L.Caragiale” din Bucureşti, care s-a stins din viaţă la începutul acestei luni. Cu acest prilej, la Chişinău au loc, pe parcursul evenimentului, mai multe manifestări dedicate celui care a condus timp de 16 ani prima scenă teatrală a României şi UNITER – de la înfiinţarea sa.
Duminică, 19 septembrie 2021, la Catedrala Romano-Catolică a fost prezentat spectacolul radiofonic „Papa Ioan Paul al II-lea„, avându-l ca interpret principal pe actorul Ion Caramitru, a cărui voce a răsunat emoționant pe sub bolțile impresionantei catedrale.
Vineri seară, pe 24 septembrie 2021, în foaierul Teatrului Naţional Mihai Eminescu va fi vernisată expoziţia de fotografie “Shylock – ultimul rol”, prezentată de Florin Ghioca, fotograful oficial al Teatrului Naţional din Bucureşti. La eveniment vor fi prezenţi actorii Oana Pellea și Mircea Rusu care vor susţine în aceeaşi seară, imediat după vernisaj, spectacolul „Frumos e în septembrie la Veneţia”, în regia Marianei Cămărăşan, spectacol care reprezintă Teatrul Național „I.L.Caragiale” la actuala ediție a Reuniunii teatrale de la Chișinău.
Sâmbătă, 26 septembrie, la Teatrul Naţional „Mihai Eminescu” va avea loc o proiecţie specială a înregistrării spectacolului “Neguţătorul din Veneţia” de Shakespeare, în regia lui Alexander Morfov, în care Ion Caramitru interpretază ultimul său rol shakespearian, Shylock… Înregistrarea este o producţie a Studioului Media al TNB, filmată în condiţii deosebite.
Reuniunea Teatrelor Naţionale de la Chișinău a avut ca punct de plecare proiectul „Teatrul românesc la Bucureşti şi Chişinău”, un schimb de turnee între Teatrul Naţional „I.L.Caragiale” din Bucureşti şi Teatrul Naţional „Mihai Eminescu” din Chişinău, o idee comună a celor doi directori ai instituţiilor partenere, Ion Caramitru şi Petru Hadârcă.
„Reuniunea din acest an se află sub aura spirituală a lui Ion Caramitru, artistul purtător de legendă şi, la rândul său, creator de legendă – umană şi artistică. Am pregătit evenimentul Reuniunii Teatrelor Naţionale Româneşti, ediţia a VI-a (ar fi trebuit să fie a şaptea, dacă nu ne împiedica pandemia) ca pe o sărbătoare a Teatrului Naţional „Mihai Eminescu”, care și-a recucerit, de-a lungul celor 100 de ani de creaţie şi de zbucium, în pofida intruziunilor politice barbare, şi-a recucerit, prin energiile limbii române şi prin efortul artiştilor săi, dreptul la libertatea de creaţie şi de idei, şi a contribuit la supravieţuirea spirituală a mai multor generaţii de spectatori”, a precizat cu acest prilej Petru Hadârcă, directorul Teatrului Naţional din Chişinău.
Expoziţia de fotografie „Shylock – ultimul rol” va rămâne deschisă şi va putea fi vizitată de spectatori în foaierul Teatrului Național „Mihai Eminescu” din Chișinău pe tot parcursul lunii septembrie.