Editura Casa Radio la Festivalul „George Enescu”

sept. 10th, 2021 | By | Category: Postcard

Anul cultural 2021 este marcat de două evenimente majore pentru viața muzicală românească, cu rezonanţă internațională: împlinirea a 140 de ani de la nașterea lui George Enescu și desfăşurarea la Bucureşti, în perioada 28 august-26 septembrie, a celei de-a 25-a ediții a Festivalului Internațional „George Enescu”. În acest context, Editura Casa Radio celebrează personalitatea celui mai important muzician român, prin două apariții discografice: albumele „Enescu – 140. Orchestra Naţională Radio, Orchestra de Cameră Radio, dirijor: Horia Andreescu. Înregistrări din Arhiva Radio România” şi „Sherban Lupu – Impressions. Debussy • Ysaÿe • Paganini • Enescu”.   

 

Despre albumul Enescu140”, dirijorul Horia Andreescu afirmă:  Apreciez inițiativa Editurii Casa Radio de a aduce în atenția publicului câteva dintre înregistrările pe care le-am realizat de-a lungul anilor împreună cu Orchestra Națională Radio și Orchestra de Cameră Radio. Aceste selecții pun în lumină expresivitatea puternică și rafinamentul creației simfonice enesciene. Noul album cuprinde lucrări ce sugerează, esențializat, o axă a evoluției componistice enesciene: de la creaţiile de tinerețe compuse în perioada 1895-1903 – Uvertura triumfală, Uvertura tragică și cele Două Intermezzi op.12 –, trecând prin Suita Castelană – un exemplu al seriei de lucrări nefinalizate de Enescu, opusuri de o extraordinară calitate și expresivitate –, până la Simfonia de cameră op. 33, care este totodată și ultima creație a lui George Enescu, o lucrare în care ni se înfățișează un creator ajuns la maturitatea și apoteoza componistică.

 

Despre albumul „Sherban Lupu – Impressions”, violinistul Sherban Lupu mărturiseşte: Mă bucur de apariția acestui album ce conține câteva dintre înregistrările mele din ultimii ani. Lucrarea lui George Enescu, Impresii din copilărie, în versiunea inedită pentru vioară și orchestră a compozitorului Theodor Grigoriu, interpretată împreună cu Orchestra de Cameră Radio, sub bagheta lui Vlad Conta, este fără îndoială highlight-ul albumului.

Alături de Sonatele de Ysaӱe și de Capriciile de Paganini, în playlist-ul acestui album puteţi asculta și Sonata de Debussy, una dintre lucrările mele favorite, interpretată împreună cu pianistul și colegul meu Ian Hobson.

 

Cele două albume pot fi achiziţionate, la preţ de producător, de la Librăria Editura Casa Radio sau prin comandă online pe site-ul www.edituracasaradio.ro. Pe perioada Festivalului „George Enescu“, Librăria Editura Casa Radio are deschise puncte de vânzare în foaierele Ateneului Român, Sălii Palatului şi Sălii Radio.

Mai multe detalii pe: www.edituracasaradio.ro

 

Număr de vizualizări :287


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro