Marele Premiu, în valoare de 10.000 de lei pentru romanul ”Translucid”

aug. 29th, 2021 | By | Category: Postcard

Concursul de debut literar „Primul roman”, organizat de Editura Litera în parteneriat cu Idea::Bank România, a ajuns la final. Juriul format din Doina Ruști, Cristina Bogdan, Radu Aldulescu și Mihai Ene a ales cei trei câștigători, ale căror manuscrise vor fi publicate în „Biblioteca de Proză Contemporană”. Pe primul loc s-a clasat manuscrisul ”Translucid”, scris de Ligia Pârvulescu, poetă, binecunoscută în cercurile bucureștene, avocată și mare iubitoare de motociclete. ”Translucid” este primul ei roman, o compoziție de avangardă, cu mesaj puternic și actual. Romanul va fi publicat în luna octombrie 2021. 

 

Pe locurile următoare s-au clasat romanele Incotro ne indreptam de Pavel Nedelcu (Premiul al II-lea) și Femei de iasomie de Ionel Bușe  (Premiul al III-lea).

Câștigătoarea marelui premiu va fi recompensată cu 10 000 de lei, premiu oferit de Idea::Bank România, iar romanul său va fi publicat în această toamnă, într-un tiraj de minimum 1 000 de exemplare.

Celelalte două manuscrise, de asemenea vor fi publicate în cursul anului viitor, iar autorii recompensați cu vouchere pentru achiziționare de carte Litera, în valoare de 1000 și, respectiv, 500 de lei.

 

DESPRE LIGIA PÂRVULESCU

Cunoscută mai ales ca poetă, Ligia Pârvulescu a debutat în volum la Max Blecher, în 2014, cu Fluvii de asfalt. Activă și apreciată în lumea literară bucureșteană, publică în mod curent în revistele de profil. Este avocată, preocupată în același timp de zonele subtile ale comunicării.

 

DESPRE PAVEL NEDELCU

Traducător, critic literar și prozator, Pavel Nedelcu este licențiat în limbi străine și are un master în traducere de la Università degli Studi, Torino. Câteva dintre eseurile și povestirile sale au fost publicate în periodice sau antologii. A fost premiat la importante concursuri de literatură organizate de PEN (2016), revista Tribuna (2017), MNLR (2020), Cenaclul UBB, revista Apostrof (2020), etc. Pavel Nedelcu este redactor al revistei culturale LiterNautica.

 

DESPRE IONEL BUȘE

Profesor la Universitatea din Craiova, eseist, prozator, dramaturg, membru al Uniunii Scriitorilor din România, Ionel Bușe a publicat proză și teatru în periodice. A debutat ca prozator în 2010, cu volumul Ultima vară cu Enikö și alte povestiri, pentru care a primit premiul USR Craiova pe 2011 și Premiul Revistei Scrisul Românesc.

Pentru studiul Filosofia și metodologia imaginarului, (2005), a primit Premiul Mircea Florian al Academiei Române. A coordonat pentru România (2017-2020) volumul La vie de l’esprit en Europe centrale et orientale depuis 1945, Cerf, Paris, 2021.

Femei de iasomie este primul său roman.

 

În total, 109 manuscrise au fost înscrise în concursul „Primul roman”, dintre care 70 au fost declarate eligibile de către comisia de monitorizare.

Manuscrisele au fost numerotate cu cifre de la 1 la 70 și transmise juriului de către comisia de monitorizare, care a eliminat numele autorilor și alte detalii de identificare. La final, numele celor trei câștigători au fost identificate prin confruntarea cifrelor cu lista inițială.

Cele trei manuscrise vor fi publicate în „Biblioteca de Proză Contemporană”, coordonată de Doina Ruști. Această colecție își propune să acorde atenție debuturilor și prozei cu o perspectivă epică nouă, dar și să întregească peisajul cărții românești cu viziuni narative inedite.

Romanul Paturi oculte de Doina Ruști a inaugurat această colecție, urmat de alte cărți de proză contemporană, între care Cuibul bufniței de Tudor Runcanu, I Put a Spell on You… de Allex Trușcă, Sonată pentru acordeon de Radu Aldulescu, Isus din întuneric de Radu Găvan, Salamandre de Liviu G. Stan, Kyparissia de Alexandra Niculescu sau Treisprezece, volum colectiv de proză fantastică. Următorul roman din BPC este Toate păcatele noastre de Mihail Victus, în curs de apariție. Aceasta va fi cea de-a 12-a carte publicată în colecție.

 

Număr de vizualizări :359


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro