O nouă apariție editorială: „Un zoo la Roma”, de Pascal Janovjak

aug. 12th, 2021 | By | Category: Carte in lucru

La editura Tracus Arte va apărea romanul Un zoo la Roma, de  Pascal Janovjak, într-o traducere din limba franceză de Florica Ciodaru-Courriol și Florence Courriol-Seita.

 Luând ca pretext un fapt real – înfiinţarea grădinii zoologice în vecinătatea Villei Borghese – Pascal Janovjak reuşeşte performanţa de a reînvia un secol de istorie italiană şi o poveste de dragoste din lumea de azi (telefoane mobile, funcţii de PR, televiziuni şi manifestări pentru apărarea animalelor). Cititorul este invitat la o plimbare melancolică cu un negustor de animale, un arhitect pe cât de nebun, pe atât de genial, cu o tânără directoare adaptată la modern, cu un îngrijitor trist, un veterinar fără scrupule. Crearea şi devenirea locului sunt evocate cu trimiteri la principalele evenimente istorice, la care se adaugă câteva întâmplări inspirate de istoria recentă a Italiei, agrementate cu o poveste de iubire dintre Giovanna di Stefano – frumoasă, blondă şi cam pierdută – şi straniul Chahine, venit cu o misiune destul de ceţoasă la Roma. Şi mai surprinzător în plan narativ este tamandinul, ultimul exemplar al unei specii pe cale de dispariţie; animalul, botezat Oscar, atrage publicul şi măreşte veniturile instituţiei, iar ficţional generează un deznodământ demn de un roman poliţist. O „carte încântătoare”, purtată de „un suflu baroc  şi imaginar”, cum remarca Patrick Ferla, şi de un stil rafinat, irigat de un umor subtil şi detaşat, în care trecutul şi prezentul se suprapun armonios, iar observaţia tipologică ţine locul comentariului psihologizant.

 

Născut în 1975 la Bâle (mama, de origine franceză, tatăl – slovac), Pascal Janovjak a studiat literatura comparată şi istoria artei la Strasbourg, a predat în Orientul Apropiat şi a condus Alianţa franceză de la Dhaka (Bangladesh), a predat literatură în Palestina, unde a început să-şi scrie primele cărţi. După obţinerea unei burse de rezident la Institutul elveţian din Roma, în 2011, se instalează în capitala italiană, unde locuieşte şi azi, şi unde se naşte ideea cărţii Un zoo la Roma. Mai multe  premii – printre care Premiul elveţian de literatură, premiul publicului RTS, cât şi premiul „Michel Dentan” – i-au recompensat activitatea de până acum. A mai publicat: Coléoptères, culegere de poeme în proză, éditions Samizdat, Geneva, 2007; L’Invisible, roman, BuchetChastel, Paris, 2009; À toi, povestiri încrucişate, în colaborare cu Kim Thúy, Editura Librex, Montréal, 2011.

 

Website editura Tracus Arte: https://edituratracusarte.ro/2021/08/12/un-zoo-la-roma-de-pascal-janovjak/

 

Număr de vizualizări :411


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro