spot_img

Festivalul ICon Arts Transilvania, hub-ul internațional de creație din inima țării

Sudul Transilvaniei a fost și anul acesta gazda premierelor artistice internaționale, bisericile fortificate devenind adevărate săli de concert, grădinile conacelor de patrimoniu au reamintit publicului de eleganța recepțiilor muzicale de altădată, iar acoperișul Sălii Thalia a fost o reală rampă de lansare pentru unii dintre cei mai talentați tineri artiști ai României. Festivalul ICon Arts Transilvania, Ediția cu numărul 19, s-a încheiat duminică, 8 august 2021, în grădina Palatului Brukenthal din Avrig, în prezența unui public numeros care a venit să asculte recitalurile de flaut, vioară, violoncel, canto, percuție și jazz susținute de zeci de absolvenți ai Academiei ICon Arts. Au concertat alături de ei artiști cu reputație internațională din România, Elveția, Belgia, Bulgaria, Portugalia, Spania, Franța, Marea Britanie, oferindu-le aici oportunități unice de dezvoltare. 

 

Festivalul s-a transformat pe cuprinsul ultimilor ani într-un adevărat hub de creație mulțumită atmosferei autentice care a permis schimbul de experiență artistică. Și la ediția 2021 au fost lansate proiecte noi și s-au format ansambluri muzicale care și-au făcut debutul pe scenele Festivalului. Fotografii și amintiri irepetabile, interviuri și mai multe amănunte despre cele 16 evenimente organizate în perioada 24 iulie – 8 august 2021 pot fi descoperite pe pagina de Facebook ICon Arts.

Evenimentul a subliniat și la această ediție importanța unității la nivel instituțional, astfel că tinerii artiști au fost susținuți prin parteneriatul de lungă durată desfășurat cu Filarmonica de Stat din Sibiu, concertând în aer liber pe Esplanada Sălii Thalia și în cadrul Stagiunii „Concerte pe acoperiș”. În același timp, Festivalul s-a bucurat de susținerea Filarmonicii de Stat din Târgu – Mureș. Totodată, pentru a facilita accesul la formare, au fost acordate o serie de burse de studiu, acțiune posibilă prin implicarea companiei Global Vision care și-a dorit să acorde încă un suport pentru tânăra generație de muzicieni: un număr limitat de bilete la concertele „Mari orchestre ale lumii” din cadrul Festivalului „George Enescu”, pentru cei care au dovedit merite deosebite pe cuprinsul celor două săptămâni de studiu.

În continuarea misiunii sale de a promova mobilitatea culturală alături de tineri artiști și nume mari ale scenei internaționale, Festivalul ICon Arts Transilvania va răsplăti eforturile tinerilor care s-au remarcat profesional prin invitația de a concerta în cadrul evenimentului „Sibiu Opera Festival” precum și în programul următoarelor proiecte culturale organizate de Asociația „Uniunea de Creație Interpretativă a Muzicienilor din România”.

Sebastian Gheorghiu, fondator ICon Arts și manager de proiecte al UCIMR: „Am fost tare bucuros să descopăr nivelul înalt de pregătire al tinerilor artiști și sunt încântat de entuziasmul și satisfacția profesorilor de la final. Evenimentul poate fi comparat cu o insulă de normalitate și cooperare artistică, în societatea de astăzi marcată de incertitudine. A fost o bucurie împărtășită egal de public, artiști și organizatori.”

Ediția cu numărul 20 a Academiei și Festivalului ICon Arts Transilvania se va desfășura în mod tradițional la sfârșitul lunii iulie și începutul lunii august 2022, pregătind un nou format care va găzdui un număr mai mare de rezidențe creative pe lângă cea a compozitorilor, care a împlinit anul acesta 8 ani de existență.

Festivalul, organizat de Asociația „UCIMR” și Exces Music, mulțumește pentru susținere publicului receptiv prezent de fiecare dată în număr mare la concerte, precum și partenerilor locali fără de care evenimentul nu s-ar fi putut desfășura în condiții optime: Primăria Biertan, Fundația Mihai Eminescu Trust, Asociația „Colinele Transilvaniei” și Complex Medieval Unglerus alături de celelalte gazde primitoare din Biertan și Richiș unde au avut loc cursurile de master class.

 

Despre ICon Arts, Ediția a 19-a și a 6-a în Transilvania

 

Dovedind consecvență în misiunea de a promova mobilitatea culturală și patrimoniul autentic transilvănean alături de tineri artiști și nume mari ale scenei internaționale, Festivalul ICon Arts Transilvania a încheiat cu succes anul acesta Ediția cu numărul 19. Publicul Festivalului alături de localnici și rezidenți veniți din toată lumea în sate precum Richiș sau Biertan așteaptă acest eveniment pe care îl consideră „Festivalul din Sudul Transilvaniei”, eveniment care adaugă note nonconformiste unor spații muzeale în aer liber, pentru al șaselea an consecutiv.

 

Cu fiecare ediție diferit, ICon Arts păstrează formula itinerantă adăugând în fiecare an localități noi calendarului de evenimente, promovând formule camerale foarte rar întâlnite pe scenele de concert din România. Ediția din 2021 a propus publicului obiectivele turistice din Copșa Mare, Cund și Avrig, pe lângă locurile deja consacrate precum Sala Thalia din Sibiu sau Biserica evanghelică din Mediaș.

 

Așadar, în fiecare an publicul este invitat să descopere și altfel spațiile de patrimoniu din Sudul Transilvaniei după propriul itinerariu fiindcă aproape în fiecare zi se întâmplă ceva ieșit din comun în cadrul Festivalului. Pentru cei care participă an de an, nu este o surpriză că pot asculta de la ferestrele caselor de poveste acorduri de vioară, violoncel, flaut, sonorități de jazz, arii de operă, având loc repetiții intensive, parte din programul Academiei.

 

Academia și Festivalul ICon Arts Transilvania este un proiect al UCIMR – Uniunea de Creație Interpretativă a Muzicienilor din România dezvoltat în parteneriat cu Exces Music și Filarmonica de Stat din Sibiu. Parteneri culturali: Filarmonica de Stat din Târgu-Mureș, Fundația Mihai Eminescu Trust, Experience Transylvania, Global Vision, Colinele Transilvaniei, Festivalul de Film și Istorii Râșnov, Casa de cultură a Municipiului Sibiu, Primăria Biertan, Complex Medieval Unglerus, Senator Wine. Parteneri media: EnjoyTV Romania, Radio România Cultural, Radio România Muzical, Zile și Nopți, România Pozitivă, Cronica Română, Tribuna, Agenția de Carte, Mesagerul de Sibiu, Capital Cultural, Munteanu Recomandă, Profil Cultural.

 

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508