spot_img

„Caravana filmului românesc” se va afla din nou la Zilele Municipiului Brăila

În perioada 13 – 15 august 2021 „Caravana filmului românesc” revine la Brăila, în Parcul Monument din Brăila, aşa cum o face din 2015 încoace. Şi nu vine oricum, ci cu Capodopere ale cinematografiei naționale, ca să facă şi ea parte din marea sărbătoare a Zilelor Municipiului Brăila – 2021. AgențiadeCarte.ro este partener media al evenimentului.

 

Cine nu ştia că legăturile cetăţii de la Dunăre, cu cetatea filmului romȃnesc sunt vechi şi temeinice are prilejul să o afle acum, alături de noi.

 

Pe 13 august, de la ora 21.00, „Caravana filmului romȃnesc” începe cu … începutul, mai precis cu un „clasic”, „Codin, peliculă cȃştigătoare în 1963, a Premiului pentru scenariu, la cel mai mare Festival de film din lume, cel de la Cannes. Un romȃn şi doi francezi au colaborat la redactarea scenariului inspirat de romanul omonim scris de fiul oraşului Brăila, Panait Istrati. „Codin” descrie drama unui puşcăriaş, care, ieşit din închisoare, se luptă să trăiască într-un cartier al urbei, caută să se împace cu lumea şi să supravieţuiască respingerii cu care este întȃmpinat pȃnă şi de propria mamă.

 

Istrati a fost apreciat încă din timpul vieţii în întreaga lume: în 1935, anul morţii sale, opera sa era daja tradusă în 27 de limbi. Aşa că nu e de mirare că acest spirit european a atras atenţia francezilor, care au semnat regia filmului, prin Henri Colpi, şi scenariul, prin francezii Yves Jamiaque şi Henri Colpi, care au colaborat cu romȃnul Dumitru Carabăț, la creionarea acestei lumi a suferinței şi a violenței, redate într-un relief expresionist.

 

Pe 14 august întoarcem foaia şi vă facem să râdeți cu ecranizarea unei comedii de mare succes, clasice şi ea, Titanic Vals, scrise de dramaturgul Tudor Muşatescu, care a semnat şi scenariul, alături de regizorul Paul Călinescu.

 

Aventurile unui biet funcționar de bun simț, victimă a femeilor autoritare şi avide de putere din familia sa ba este, ba se vede ales, ba nu, în elita politică a oraşului. Şi, deşi matroanele au avut grijă să “ungă” electoratul, sărmanul Spirache Necşulescu le cere cu onestitate votanților să nu-l aleagă, fiindcă nu e ce le trebuie. Ei, dar onestitatea e pasăre rară în politică, aşa că, fermecați de un cantidat care nu minte, electorii îl aleg pe el, care iese netulburat în fruntea listei. Iar când candidatul inocent e marele şi inegalabilul Grigore Vasiliu-Birlic, e şi spectatorul sigur că partida de comedie e câştigată. În plus, cinefilii prezenți în Parcul Monument vor avea ocazia să îl revadă pe actorul care într-atât de mult și-a iubit orașul natal încât a adăugat numele acestui oraș la numele său. Este vorba, desigur, despre Ștefan Mihăilescu – Brăila.

Dar relația Brăilei cu lumea filmului românesc, prin scriitori, actori, sau regizori care s-au născut în oraşul de la Dunăre, sau şi-au găsit inspirația în poveştile sale nu se conjugă doar la timpul trecut, ci continuă şi în prezent.

 

Căci iată că dintre brăileni vine regizorul filmului de animație „Aventurile lui Ţuțu. Ion Octavian Frecea va fi prezent alături de concitadinii săi în Parcul Monument, pe 15 august, de la ora 21.00, pentru a prezenta avanpremiera filmului său pentru copii. Nu doar că l-a regizat, dar l-a şi scris, fiind şi desenatorul principal, căci experiența sa de ani de zile la Studioul Animafilm i-a permis să afle toate tainele profesiei, înainte de a deveni producător independent.

 

I-ați văzut, poate, pe canalul său de youtube, ale filme de animație, precum Aripi de hârtie. Dacă nu ați făcut-o, cu atât mai bine! E momentul să vedeți, împreună cu copiii dvs., pe ecranul Caravanei, ce face Ţuțu al său, în lumea lui desenată.

