Dirijorul Ion Marin numit Consul Onorific al României la Lugano, Elveția

aug. 25th, 2021 | By | Category: Postcard

Dirijorul Ion Marin a primit rolul de Consul onorific al României la Lugano, titulatură ce devine mai mult decât o recunoaștere a eforturilor sale constante de diplomație culturală din ultimele decenii, confirmând implicarea sa permanentă în consolidarea relațiilor bilaterale culturale și diplomatice dintre Elveția și România, în excepționala sa carieră de aproape 40 de ani de performanță artistică. Această numire vine la scurtă vreme după decorarea maestrului Ion Marin de către Republica Franceză cu Ordinul Artelor și Literelor în grad de Cavaler (Chevalier de l’Ordre des Arts et des Lettres) pentru contribuția și angajamentul său în serviciul culturii.

 

Consulatul onorific este o funcție care se oferă personalităților care trăiesc pe teritoriul unei națiuni în reședință permanentă și care, prin anvergura activității lor profesionale, aduc un important adaos de imagine țării rezidente, consolidând relația diplomatică dintre aceasta și țara de origine, în cazul de față relațiile bilaterale dintre Elveția și România. Instituția Consulului onorific și activitatea consulatelor onorifice aparțin domeniului diplomației consulare – ramură principală a diplomației tradiționale. Astfel, acest rol oficializează ceea ce dirijorul Ion Marin realizează în mod constant de peste 30 de ani, de când locuiește la Lugano, timp în care a devenit un vector cultural al societății locale.

 

Este o  mare surpriză și o senzație nouă pentru mine, pentru că, deși trăiesc și dirijez la Lugano de peste 30 de ani, nu m-am gândit niciodată la o oficializare a activității mele constante de conectare culturală a Elveției cu România. Lugano este un spațiu în care am ajuns împreună cu familia mea să ne simțim ca acasă, în primul rând pentru că este un oraș care respiră dragoste pentru muzică, pentru cultură în general. În viața mea de zi cu zi, România este permanent în sufletul și mintea mea, așa că inevitabil am ajuns să conectez valorile României cu cele ale locurilor în care activitatea profesională mă poartă, dar cu precădere am îndeplinit acest rol de liant cultural între Elveția și România, iar acum, iată, titulatura de consul onorific creionează cu contururi precise ceea ce deja realizez de peste trei decenii, de când locuiesc aici”, a declarat Ion Marin – Directorul de onoare al Corului Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin”.

 

Maestrul Ion Marin este recunoscut în mod oficial pentru serviciile deosebite aduse culturii, artei și imaginii României în lume, precum și pentru dimensiunea socială a impactului său. Ion Marin este Directorul de onoare al Corului Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin” și, de asemenea, Președintele fondator al Programului Național Cantus Mundi România și Symphonia Mundi, instituite în anul 2011 la inițiativa domniei sale. Din anul 2020, Ion Marin este Prof. Univ. al prestigioasei universități Mozarteum din Salzburg, coordonatorul catedrei de dirijat coral „Claudio Abbado” și conducătorul artistic al activității de concert a acesteia. În 2021, Ion Marin a fost decorat de către Republica Franceză cu Ordinul Artelor și Literelor în grad de Cavaler (Chevalier de l’Ordre des Arts et des Lettres).

 

Număr de vizualizări :273


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro