Teatrul Național „Vasile Alecsandri” din Iași joacă în Polonia

aug. 24th, 2021 | By | Category: Postcard

Joi, 26 august 2021, la Rzeszów, în Polonia, Teatrul Național „Vasile Alecsandri” din Iași va susține o reprezentație cu spectacolul ”Sindromul Quijote”, în regia lui Radu Ghilaș, în cadrul Festivalului TRANS/MISJE – Trójmorze (TRANS/MISIUNI – Trei Mări). Institutul Cultural Român de la Varșovia este partener și patronează, alături de Ambasada României, ediția din acest an a Festivalului Internațional TRANS/MISJE – Trójmorze (TRANS/MISIUNI – Trei Mări) de la Rzeszów, organizat în perioada 20-22 și 26-29 august. În program: piese de teatru, expoziții de arte plastice, concerte și spectacole în aer liber. Manifestarea reunește în capitala regiunii Podkarpacie artiști din Polonia, România, Lituania, Bulgaria, Slovacia, Estonia, Austria, Cehia, Slovenia, Letonia, Ungaria, Croația.

Festivalul este organizat de Teatrul „Wanda Siemaszkowa”, cu sprijinul administrației locale a voievodatului Podkarpackie, al Ministerului Culturii și Patrimoniului Cultural și al Orașului  Rzeszów. Este o ocazie perfectă de a cunoaște cultura unor țări mental apropiate, dar totodată îndepărtate geografic.

Formula Festivalului din acest an este una nouă. Este prima ediție a manifestării sub titulatura „Trei Mări”, în dorința de a face trimitere, prin formă și idee, la inițiativa politico-economică ce reunește douăsprezece state ale Uniunii Europene. Funcționând în conștiința publică din 2015, inițiativa Trei Mări (I3M) slujește întăririi legăturilor din regiunea larg înțeleasă a Europei Centrale (dintre mările Baltică, Adriatică și Neagră), creând premise solide pentru dezvoltarea din sferele energiei, transportului, comunicării digitale și economiei. Festivalul vine ca o completare a inițiativei, prin crearea unei platforme de schimb cultural și artistic între statele menționate.

În acest an, la Rzeszów se prezintă artiști și instituții din toate cele douăsprezece state ale I3M, cu un program alcătuit în special din spectacole de teatru clasic, dar și alte forme teatrale și artistice – muzică, arte plastice, dans, performance. Repertoriul este divers și interdisciplinar. Evenimentele se desfășoară în diverse spații ale orașului și sunt adresate tuturor grupelor de vârstă.

Din România a fost invitat Teatrul Național „Vasile Alecsandri” din Iași cu spectacolul Sindromul Quijote, în regia lui Radu Ghilaș, pe textul semnat de Carmen Dominte și avându-i în distribuție pe Doina Deleanu, Adi Cărăuleanu și Dumitru Georgescu.

„Piesa de teatru spune povestea a trei personaje și a unei seri de sâmbătă care le va afecta viața pentru totdeauna. Este povestea unei crime așa cum poate fi citită în ziar sau urmărită la Știri. Piesa nu încearcă să găsească soluții, ci doar scoate în evidență golul imens pe care fiecare faptă, fiecare gest, fiecare cuvânt rostit sau fiecare moment de tăcere îl ascunde. Realitatea, la rândul ei, este ascunsă bine după infinite straturi de aparențe. În definitiv, doar aparențele par să conteze; și totuși în spatele lor se află o mamă pentru care viața este o listă de obiective care trebuie bifate, un tată pentru care poezia este doar o formă de slăbiciune și un fiu care încearcă să fie perfect, așa cum i se ceruse. Sindromul Quijote este sindromul pe care îl trăiește fiecare personaj, este boala care distorsionează realitatea, este masca pe care toți o prezintă lumii. Este un sindrom pe care fiecare îl descoperă, îl simte și îl respinge iar, în cele din urmă, îl acceptă ca pe o stare permanentă.”  (Carmen Dominte, autoarea piesei)

României îi va fi dedicată ziua de 26 august. În programul zilei românești, spectacolul amintit va fi precedat de vernisajul expoziției semnate de Sebastian Rațiu. Absolvent al Facultăţii de Arte Plastice, Decorative şi Design din cadrul Academiei de Arte „George Enescu” de la Iaşi, Sebastian Rațiu împletește în creația sa grafica, pictura și scenografia. În carieră a abordat deopotrivă pictura, grafica, arta decorativă, dar şi vitraliul, mozaicul, sculptura sau confecţiile metalice. Anul trecut a fost invitat la Rzeszów ca scenograf al spectacolului Când fericirea se află în trecut, prezentat de Teatrul Național din Iași. Sub impresia orașului și a oamneilor cunoscuți, în semn de considerație a pregătit acum expoziția de grafică „RE/VIEWS”.

Teatrul „Wanda Siemaszkowa” este singurul teatru dramatic profesionist din voievodatul Podkarpackie, care funcționează neîntrerupt de 70 de ani. Este o instituție artistică însemnată pentru activitatea culturală locală. Teatrul organizează Bienala Afișului de Teatru, important concurs internațional, precum și două festivaluri naționale de teatru. De asemenea, găzduiește din 1997 Szajna Galeria – unica expoziție din Polonia și din lume a lucrărilor prof. Józef Szajna, unul dintre cei mai importanți artiști ai secolului al XX-lea.

 

// anunță Institutul Cultural Român de la Varșovia

 

Număr de vizualizări :291


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro