spot_img

Festivalul „Zilele filmului românesc” în Spania se deschide cu proiecția filmului „Între chin și amin”

Cea de-a XI-a ediție a Festivalului „Zilele filmului românesc”/„Muestra de cine rumano”, organizat de Institutul Cultural Român de la Madrid, va avea loc în perioada 3 august – 5 decembrie 2021. Proiectul anual de promovare a cinematografiei românești, pe care ICR Madrid l-a inițiat în 2010 și care a devenit un punct de referință în rândul cinefililor interesați de cinematografia românească și în rândul profesioniștilor, își extinde anul acesta aria de acoperire, ajungând, în premieră, și la Santiago de Compostela. Festivalul este organizat în colaborare cu Cineteca de Madrid, FilmoTeca de Catalunya, Institut Valencià de Cultura, Consejería de Cultura y Patrimonio Histórico de la Junta de Andalucía, Filmoteca de Zaragoza, La Semana del Audiovisual Contemporáneo de Oviedo împreună cu Fundación Municipal de Cultura de Oviedo, Fundación Cristino de Vera Espacio Cultural CajaCanarias și Primăria din Santiago de Compostela.

Anul 2020 a fost unul plin de succese pentru cinematografia românească, în condițiile excepționale determinate de pandemie, care a schimbat formatul multor festivaluri de film.Filmul Malmkrog, al regizorului Cristi Puiu, de exemplu, a primit în cadrul Festivalului de la Sevilla atât marele premiu „Giraldillo de Oro”, cât și premiul pentru cel mai bun scenariu, iar în cadrul Festivalului Internațional de Film de la Gijón, trei producții românești au fost prezente în diverse secțiuni, printre acestea și Tipografic majuscul de Radu Jude. Toate aceste prezențe, combínate cu premiile obținute de regizorii români („Ursul de Aur” pentru Radu Jude sau „FIPRESCI 96 Platinum Award” pentru Cristi Puiu, pentru a menționa doar două dintre ele) au creat un climat favorabil pentru receptarea filmelor românești în Spania.

Festivalul va avea loc în opt orașe din Spania: Madrid, Barcelona, Valencia, Sevilla, Zaragoza, Oviedo, Tenerife și Santiago de Compostela. În condițiile speciale impuse de pandemie, cinematecile regionale din orașele menționate vor proiecta cinci filme recente, multe dintre ele cu numeroase premii la nivel internațional:

– Malmkrog, regizor Cristi Puiu

– Tipografic majuscul, regizor Radu Jude

– Între chin și amin, regizor Toma Enache

– Cardinalul, regizor Nicolae Mărgineanu

– Cărturan, regizor Liviu Săndulescu (film de debut)

Programarea completă afestivalului „Zilele filmului românesc“ 2021:

Santiago de Compostela:

3 august: Între chin și amin, regizor Toma Enache

10 august: Cardinalul, regizor Nicolae Mărgineanu

17 august: Malmkrog, regizor Cristi Puiu

24 august: Tipografic majuscul, regizor Radu Jude

31 august: Cărturan, regizor Liviu Săndulescu

Barcelona:

2 septembrie: Tipografic majuscul, regizor Radu Jude

3 septembrie: Cardinalul, regizor Nicolae Mărgineanu

4 septembrie: Între chin și amin, regizor Toma Enache

5 septembrie: Malmkrog, regizor Cristi Puiu

8 septembrie: Cărturan, regizor Liviu Săndulescu

9 septembrie: Tipografic majuscul, regizor Radu Jude

10 septembrie: Malmkrog, regizor Cristi Puiu

11 septembrie: Cardinalul, regizor Nicolae Mărgineanu

12 septembrie: Cărturan, regizor Liviu Săndulescu

14 septembrie: Între chin și amin, regizor Toma Enache

Madrid:

3 septembrie: Între chin și amin, regizor Toma Enache

4 septembrie: Cardinalul, regizor Nicolae Mărgineanu

5 septembrie: Malmkrog, regizor Cristi Puiu

10 septembrie: Tipografic majuscul, regizor Radu Jude

11 septembrie: Cărturan, regizor Liviu Săndulescu

Valencia:

17 septembrie: Între chin și amin, regizor Toma Enache

18 septembrie: Malmkrog, regizor Cristi Puiu

23 septembrie: Cardinalul, regizor Nicolae Mărgineanu

25 septembrie: Tipografic majuscul, regizor Radu Jude

1 octombrie: Cărturan, regizor Liviu Săndulescu

Tenerife:

21 septembrie: Între chin și amin, regizor Toma Enache

28 septembrie: Tipografic majuscul, regizor Radu Jude

5 octombrie: Cardinalul, regizor Nicolae Mărgineanu

11 octombrie: Cărturan, regizor Liviu Săndulescu

19 octombrie: Malmkrog, regizor Cristi Puiu

Sevilla:

27 septembrie: Tipografic majuscul, regizor Radu Jude

4 octombrie: Cardinalul, regizor Nicolae Mărgineanu

11 octombrie: Cărturan, regizor Liviu Săndulescu

18 octombrie: Malmkrog, regizor Cristi Puiu

25 octombrie: Între chin și amin, regizor Toma Enache

Oviedo:

28 octombrie: Cărturan, regizor Liviu Săndulescu

4 noiembrie: Tipografic majuscul, regizor Radu Jude

11 noiembrie: Cardinalul, regizor Nicolae Mărgineanu

25 noiembrie: Între chin și amin, regizor Toma Enache

5 decembrie: Malmkrog, regizor Cristi Puiu

Zaragoza:

3 noiembrie: Între chin și amin, regizor Toma Enache

10 noiembrie: Cardinalul, regizor Nicolae Mărgineanu

17 noiembrie: Cărturan, regizor Liviu Săndulescu

24 noiembrie: Malmkrog, regizor Cristi Puiu

1 decembrie: Tipografic majuscul, regizor Radu Jude

 

Trailerul Festivalului poate fi vizionat aici:

https://www.youtube.com/watch?v=Mg1iV7APnPo

 

Număr de vizualizări :513

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508