spot_img

Prietenia este hrană spirituală

„A avea un prieten este mai vital decât a avea un înger .”– Nichita Stănescu. Prietenie, sentimentul cel mai pur și profund al sufletului omenesc, i-a fost atribuită o zi aniversară: 30 iulie – Ziua Prieteniei. Acest sentiment este miraculos, dar și sensibil,  fiind întreținut de întajutorarea la nevoie:  „Prietenul la nevoie se cunoaște.” – Julia Hubery

 

  Ziua Internațională a Prieteniei a fost propusă de UNESCO și preluată de Adunarea Generală a ONU în anul 1997. ONU a propus tuturor statelor membre să sărbătorească această zi în același timp cu celelalte evenimente locale, obiceiuri naționale sau regionale, inclusiv prin activități educaționale, pentru aprofundarea relațiilor de prietenie în egalitate și fraternitate.

Prietenia este egalitate armonioasă.”– Pitagora

 

Ziua Internațională a Prieteniei este sărbătorită anual în data de 30 iulie, când se celebrează importanța prieteniei în întreaga lume, ca element de bază în viața spirituală.

Nimeni nu poate trăi fără prieteni, chiar dacă stăpânește toate bunurile lumii.” – Aristotel;

 

Ziua prieteniei este sărbătorită în mai multe stiluri, în funcție de țară și de cultură.

De Ziua Prieteniei, unii își aleg să petreacă aceasta zi la o petrecere, unde se întâlnesc cu prietenii lor, la o masă, pentru a depăna o parte din amintirile lor. Alții își petrec o zi în natură, cu prietenii, pentru noi amintiri, ca hrană spirituală.

Ce-ți poți dori mai mult decât să ai pe cineva cu care să poți vorbi ca și cu tine însuți.” – Cicero

 

În unele țări, prietenii își oferă daruri, unul altuia, care transmit gratitudine prin simbolism, de care să-și amintească reciproc.

În Asia și Orientul Mijlociu, prietenii obișnuiesc să își dăruiască brățări – simbol al prieteniei pe care și-o poartă reciproc, iar fiecare brățară, cu valoare sentimentală, are culoare semnificativă:

– Roșu este asociat cu forță, putere și energie.

– Verde înseamnă bună dispoziție.

– Albastru înseamnă speranță, încredere și protecție

– Bleu este culoarea prieteniei și dorinței de interacțiune cu ceilalți.

Prietenia este confortul inexprimabil de a te simți în siguranță cu o persoană fără a trebui să-ți cântărești gândurile, nici să-ți măsori cuvintele.” – George Eliot 

Ziua prieteniei este sărbătorită de țări, la dată diferită, pentru importanța și relevanța pe care acest sentiment o are la nivel social, în viața fiecăruia dintre noi.

„Prietenia îndoiește bucuriile și înjumătățește necazurile.” – Francis Bacon

în Argentina și Brazilia este celebrată pe data de 20 iulie, iar în Finlanda și Estonia, ziua prieteniei coincide cu ziua îndrăgostiților, pe 14 februarie.

Pe cât de frumos și valoros este sentimentul prieteniei, pe atât este de nesigur și compromis de sentimente materialiste.

Puțini sunt oamenii ce au învățat să prețuiască prietenia.” – Tudor Arghezi 

 

Prietenia în citate de eternitate – Maria Filipoiu 

 

  1. Prietenia, ca și dragostea, dainuie în cele mai vitrege și precare condiții de supraviețuire umană, condiția fiind compatibilitatea sufletească. 
  2. Prietenia este drumul de la chip la suflet. 
  3. La nevoie, prietenul valorează mai mult decât o pungă cu bani. 
  4. Prietenia dușmanului este la fel de riscantă ca dușmănia prietenului. 
  5. De cele mai multe ori, sentimentul prieteniei, menit să aibă viață eternă, sfârșește în faza incipientă sau prematură. 
  6. Prieten este cel care îți spune defectele, nu cel care te apreciază doar pentru calități. 
  7. Prietenia omului și valoarea lucrului se văd prin rezistența în timp. 
  8. Sufletul prietenului este precum oglindă în care te privești. 
  9. Prietenia se aseamănă cu timpul. Odată pierdute, nu mai pot fi recuperate niciodată. 
  10. Prietenii și cărțile au valoare în conținutul spiritual, nu cel vestimentar. 
  11. Prietenii care vor companie numai pentru distracție, nu și pentru nevoie, confundă sentimentul prieteniei cu cel al interesului. 
  12. Drumul prieteniei este măsurat în dimensiunea faptelor de ajutorare. 
  13. Prietenul adevărat îți vine în ajutor la suferință și neputință, nu doar la petrecere și bucurie. 
  14. Prietenia, ca și onoarea, nu se bate cu bâta, ci cu vorba.
  15. Prietenia este pentru om, precum e pământul pentru pom. Rodește numai dacă este locul fertil. 
  16. Prietenia se sfârșește, în cele mai multe cazuri, acolo unde începe competiția. 
  17. Dușmanii de moarte ai prieteniei sunt: invidia, egoismul, succesul și minciuna. 
  18. În prietenie, ca în viață, mai multe sunt lacrimile de tristețe, decât cele de fericire. 
  19. Prietenia cea mai valoroasă este cea născută dintr-o faptă caritabilă. 
  20. Când prietenia se consolidează pe interes, se numește negustorie. 
  21. Prietenia este bucuria faptelor bune și critica celor rele. 
  22. Cei mai fideli prieteni ai artiștilor sunt spectatorii, iar scriitorii își află prietenii printr cititori. 
  23. Prietenia este ca iubirea. Se bazează pe sinceritate, adevăr și dreptate. 
  24. Prietenul sincer se bucură de fericirea ta și îi plânge sufletul de necazurile tale. 
  25. Prietenia este raza de lumină prin întuneric și pacea din războiul cu vicisitudinile vieții. 
  26. Prieten adevărat este cel care te ajută fără să-ți promită cu fățărnicie. 
  27. Prietenia este floarea sincerității din Eden și hrană spirituală pe masa omeniei. 
  28. Să te ferească Dumnezeu de prietenul care iubește obiectivul prieteniei! 

 

30 iulie – Ziua Internațională a Prieteniei 

Maria Filipoiu / UZPR 

București – România 

 

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508