 

La toate proiecțiile din cadrul „Caravanei filmului românesc” accesul publicului este liber,  în limita locurilor disponibile!

 

***

 

Programul Caravanei filmului românesc – Capodopere ale cinematografiei naționale,  în Parcul Monument din Brăila este următorul:

 

Vineri, 13 august, ora 21.00: CODIN

Regia: Henri Colpi; Scenariul: Dumitru Carabăț, Henri Colpi

Cu: Alexandru Virgil Platon, Răzvan Petrescu, Mihai Fotino, Françoise Brion 

(dramă / 1963/ 98 min.)

 

Sâmbătă, 14 august, ora 21.00: TITANIC VALS

Regia: Paul Călinescu; Scenariul: Tudor Mușatescu, Paul Călinescu;

Cu: Grigore Vasiliu-Birlic, Silvia Fulda, Kity Gheorghiu Muşatescu, Tamara Buciuceanu, Ștefan Mihăilescu-Brăila

(comedie / 1964/ 100 min.)

 

Duminică, 15 august, ora 21.00: AVENTURILE LUI ȚUȚU

Regia: Ion Octavian Frecea; Scenariul: Ion Octavian Frecea și Mihai Răzuș

Cu participarea extraordinară a actorilor (voci): Horațiu Mălăele, Mihai Răzuș, Marian Râlea, Marcelo Cobzariu, Tamara Buciuceanu Botez, 

(film de animație / 2021 / 76 min.)

Invitat special: Ion Octavian Frecea

 

***

Desfășurarea evenimentului implică respectarea tuturor măsurilor de siguranță pentru prevenirea contaminării cu noul coronavirus SARS-CoV-2.

 

***

 

Scopul „Caravanei filmului românesc – Cartea și filmul / Capodopere ale cinematografiei naţionale”, proiect aflat la a IX-a ediție, este acela de a promova filmul românesc, aducând un omagiu cinematografiei naţionale şi cineaştilor români, fiind singura caravana care promovează exclusiv filmul românesc din toate timpurile. „Caravana filmului românesc” aduce filmul românesc în atenția spectatorilor, promovându-l într-o manieră accesibilă. Filme de patrimoniu şi succese ale ultimilor ani, toate sunt prezentate publicului din toate oraşele ţării, mari şi mici, în spaţii diverse. Aceste evenimente, rememorând marile momente ale istoriei şi ale prezentului filmului românesc, contribuie la formarea unei culturi cinematografice a publicului tânăr și le aduce spectatorilor cinefili bucuria revederii marilor creații cinematografice românești.

 

***

Asociaţia CineCultura (www.asociatiacinecultura.ro), în parteneriat cu MDV AUDIO STUDIO (www.mdvstudio.ro) şi Digifilm Design, a organizat, începând din vara anului 2013, CARAVANA FILMULUI ROMÂNESC, proiect ce s-a derulat, la nivel naţional, prin cele două secţiuni ale sale: Capodopere ale cinematografiei naţionale şi Cartea şi filmul.

În cei nouă ani de existenţă, Caravana filmului românesc a ajuns în peste 40 de oraşe, având un număr aproximav de 200.000 de spectatori şi consemnând peste 3.000 de referiri în presa locală şi naţională. În cadrul Caravanei, toate filmele au fost prezentate la o calitate artistică şi tehnică de excepţie, fiind refăcute ca sunet şi  imagine.

***

Proiect realizat cu sprijinul CNC – Centrul Naţional al Cinematografiei, UCIN – Uniunea Cineaştilor din România, ANF – Arhiva Naţională de Filme; DACIN SARA – Drepturi de Autor în Cinematografie şi Audiovizual – Societatea Autorilor Români din Audiovizual.

 

Parteneri media: Cineclic, All About Romanian Cinema  – AaRC, Cinefan, RoEvents, Cinefilia,  iFestival.ro, Amos News, Prompt Media, Ultima oră, Timp românesc, Comunicate de afaceri, Urban Things, România pozitivă, Agenţia de Carte, Roportal, GoNext, Biz Plus și Constanța News.

 

La Brăila, proiectul este realizat cu sprijinul Primăriei Municipiului Brăila și a Casei de Cultură a Municipiului Brăila 

 

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508