spot_img

500 de oameni au venit pe bicicletă la Astra Film Festival

Premieră pentru un festival de film: 492 de persoane au venit la Astra Film Festival cu bicicleta, cel mai sustenabil mijloc de deplasare în spațiul urban, pentru a participa la proiecțiile de film și la evenimentele culturale din cadrul festivalului. Acțiunea Ride-in @AFF a fost lansată în contextul în care tema centrală a celei de a 28-a ediții a festivalului Astra Film Sibiu a fost Alerta de Colaps Climatic. Astfel, spectatorii care au pedalat spre film au fost răsplătiți pe întreaga durată a festivalului cu reduceri la bilete și abonamente. Acțiunea a fost realizată în parteneriat cu ONG-ul Urban Bike Revolution.

„Ne-am bucurat să vedem că sute de oameni de toate vârstele au răspuns invitației noastre și au venit la film pe biciclete. Este un mesaj puternic pe care îl transmitem de la Sibiu: trebuie să avem grijă de planeta noastră și contează orice gest pe care îl facem fiecare dintre noi. Bicicleta este un mijloc sustenabil de deplasare în spațiul urban, iar Sibiul și împrejurimile sale te îmbie să pedalezi. Încurajăm în continuare publicul nostru să se deplaseze cu bicicleta, oriunde se va afla și indiferent de activitățile la care participă”, a declarat Dumitru Budrala, director-fondator Astra film Festival.

 

Aproximativ o sută de bicicliștii din Sibiu au venit la Astra Film Festival încă de la evenimentul de deschidere, care a avut loc pe Scena Lac din cadrul Muzeului Astra. Ei au vizionat un film documentar șoc despre schimbările climatice, „Once You know”/”Acum știi”, realizat de Emmanuel Cappelin (Franța, 2021), proiectat în premieră națională.

 

În grupuri mari sau mai mici, alături de prieteni sau de familie, uneori în echipe copii-părinți-bunici, publicul a dat curs invitației organizatorilor și a venit la film pe bicicletă, timp de o săptămână, atât la proiecțiile care din centrul Sibiului, cât și la cele organizate la Muzeul Astra.

 

Sâmbătă, 11 septembrie, aproape 70 de cinefili au pornit pe bicicletă din Piața Mică, într-un tur care a străbătut cartiere și străzi, și au ajuns la Muzeul Astra unde, de la ora 19:00, au vizionat un film emoționant: „Cântecul stupului” (premieră mondială), de Jacopo Marzi, despre sașii din Transilvania și dorul lor de locurile natale.

 

La turul organizat în colaborare cu Urban Bike Revolution s-au alăturat reprezentanți ai inițiativei „Românii Pedalează”, din cadrul proiectului „Climate Heores: Youth voices for sustainable living”, organizat de WWF Romania. Această inițiativă susține dezvoltarea unei infrastructuri adecvate pentru deplasarea pe bicicletă și promovează utilizarea acesteia în rândul elevilor și studenților, contribuind astfel la încetinirea și prevenirea schimbărilor climatice. De asemenea, acțiunea Ride-in @AFF, a avut loc în aceeași zi în care mii de bicicliști din România și alte nouă țări europene au participat la Pedaliada, eveniment internațional care încurajează mișcarea în aer liber.

 

Astra Film Festival a prezentat pentru al doilea an consecutiv, timp de trei zile, un program special de cinema ecologic, cu proiecții de film văzute din bărci care pluteau pe lac. De asemenea, organizatorii au lansat cu ocazia #AFF2021 campania „Oameni și Urși”, care militează pentru responsabilitatea individuală și a comunităților pentru a proteja planeta, locul în care locuim cu toții.

 

Gala de premiere a festivalului Astra Film Sibiu va avea loc duminică, de la ora 18:00, la Muzeul Astra, prilej cu care vor fi anunțați câștigătorii celor patru Secțiuni competiționale: Voci emergente ale documentarului, Europa Centrală și de Est, România și DocSchool.

 

Astra Film Festival nu se termină însă aici. Până în data de 19 septembrie, ora 23:59, AFF Online prezintă 43 de titluri din selecția oficială. Program și bilete, aici: https://www.astrafilm.ro/ro/despre-aff-online

 

Organizat de: Astra Film, CNM Astra și Fundația Astra Film

 

Cu sprijinul: Consiliul Județean Sibiu, Ministerul Culturii, Centrul Național al Cinematografiei, Consulatul Republicii Federale Germania la Sibiu, Forumul Cultural Austriac, Uniunea Cineaștilor

 

Cofinanțat de Consiliul Local Sibiu prin Primăria Municipiului Sibiu și de Uniunea Europeană prin Programul Europa Creativă

 

Astra Film Festival se desfășoară sub Înaltul Patronaj al Președintelui României.

 

Sponsori: HBO, Cinelabs, Ursus, DPD România, NOD, Refresh

 

Parteneri media: TV5 Monde, Rock FM, Radio România Cultural, RFI România, Hotnews, News.ro, Newsweek, Spotmedia, Avantaje, Liternet, Cineuropa, Film New Europe, Movienews, All About Romanian Cinema, Films in frame, Turnul sfatului, Sibiu 100%, Tribuna, Ora de Sibiu, Știri de Sibiu, Capital cultural, Zile și nopți, Revista Transilvania, Hermanstaedter Zeitung

 

Partener de comunicare: PiArt Vision

 

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508