spot_img

Poveștile copiilor din Popești, Vlădești, Valea Mare și Pietrari, acum în Antologii De Basm, tipărite și online

 „Caravana De Basm în Oltenia de sub munte”, un proiect organizat de De Basm –  Asociația Scriitorilor pentru Copii și Adolescenți din România, în parteneriat cu Biblioteca Județeană Antim Ivireanul și Elefant.ro, co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național, a ajuns la final. Și e unul minunat: poveștile copiilor din cele patru sate (Popești, Vlădești, Valea Mare și Pietrari) pot fi citite acum pe site-ul De Basm și vor pleca în curând, în varianta lor tipărită, către micii lor autori.

Caravanele De Basm sunt, încă din 2019, niște călătorii de educație culturală și de tors povești în România rurală, prin care ne propunem să ajungem la cât mai mulți copiii care au un acces limitat la cultură, la cărți și la întâlniri relevante cu literatura dedicată lor și cu cei care o fac. În premieră, copiii pot să își vadă numele și poveștile în cele patru antologii tipărite, care vor intra în bibliotecile lor personale, dar și în cele comunale. Adina Rosetti, Andreea Iatagan, Carmen Tiderle, Iulia Iordan, Sînziana Popescu și Victoria Pătrașcu au fost alături de ei în luna mai și i-au însoțit în fascinanta călătorie a poveștilor de la jocul imaginației până la varianta care constituie debutul literar a 92 de copii din Vâlcea.

Suntem mândri și bucuroși că am fost alături de ei în această călătorie creativă și le mulțumim tuturor celor care i-au sprijinit pe micii autori să scoată la lumină povești pline de inventivitate.

 Am descoperit în satele din Oltenia de sub munte copii plini de viață, inteligenți, curioși, copii care pot schimba lumea dacă li se acordă șansele egale pe care le merită. 

Nu ne rămâne decât să ne înclinăm în fața Poveștilor și Autorilor și să vă redăm aici câteva fragmente care să deschidă apetitul pentru lectura Antologiilor De Basm, disponibile în varianta online aici: Vlădești, Valea Mare, Pietrari și Popești.

Școala de ciocolată , Cristina S., Vlădești

A fost odată ca niciodată o școală de ciocolată și acolo învățau doi prieteni, Marius și Ioana. Aveau multe pauze. Mai ales atunci când aveau ore până la ora două, aveau cinci pauze. Erau fericite când aveau mai multe ore și mai multe pauze pentru că apucau să mănânce mai multă ciocolată și să bea lapte cald cu cacao. De aceea le plăcea la școală atât de mult. 

Cei doi prieteni voiau să locuiască la școală, dar nu puteau pentru că aveau casele lor și familii. Așa că s-au gândit să ajungă la un compromis cu doamna învățătoare și cu părinții lor. Au hotărât împreună să doarmă două nopți pe săptămână la școală. Și copiii s-au bucurat. Și au mâncat câtă ciocolată au vrut.

La săniuș, Florentina Maria P. Vlădești

Odată, nu cu foarte mult timp în urmă, mă duceam cu prietena mea Narcisa să ne dăm cu sania. Niciuna dintre noi nu știam să conducem, dar tot ne-am dat pe derdeluș. Și imediat am descoperit altă problemă: derdelușul era înghețat. Așa că am început să urlăm: 

— Ajutor, Flori! a strigat ea. 

— Cum să te ajut? i-am răspuns. 

— Aaaaaa! Nu știu, dar eu te țin! a continuat ea să strige. 

— Vom pica în șanț! am mai zis eu. 

Apoi a fost prea târziu. Buf! Sania s-a răsturnat, iar noi am picat lângă ea. Din fericire, nu ne-am    accidentat prea tare. Deci totul s-a terminat cu bine, iar pentru noi a fost cea mai tare zi! 

Poezioară de final… 

Ești cea mai bună prietenă din lume, 

Ne cunoaștem de mici, și de aici… 

Pot spune cu glas tare, 

Te iubesc până la soare!

 

Lăbuță, Andreea, Pietrari

Lăbuță latră mult 

Și îmi place să-l ascult 

Cântă și la muzicuță 

Cu găina și-o maimuță. 

 

Cum e să fii altcineva? Cristian P., Pietrari

Într-o dimineață m-am trezit și am observat că sunt fată. La început am strigat „Aaaaaa!“ și m-am speriat rău de tot, dar apoi, ca să uit de asta, am început să râd în hohote. Când am ajuns la școală, copiii m-au întrebat „Cine ești?“, „De unde vii?“. Le-am zis că sunt Cristi, dar ei nu m-au crezut. M-au întrebat câți ani am, am zis „Zece“, m-au întrebat ce înălțime am, am răspuns „Un metru 53“. „Cum se numește cel mai bun prieten al tău?“, am zis „Andrei“. Atunci m-au crezut. A venit doamna și i-am explicat. A doua zi, totul a dispărut, dar simțeam că aș dori încă o zi așa.

 

Stăpâna timpului, Alessia F., Popești

Eu sunt Lena și am nouă ani. Sunt blondă, am ochii căprui și trăiesc in Popești. Am puteri fantastice. Puterea mea este să dau timpul inapoi. Eu vin dintr-o familie obișnuită. Părinții mei nu au superputeri. Eu am căpătat la varsta de șapte ani această putere neobișnuită. Și sora mea are puterea de a se teletransporta. Impreună suntem o echipă fantastică. Ne-am căpătat puterile in urma unei intamplări foarte ciudate. Intr-o zi, pe cand ne plimbam pe o plajă, am găsit două medalioane. Amandouă aveau cate o piatră albastră. După ce le-am găsit, au inceput să se intample lucruri ciudate. La varsta de șapte ani, am luat o notă mică la școală și mi-am dorit să dau timpul inapoi. Chiar așa s-a intamplat.

Sora mea, la varsta de nouă ani, și-a dorit din tot sufletul să meargă la Paris. Dorința i s-a implinit intr-o clipă. După aceste intamplări am ințeles totul. Am ințeles că avem puteri fantastice și că putem face fapte bune.

Eu acum îmi doresc să dau timpul înapoi și să ajut familiile din Popești care nu au posibilități. Vreau ca lumea să fie mai bună și mai civilizată.

 

Cea mai bună echipă, Maria Raluca C, Valea Mare

În comuna noastră avem un polițist foarte bun, pe nume Bili. Acesta are un partener de nădejde, cățelul Max. 

Într-o noapte, pe când Bili era de patrulă pe străzi, alarma de la Banca Comercială a început să sune zgomotos. Auzind sirenele, Bili și Max au mers să vadă ce se întâmplă. De îndată Max a început să miroasă urmele lăsate de hoți. 

Doi bărbați cu cagule pe față au reușit să spargă banca și au furat doi saci de bani, dar Max le-a adulmecat mirosul și i-a găsit ascunși în spatele băncii. Polițistul Bili a mers după Max și a găsit cei doi hoți. Cu ajutorul lui Max a reușit și i-a dus la închisoare, iar banii i-au returnat la Banca Comercială.

 

Mutarea, Adi Ionuț O., Valea Mare

Ficțiune: 

Într-o zi am plecat la ore, iar, pe la ora 12.30, un OZN defect s-a prăbușit pe școală. Clasele au luat foc, iar o parte dintre copii au murit în incendiu. Au sosit mai multe echipaje de pompieri și au stins flăcările. Școala a fost reconstruită cu timpul și chiar reînnoită. Copiii care au supraviețuit au plecat la alte școli și au venit copii noi cu care m-am împrietenit. 

Adevăr: 

Într-o zi m-am mutat la Școala Gimnazială din Bătășani. Nu aveam niciun prieten, până când m-am dus la leagăne. Acolo l-am întâlnit pe Sebi și l-am rugat să-mi dea și mie leagănul. Așa am făcut cunoștință. Am început să ne împrietenim și ne înțelegeam din ce în ce mai bine. Prietenia mea cu Sebi este cea mai bună prietenie din lume.

Cu sprijinul Elefant.ro, partener al Caravanei De Basm în Oltenia de sub munte, Bibliotecile Comunale din cele patru localități, precum și Biblioteca Județeană Antim Ivireanul, au primit în iunie 2021 o importantă donație de cărți, care va înlesni accesul mai multor copii și tineri la literatura contemporană.

Ne puteți urmări activitatea pe Facebook De Basm și pe site-ul www.debasm.ro. #noifacempovesti

 

Întâlnirile cu copiii din Pietrari, Vlădești, Popești, Valea Mare și Râmnicu Vâlcea au avut loc respectând condițiile impuse de actuala situație: distanțare fizică, purtarea de măști de unică folosință, dezinfectarea suprafețelor și a mâinilor, număr maxim de participanți – maximum 20 de copii pe grupă.

 

***

 

CARAVANA DE BASM în Oltenia de sub munte

Mai-iulie 2021

Ateliere creative pentru copii de 8-12 ani în Pietrari, Vlădești, Popești, Valea Mare 

Lecturi publice la Biblioteca Județeană Antim Ivireanul din Râmnicu Vâlcea.

Patru antologii tipărite, disponibile online din iulie  pe www.debasm.ro 

Dotarea cu cărți de literatură pentru copii și tineret a patru biblioteci comunale și a Bibliotecii județene Antim Ivireanul din Rm Vâlcea, cu sprijinul Elefant.ro

cu Adina Rosetti, Victoria Pătrașcu, Carmen Tiderle, Iulia Iordan, Lavinia Braniște, Andreea Iatagan și Sînziana Popescu

manager de proiect: Ioana Gonțea

Un proiect deBASM în parteneriat cu Elefant.ro și Biblioteca Județeană Antim Ivireanul

 

 

Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitea beneficiarului finanțării.

 

 

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508