Colocviul Internațional de științe ale limbajului „Eugeniu Coșeriu” ediția a XVI-a, ”Eugeniu Coșeriu, centenar”

sept. 21st, 2021 | By | Category: Postcard

Institutul Cultural Român ”Mihai Eminescu” la Chișinău, Universitatea de Stat din Moldova, Universitatea „Ștefan cel Mare” din  Suceava, și Universitatea Naţională „Yurii Fedkovici” din  Cernăuţi organizează Ediția a XVI-a  a Colocviului Internațional de Științe ale Limbajului „Eugen Coșeriu centenar”, eveniment realizat cu susținerea Departamentului pentru Relaţia cu Republica Moldova , Guvernul României.

 

 

Lucrările Colocviului  debutează Vineri, 24 septembrie 2021, strada A. Mateevici, 60, blocul central, Sala Senatului, USM , la ora 10.00 , cu mesajele de salut adresate participanților din partea:

  • rectoratului Universităţii de Stat din Moldova – Igor Șarov, conf. univ.
  • Ministerului Educaţiei al Republicii Moldova – conf. univ., Secretar de Stat Adriana Cazacu
  • Departamentului pentru Relaţia cu Republica Moldova – Adrian Dupu, Secretar de Stat
  • Institutului Cultural Român „Mihai Eminescu” la Chișinău – Valeriu Matei, academician
  • fondatorilor colocviului – Sanda Maria Ardeleanu, DHC al USM, prof. univ., Universitatea ,,Ștefan cel Mare’’ din Suceava
  • Universităţii ,,Ștefan cel Mare’’ din Suceava – Mircea A. Diaconu, prof. univ.
  • Universităţii Naţionale „Yurii Fedkovici”, Cernăuţi – Lora Bostan, prof. univ.
  • directorului Muzeului Naţional de Literatură „Mihail Kogălniceanu” Maria Șleahtiţchi, conf. univ.

Eugen Coșeriu, s-a născut la 27 iulie 1921, în comuna Mihăileni, fostul judeţ Bălţi. A fost unul dintre puţinii filologi romanişti, de talie mondială. A fost Doctor în Filologie şi Filosofie, autorul a unui număr de peste 50 de volume şi a mii de pagini de exegeză, al unor noi teorii despre principiile fundamentale ale filologiei, contribuind la îmbogăţirea metodologiei disciplinare lingvistice.  În 1991 a  fost ales membru de onoare a Academiei Române  și membru de onoare al Academiei de Științe a Republicii Moldova  Conform afirmaţiei lui Mircea Borcilă (Universitatea din Cluj), Eugen Coşeriu a fost „cel mai strălucit exponent al culturii române în planul universal al ştiinţelor omului“.

Eugen Coşeriu a absolvit liceul „Ion Creangă“ din oraşul Bălţi, apoi şi-a continuat studiile în filologie la universităţile din Iaşi, Roma şi de filosofie la Universitatea din Milano. Între 1950 şi 1963 a predat la Universitatea din Montevideo, Uruguay, între 1961 şi 1963 fiind profesor-invitat şi la Universitatea din Bonn, Germania. Din 1963 şi până la sfârşitul vieţii a fost profesor la Tübingen. Mai multe generaţii de discipoli ai lui Eugen Coşeriu constituie Şcoala de lingvistică de la Tübingen. A fost Doctor Honoris Causa al aproape 50 de universităţi din întreaga lume.

 

Intrarea publicului în sala va fi liberă, in conformitate cu legislația privitoare la  pandemia  COVID 19,  din Republica Moldova.

 

Număr de vizualizări :289


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro