Emisiunea de mărci poștale ”Flamingo”

aug. 23rd, 2021 | By | Category: Postcard

image description

Romfilatelia propune iubitorilor de păsări şi colecționarilor o emisiune specială cu tematica ”Flamingo”, ce va intra în circulație miercuri, 25 august 2021.

 

Păsările flamingo (flamingii) reprezintă o familie de șase specii de păsări acvatice; patru dintre acestea sunt răspândite în America, iar două – în Asia, Europa și Africa. Comportamentele neobișnuite – felul în care stau ore întregi într-un picior sau spectaculoasele lor dansuri nupțiale – și înfățișarea lor aparte au atras de multă vreme atenția oamenilor.

Picioarele lungi și subțiri ale flamingilor, cu membrane între degete, reprezintă adaptări la mediul lor de viață – apele puțin adânci, cu fundul mâlos, din preajma malurilor. Ciocul, de o formă foarte caracteristică, mare și încovoiat, cu maxilarul inferior mult mai dezvoltat decât cel superior, are în interior filamente cu ajutorul cărora păsările filtrează apa, reținând viețuitoare acvatice mărunte (cianobacterii, alge, moluște, insecte, crustacee etc.), cu care se hrănesc.

În penaj predomină nuanțele de roz și roșu, care contrastează cu penele negre care mărginesc aripile și care sunt foarte vizibile în zbor. Interesant este faptul că nuanțele penajului nu sunt stabile, ci sunt influențate de alimentație. Puii de flamingo au penajul alb-gri, colorându-se în roșu sau roz pe măsură ce înaintează în vârstă, dar numai dacă sunt „bine hrăniți”, deoarece pigmenții carotenoizi din hrana consumată se acumulează în pene, dându-le nuanțele de roșu și roz. Aceste substanțe sunt dăunătoare pentru multe animale, dar flamingii au un metabolism specializat, datorită căruia le pot prelucra și asimila. Exemplarele captive trebuie hrănite cu alimente speciale, care conțin pigmenții respectivi; altfel, păsările se decolorează, penajul devenind alb.

Culoarea are un rol important în reproducere: succesul în găsirea unui partener depinde de intensitatea culorii. Flamingii cuibăresc în perechi și construiesc cuiburi de pământ, de forma unor trunchiuri de con, în care depun câte un singur ou.

Sunt păsări sociale, trăind în colonii care pot ajunge la mii de indivizi.

Cele patru timbre ale emisiunii prezintă patru dintre cele șase specii de flamingo cunoscute, care se remarcă printr-o incredibilă eleganţă, constituţie zveltă şi penaj colorat.

Flamingo andin (Phoenicoparrus andinus), ilustrat pe timbrul cu valoarea nominală de 1,40 lei, trăiește în preajma lacurilor montane din Anzi, în Peru, Argentina și Chile, adesea în colonii mixte, alcătuite din mai multe specii sud-americane de flamingi. Este o specie vulnerabilă, amenințată de mineritul practicat în zonă (care duce la poluarea apelor), de turism și dezvoltarea infrastructurii (care deranjează coloniile) și de colectarea ouălor de către localnici.

image description

Flamingo chilian (Phoenicopterus chilensis), redat pe al doilea timbru cu valoarea nominală de 1,70 lei, cuibărește în America de Sud, în Ecuador, Peru, Chile, Argentina și estul Braziliei. Trăiește în special în lagune și lacuri sărate sau alcaline. În prezent, există programe de conservare destinate să protejeze această specie, amenințată de pierderea habitatelor și poluarea apelor.

Flamingo mic (Phoeniconaias minor), reprezentat pe timbrul cu valoarea nominală de 7 lei, trăiește în Africa sub-sahariană și în nord-vestul Indiei. Este cea mai mică dintre speciile de flamingo (80-90 cm înălțime). Deși are cele mai numeroase populații dintre toate speciile de flamingi, este considerat, totuși, o specie aproape amenințată (conform clasificării Uniunii Internaționale pentru Conservarea Naturii), populațiile fiind în declin, în special datorită poluării apelor.

Flamingo roz (Phoenicopterus roseus), redat pe ultimul timbru al seriei cu valoarea nominală de 19,50 lei, este cea mai mare dintre speciile de flamingo (110–150 cm înălțime) și cel mai larg răspândită; trăiește în Africa, subcontinentul indian, Orientul Mijlociu și sudul Europei. Apare sporadic și în România, poposind pentru scurt timp în Delta Dunării, pe coasta Mării Negre sau pe lacurile din sud-estul țării, în cursul migrației.

 

Romfilatelia mulțumește Muzeului Național de Istorie Naturală „Grigore Antipa” pentru sprijinul documentar oferit la realizarea acestei emisiuni de mărci poștale.

 

Emisiunea de mărci poștale Flamingo va fi disponibilă începând de miercuri, 25 august 2021, în magazinele Romfilatelia din București, Bacău, Brașov, Cluj-Napoca, Iași, Timișoara, precum și în magazinul online: http://romfilatelia.ro/store/. Aceasta este completată de un plic „prima zi”, patru coli de 28 timbre, patru minicoli de 5 timbre cu vinietă și un bloc de 4 timbre nedatate în mapă filatelică.

 

 

Număr de vizualizări :526


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro